Opublikowano: 19.01.2024 r., 19:00
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Morele to małe, pomarańczowe i słodkie owoce. Mają w sobie dużo smaku i mało kilokalorii, dlatego powinny być częstym gościem w naszej kuchni. Poznaj nasze pomysły na wykorzystanie tych przepysznych owoców! Ciasto, obiad, konfitura czy nalewka? Po co się rozdrabniać, jeśli morela jest dobra do wszystkiego!
Te owoce o niskim indeksie glikemicznym (w formie świeżej) to prawdziwy smakowity kąsek dla wszystkich wielbicieli owoców. Świetnie smakują na surowo, ale również w ciastach czy jako dodatek do pieczonego mięsa. Kolejny plus? Mają mało kilokalorii – tylko 50 kcal w 100 gramach. A dodatkowo to prawdziwa bomba witaminowa!
Zacznijmy na słodko – tak jak większość z nas uwielbia. Taki wypiek to idealne rozwiązanie, gdy pojawią się niezapowiedziani goście. Nie potrzebujesz wiele czasu i dużych umiejętności kulinarnych, by je wykonać. Łatwe, szybkie i smaczne – 3 zalety, 0 wad!
Suszone morele nie muszą być tylko dodatkiem do owsianki lub stanowić słodką przegryzkę. Te pyszne owoce świetnie odnajdują się również w ciastach. Koniecznie sprawdź jak idealnie smakują w naszym przepisie na ciasto z suszonymi morelami.
Uroczysty obiad? Wielkie wydarzenie? Morele przybywają na ratunek i zmieniają zwykły schab w prawdziwe dzieło sztuki! Takie pieczone mięsko ze słodkim, soczystym środkiem to prawdziwe kulinarne wydarzenie.
Obiad, za który jeszcze mocniej pokocha cię twoja rodzina? Oczywiście knedle z morelami! Te pyszne ziemniaczane kluseczki wypełnione owocami moreli z delikatną nutą cynamonową to prawdziwe niebo w gębie. Musisz koniecznie sam się o tym przekonać.
Jesteś fanem zapasów zimowych? I tutaj morele znajdą swoje zastosowanie. Oczywiście w postaci pysznej konfitury z moreli, która idealnie smakuje do naleśników, ciast lub zimowej, rozgrzewającej herbatki. Koniecznie musisz mieć ją w swojej kuchni.
A dla prawdziwych, pełnoletnich koneserów morelowego smaku i zapachu polecamy genialną nalewkę z moreli. Taka naleweczka będzie dumą każdego pana domu.