Owoce obniżające cholesterol - co warto jeść?
Wysoki poziom cholesterolu LDL zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jednocześnie to taki czynnik rozwoju tych dolegliwości, na który mamy wpływ. Można go częściowo regulować poprzez odpowiednio dopasowaną dietę, w tym owoce bogate m.in. w pektynę. Substancja ta obniża poziom tzw. złego cholesterolu, co przekłada się nie tylko na lepsze samopoczucie, ale również mniejsze ryzyko występowania wielu chorób. Sprawdź, jakie owoce warto wybierać.
Co to jest cholesterol i jak wpływa na zdrowie?
Cholesterol to organiczna substancja tłuszczowa, która ma istotne znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu. To składnik błon komórkowych. Dodatkowo bierze udział w produkcji niektórych hormonów i witaminy D. Jest ważny dla zdrowia mózgu, jednak jego nadmiar może stanowić zagrożenie. Do organizmu około 20-30% cholesterolu dostarczane jest drogą pokarmową. Pozostałą część organizm wytwarza samodzielnie, m.in. w wątrobie i w ścianach jelita.
Cholesterol we krwi łączy się z białkami, fosfolipidami oraz trójglicerydami. W ten sposób powstają lipoproteiny. Takie związki chemiczne są formami transportowymi cholesterolu i z uwagi na zawartość białek dzielą się na:
- LDL (ang. low density lipoprotein) - odpowiadają za transport cholesterolu z wątroby do innych narządów ciała. Nazywa się je tzw. „złym cholesterolem”, ze względu na to, że odkładają się w ścianach tętnic i zwężają światło naczyń, co jest głównym czynnikiem warunkującym rozwój miażdżycy. Następstwem miażdżycy są m.in. choroby układu sercowo-naczyniowego;
- HDL (ang. high density lipoprotein) - zapewniają transport zwrotny z narządów organizmu do wątroby. Określa się je tzw. „dobrym cholesterolem”, bo wychwytują nadmiar wolnego cholesterolu i dostarczają go do wątroby, gdzie jest magazynowany, niszczony i wydalany z żółcią.
Na ocenę gospodarki lipidowej konkretnego pacjenta wpływ ma nie tylko zawartość tzw. złego cholesterolu, ale też dobrego cholesterolu. Wysoki poziom tzw. złego cholesterolu to większe ryzyko chorób serca, w tym choroby wieńcowej. To też wyższe prawdopodobieństwo zawału serca.
Jak owoce mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu?
Owoce to źródło wielu cennych substancji, w tym: witamin, rozpuszczalnego błonnika, przeciwutleniaczy i fitosteroli, które mają pozytywny wpływ na zdrowie serca i regulację poziomu cholesterolu.
Regularne dostarczanie tego typu składników przyczynia się do zredukowania poziomu złego cholesterolu i ogólnej poprawy samopoczucia oraz zmniejszenia ryzyka miażdżycy prowadzącej do wielu niebezpiecznych powikłań, w tym zawału serca.
Aby obniżyć poziom cholesterolu warto sięgać m.in. po cytrusy, które zawierają witaminę C. Substancja ta ma zdolność obniżania cholesterolu LDL. Dodatkowo zawarty m.in. w grejpfrutach, kwas galakturonowy rozpuszcza złogi cholesterolowe w tętnicach i zmniejsza ryzyko ich ponownego powstawania.
Owoce bogate w rozpuszczalny błonnik - skuteczne narzędzia w obniżaniu cholesterolu
Wsparciem w walce z cholesterolem jest z pewnością rozpuszczalny błonnik, w tym m.in. jego składnik – pektyna. Ta substancja ma zdolność wiązania cholesterolu i eliminowania go z organizmu. Ponadto błonnik zapobiega przedostawaniu się cholesterolu z układu pokarmowego do krwi, co chroni przed jego odkładaniem w ścianach naczyń krwionośnych.
Wśród owoców bogatych w rozpuszczalny błonnik, wymienić należy: jabłka, gruszki czy truskawki. Najwięcej tej substancji znajdziesz w ich skórce. Dlatego nie pozbywaj się jej albo obieraj bardzo cienko. Błonnik dostępny jest też w cytrusach.
Owoce pełne przeciwutleniaczy na ochronę serca
Bardzo istotnymi substancjami w walce o dobre samopoczucie są przeciwutleniacze (antyoksydanty), które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników. Wolne rodniki mogą uszkadzać naczynia krwionośne i przyczyniać się do wzrostu poziomu cholesterolu LDL.
Działanie antyoksydacyjne zapobiegające rozwojowi miażdżycy wykazuje zawarta w nich m.in. witamina C. Substancja ta w połączeniu z witaminą E zapobiega utlenianiu się cholesterolu LDL.
Podwyższony poziom cholesterolu HDL sprzyja również „oczyszczaniu” narządów z nadmiaru cholesterolu. Rolę przeciwutleniacza pełni też obecny w owocach beta-karoten.
Bogatym źródłem antyoksydantów są m.in. owoce jagodowe, w tym truskawki, jagody, borówki, maliny, jak również czarne porzeczki, cytrusy, pomarańcze czy kiwi. Przeciwutleniacze znajdziesz też w śliwkach, wiśniach i arbuzach.
Fitosterole w owocach na obniżenie poziomu cholesterolu
Fitosterole są podobne do cholesterolu strukturalnie i mogą konkurować z nim o wchłanianie w jelitach. W ten sposób dochodzi do obniżenia poziomu cholesterolu i zwiększenie jego wydalania. Co więcej, obecne w diecie fitosterole mogą obniżyć poziom cholesterolu LDL nawet o ok. 12%. Nie zaobserwowano jednocześnie wpływu fitosteroli na poziom tzw. dobrego cholesterolu.
Fitosterole znajdziesz w takich owocach jak: figi, pomarańcze, awokado, śliwki, nektarynki.
Regularne jedzenie owoców to sposób, by dostarczać organizmowi substancji regulujących poziom cholesterolu we krwi. W ten sposób można uniknąć niebezpiecznych powikłań miażdżycowych, w tym chorób układu sercowo-naczyniowego.
Bibliografia:
- Co obniża cholesterol? 11 produktów obniżających cholesterol, https://www.medme.pl/diety-lecznicze/cholesterol/co-obniza-cholesterol-produkty.html [data dostępu: 18.09.2023].
- Andrew Laughin, Diety na obniżenie cholesterolu, Wrocław 2015
- Barbara Cybulska, Hipercholesterolemia: Dieta na obniżenie cholesterolu - jadłospis, przepisy, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/88067,hipercholesterolemia-dieta-na-obnizenie-cholesterolu-jadlospis-przepisy [data dostępu: 18.09.2023].