Lista składników do przygotowania sernika malinowej chmurki
- Jajko 4 szt. (temperatura pokojowa)
- Cukier 250 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 20 g
- Migdały - płatki 25 g
- twaróg sernikowy 500 g (temperatura pokojowa)
- mascarpone 500 g
- Budyń (proszek) 60 g
- Masło 130 g (miękkie)
- Proszek do pieczenia 4 g
- Czekolada biała 200 g
- Śmietanka kremowa 30% 330 g
- Maliny mrożone 350 g
- galaretka 116 g (1,5 opakowania, malinowa)
- Białko jajka 3 szt.
- Cukier waniliowy 16 g (1 opakowanie)
Przygotowanie sernika malinowej chmurki krok po kroku
250 g mascarpone, wszystkie jajka, ser oraz masło powinno być w temperaturze pokojowej.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Sernik: oddziel białka od żółtek (4 jajka).
Miękkie masło utrzyj wraz ze 140 g cukru, aż masa stanie się jaśniejsza.
Dodawaj stopniowo, cały czas miksując, żółtka, następnie budyń, cukier waniliowy, sok z połowy cytryny, skórkę startą z jednej cytryny oraz proszek do pieczenia. Miksuj tylko do połączenia składników.
Na końcu dodaj stopniowo (również cały czas miksując) twaróg sernikowy oraz mascarpone. Zmiksuj do połączenia składników.
4 białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Białka delikatnie dodaj do masy serowej i wymieszaj.
Masę serową wlej do blaszki i piecz przez godzinę.
Upieczony sernik ostudź całkowicie (warunek konieczny).
W tym czasie, gdy sernik się studzi, zrób bezę: pozostałe 3 sztuki białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Gdy białka będą sztywne, dodawaj po łyżce cukru (w sumie 110 g). Po każdej łyżce miksuj, aż cukier się rozpuści.
Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i miksuj chwilę do połączenia składników.
Na płaskiej blaszce do pieczenia rozprowadź bezę, by miała kształt i rozmiar blaszki do pieczenia, w której zrobiłaś/eś sernik.
Bezę posyp płatkami migdałów i piecz w piekarniku nagrzanym do 140 st C, z termoobiegiem.
Po upieczeniu bezy wyjmij ją na kratkę i ostudź.
Gdy sernik będzie całkowicie zimny, przygotuj galaretkę.
W 425 ml gorącej wody dokładnie rozpuść galaretkę i następnie ostudź ją.
Do ostudzonej galaretki dodaj maliny mrożone i wymieszaj. UWAGA: galaretka zetnie się w ciągu kilku chwil. Gdy zacznie tężeć, wyłóż ją na zimny sernik i rozprowadź.
Czas na krem: czekoladę połam i dodaj do garnka, a następnie zalej śmietanką.
Całość podgrzewaj, tylko do momentu rozpuszczenia czekolady. Mieszanka nie powinna się zagotować.
Czekoladę ze śmietanką ostudź całkowicie.
Do zimnej czekolady i śmietanki dodaj mascarpone i zacznij ubijać. Nie ubijaj za długo, ponieważ masa się stężeje w lodówce.
Krem wyłóż na galaretkę malinową i wyrównaj.
Upieczoną bezę wyłóż jako ostatnią warstwę na wierzch. Dociśnij z góry.
Ciasto odstaw na kilka godzin do lodówki.