Sernik z żurawiną

Opublikowano: 20.01.2022 r., 15:43 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z żurawiną na talerzu
Sernik z żurawiną
Sernik to jedno z bardziej lubianych ciast przez Polaków. Żadne Święta nie mogą obejść się bez pysznego, serowego ciasta, dlatego dziś prezentujemy przepis na sernik z żurawiną.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 70 min
227 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Twaróg sernikowy - lub tłusty, mielony (1000 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Cukier puder - 1 szklanka (120 g)
  • Kasza manna - 1 łyżka (12 g)
  • Budyń (proszek) - waniliowy, jedno opakowanie (60 g)
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka (12 g)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy - 2 łyżki (20 g)
  • Suszona żurawina (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
  • Whisky (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią, skórka pomarańczy
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm

Przepis na sernik z żurawiną krok po kroku

Namocz żurawinę w whiskey. Jeśli nie chcesz używać alkoholu, namocz owoce w ciepłej wodzie.

Oddziel białka od żółtek.

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera na biały puch.

Następnie dodaj do żółtek twaróg i dokładnie wymieszaj.

W kolejnym kroku dodaj budyń i kaszę mannę. Dokładnie wymieszaj.

Skórkę kandyzowaną rozdrobnij nożem i dodaj do masy, wymieszaj.

Żurawinę odsącz na sitku i obsyp mąką. Dokładnie obtocz w mące.

Dodaj żurawinę do ciasta i wymieszaj.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.

Delikatnie wmieszaj białka za pomocą drewnianej łyżki.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Wlej ciasto do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez około 70 minut.

Po tym czasie zostaw ciasto w piekarniku jeszcze na godzinę.

Jak oceniasz przepis na sernik z żurawiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat sernika z żurawiną

Sernik to jedno z bardziej lubianych ciast przez Polaków. Żadne Święta nie mogą obejść się bez pysznego, serowego ciasta, dlatego dziś prezentujemy przepis na sernik z żurawiną.

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik z żurawiną. Jest bardzo szybki w przygotowaniu. Wystarczy 10 minut i ciasto ląduje w piekarniku, w którym musi pobyć około 70 minut.

Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od kraju sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą sernik wiedeński, który w przygotowaniu podobny jest do naszego sernika z żurawiną.

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście twaróg, w tym przypadku tłusty, a najlepiej ser z wiaderka. To za jego sprawą powstaje ten aksamitny, lekko kwaśny wypiek, jakim jest sernik z żurawiną.

Pora przygotować ten sprawdzony przepis! Na samym początku zalej suszoną żurawinę whiskey, dzięki czemu w niej namoknie. Jeśli nie chcesz używać alkoholu, możesz namoczyć owoce w ciepłej wodzie. Pierwszym krokiem jest oddzielenie białka od żółtek i ubicie tych drugich z cukrem pudrem na biały krem. Następnie należy wymieszać kogel-mogel z twarogiem, budyniem i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj i do powstałej masy dodaj jeszcze skórkę pomarańczową. Żurawinę odsącz i posyp dokładnie mąką. Ten zabieg zapobiegnie opadnięciu owoców na dno tortownicy. Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianą. Wmieszaj delikatnie do masy twarogowej i przelej wszystko do tortownicy. Piecz przez 70 minut w 180 stopniach C.

Sernik z żurawiną możecie również wykonać na kruchym spodzie z herbatników z masłem. Wystarczy, że wymieszacie 160 g pogniecionych herbatników i 100 g rozpuszczonego masła. Tak powstałą masą wyłóżcie dno tortownicy.

Domowe wypieki charakteryzują się pysznym smakiem i jest to bardzo dobry pomysł na wspólne spędzanie czasu z rodziną. Wspólne gotowanie lub pieczenie to świetny moment na rozmowy i dobrą zabawę.

Alergeny w serniku z żurawiną

Lista alergenów dla sernika z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • Mąka pszenna typ 500
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy

W przepisie na sernik z żurawiną nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • skórka pomarańczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sernika z żurawiną

na 100g gotowej potrawy

Cukier puder można przygotować również ze słodzików. Wystarczy taki słodzik dokładnie zmielić. Taka wymiana składników wpłynie na kaloryczność całego wypieku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
162.39
227.34
Białko (g)
8.95
12.53
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
18.60
26.05
Węglowodany przyswajalne (g)
18.27
25.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
4.47
6.25
Tłuszcze nasycone (g)
2.76
3.86
Tłuszcze nienasycone (g)
1.71
2.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.22
1.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
88.08
123.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.27
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.16
0.22
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.82
24.94
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
226.70
317.38
Potas (mg)
91.90
128.66
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
58.42
81.79
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
131.62
184.27
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.67
10.73
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.48
0.67
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.51
0.72
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z żurawiną 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z żurawiną

Koszt składników
96.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
lub tłusty, mielony
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cukier puder
120 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Kasza manna
12 g
1 łyżka
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 12 g
Budyń (proszek)
60 g
waniliowy, jedno opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 60 g
Cukier waniliowy
12 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 12 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Suszona żurawina
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Whisky
100 ml
50.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.14
Za 100 ml
Koszt składników
96.60