Przepis na sernik z żurawiną krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią, skórka pomarańczy
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm

Namocz żurawinę w whiskey. Jeśli nie chcesz używać alkoholu, namocz owoce w ciepłej wodzie.

Oddziel białka od żółtek.

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera na biały puch.

Następnie dodaj do żółtek twaróg i dokładnie wymieszaj.

W kolejnym kroku dodaj budyń i kaszę mannę. Dokładnie wymieszaj.

Skórkę kandyzowaną rozdrobnij nożem i dodaj do masy, wymieszaj.

Żurawinę odsącz na sitku i obsyp mąką. Dokładnie obtocz w mące.

Dodaj żurawinę do ciasta i wymieszaj.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.

Delikatnie wmieszaj białka za pomocą drewnianej łyżki.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Wlej ciasto do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez około 70 minut.

Po tym czasie zostaw ciasto w piekarniku jeszcze na godzinę.

Sernik z żurawiną pokrojony w kostkę, podany na czarnym kamieniu
Sernik z żurawiną
Koszt przygotowania dania
34.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
227 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
80

Sernik z żurawiną - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku z żurawiną

Sernik to jedno z bardziej lubianych ciast przez Polaków. Żadne Święta nie mogą obejść się bez pysznego, serowego ciasta, dlatego dziś prezentujemy przepis na sernik z żurawiną.

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik z żurawiną. Jest bardzo szybki w przygotowaniu. Wystarczy 10 minut i ciasto ląduje w piekarniku, w którym musi pobyć około 70 minut.

Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od kraju sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.

Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą sernik wiedeński, który w przygotowaniu podobny jest do naszego sernika z żurawiną.

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście twaróg, w tym przypadku tłusty, a najlepiej ser z wiaderka. To za jego sprawą powstaje ten aksamitny, lekko kwaśny wypiek, jakim jest sernik z żurawiną.

Pora przygotować ten sprawdzony przepis! Na samym początku zalej suszoną żurawinę whiskey, dzięki czemu w niej namoknie. Jeśli nie chcesz używać alkoholu, możesz namoczyć owoce w ciepłej wodzie. Pierwszym krokiem jest oddzielenie białka od żółtek i ubicie tych drugich z cukrem pudrem na biały krem. Następnie należy wymieszać kogel-mogel z twarogiem, budyniem i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj i do powstałej masy dodaj jeszcze skórkę pomarańczową. Żurawinę odsącz i posyp dokładnie mąką. Ten zabieg zapobiegnie opadnięciu owoców na dno tortownicy. Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianą. Wmieszaj delikatnie do masy twarogowej i przelej wszystko do tortownicy. Piecz przez 70 minut w 180 stopniach C.

Sernik z żurawiną możecie również wykonać na kruchym spodzie z herbatników z masłem. Wystarczy, że wymieszacie 160 g pogniecionych herbatników i 100 g rozpuszczonego masła. Tak powstałą masą wyłóżcie dno tortownicy.

Domowe wypieki charakteryzują się pysznym smakiem i jest to bardzo dobry pomysł na wspólne spędzanie czasu z rodziną. Wspólne gotowanie lub pieczenie to świetny moment na rozmowy i dobrą zabawę.

Wartości odżywcze sernika z żurawiną

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
162.39 kcal
227.34 kcal
Białko
8.95 g
12.53 g
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany w serniku z żurawiną

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
18.60 g
26.05 g
Węglowodany przyswajalne
18.27 g
25.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.34 g
0.47 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
4.47 g
6.25 g
Tłuszcze nasycone
2.76 g
3.86 g
Tłuszcze nienasycone
1.71 g
2.39 g
Tłuszcze jednonasycone
1.22 g
1.71 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.49 g
0.68 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
88.08 mg
123.31 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik z żurawiną

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina B6
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.27 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Niacyna
0.16 mg
0.22 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Foliany
17.82 µg (mcg)
24.94 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z żurawiną

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
226.70 mg
317.38 mg
Potas
91.90 mg
128.66 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń
58.42 mg
81.79 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor
131.62 mg
184.27 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Magnez
7.67 mg
10.73 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Żelazo
0.48 mg
0.67 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk
0.51 mg
0.72 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z żurawiną 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z żurawiną

Lista alergenów dla sernika z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
    • Mąka pszenna typ 500
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy

W przepisie na sernik z żurawiną nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • skórka pomarańczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sernika z żurawiną

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
lub tłusty, mielony
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cukier puder
120 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Kasza manna
12 g
1 łyżka
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 12 g
Budyń (proszek)
60 g
waniliowy, jedno opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 60 g
Cukier waniliowy
12 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 12 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Suszona żurawina
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Whisky
100 ml
50.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.14
Za 100 ml
Koszt składników
96.60
Jak oceniasz przepis na sernik z żurawiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób