Jak wykorzystać soczewicę w kuchni? 5 pysznych przepisów

Potrawa z soczewicą i ziołami
Naleśniki, kotlety, zupa - soczewica to idealny zamiennik mięsa, fot. vxnaghiyev
ikona podziel się
Opublikowano: 17.03.2024 r., 16:46 | Autor: Paulina Lipińska
Soczewica to roślina strączkowa. Występuje w postaci niewielkich nasion. Można kupić zieloną i czerwoną soczewicę. Nigdy jej nie jadłaś/eś? Powinnaś/eś spróbować! Ruszamy na pomoc i przedstawiamy super propozycje na smaczne potrawy, w których znajduje się soczewica.

Masz ochotę na zupę?

Zupa krem z soczewicy jest genialna. Smakuje wyśmienicie i robi się ją bardzo prosto. Poza tym, dodatki sprawiają, że danie jest idealne nie tylko na co dzień. Z powodzeniem podasz ją nawet podczas jakiejś uroczystości. Całość świetnie się prezentuje, zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku.

Taka zupa jest bogatym źródłem białka, w tym także roślinnego. Dodatkowo, zawiera dużą ilość błonnika.

Niestety strączki czasami mogą wywoływać bóle brzucha, wzdęcia i inne problemy.

Zupa krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem

Pyszny, bardzo zdrowy i mega sycący przepis na zupę krem z soczewicy czerwonej podany z serem mozzarella oraz z grzankami pełnoziarnistymi i sezamem. Pycha!
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
305 g
Zupa soczewicowa z dodatkami

Lista składników do przygotowania zupy krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem

  • Soczewica czerwona 200 g
  • Marchewka 45 g
  • Bataty 200 g
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 10 g
  • Masło klarowane 10 g
  • Mleczko kokosowe 125 ml
  • Bulion drobiowy 900 g
  • Ser mozzarella light 125 g
  • Sezam nasiona 30 g
  • Chleb żytni razowy 90 g

Przygotowanie zupy krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem krok po kroku

Na maśle podsmaż przez 4 minuty posiekaną cebulę oraz czosnek w całości rozgnieciony nożem.

Obierz batata oraz marchewkę. Pokrój w małą kostkę i dodaj do cebuli. Smaż razem przez 10 minut z dodatkiem połowy łyżeczki soli.

Po upływie 10 minut dodaj soczewicę i wlej bulion. Gotuj wszystko przez około 20 minut.

Po 20 minutach, gdy warzywa są miękkie można zblendować zupę na krem. Dodaj przyprawy: 1 łyżkę sosu sojowego, łyżkę przyprawy suszonych pomidorów, chilli oraz pieprz do smaku. Jeśli trzeba dodaj soli. Dodaj także mleczko kokosowe i ponownie zblenduj.

Gotuj wszystko przez 5 minut.

Chleb pokrój w kosteczkę. Zarumień na patelni bez dodatku tłuszczu. Można przyprawić według uznania.

Gotową zupę nakładaj do miski. Posyp startym serem oraz sezamem. Podawaj z grzankami.

Jadłaś/eś takie pierogi?

Pierogi z soczewicą i pieczarkami to świetne, wegetariańskie danie. Są smaczne, a dodatkowo stanowią cenne źródło białka. Proteiny pochodzą z soczewicy właśnie. Dzięki temu taka potrawa jest sycąca. Dodatkowo, w soczewicy jest również dużo witamin, minerałów oraz błonnika.

Pierogi z soczewicą i pieczarkami to super opcja dla wszystkich, którzy chcą jeść mniej mięsa. Są bardzo dobre na obiad i na kolację. Ugotowane, odsmażane - jak kto woli.

Może kotleciki?

Wegetariańskie kotlety są bardzo fajnym zamiennikiem mięsnych kotletów. Te są zrobione tylko z soczewicy i marchewki, a do tego dodaje się jajko, bułkę tartą i przyprawy. Zrób takie kotlety, jeśli też chcesz ograniczyć ilość zjadanego mięsa.

Dlaczego ograniczanie mięsa jest ważne? Nadmiar mięsa, zwłaszcza czerwonego i tłustego, sprzyja powstawaniu chorób serca. Włączenie strączków na jego miejsce zapewnia lepsze wartości odżywcze.

Zrobisz taką sałatkę?

To samo zdrowie! Jest tu soczewica, pomidor, cebula, papryka, a to wszystko z dodatkiem niezwykle zdrowej oliwy z oliwek. Taka potrawa jest świetna na diecie - jesteś po niej najedzona/y, a do tego dostarczasz cenne składniki odżywcze.

Sałatka z soczewicy to doskonały sposób na zdrową kolację, śniadanie lub przekąskę. Sprawdzi się także nawet jeśli weźmiesz ją do pracy na drugie śniadanie.

Co powiesz na naleśniki?

Takie naleśniki można jeść! Na bogato. Ich farsz to soczewica, ryż, cebula, suszone pomidory, fasolka szparagowa i kukurydza. Całość jest dodatkowo zapiekana z serem żółtym. Po takiej potrawie nie poczujesz głodu przez długi czas.

To kolejna propozycja na danie bez mięsa, w którym jest ogromna ilość białka roślinnego. W dodatku wszystko ma bardzo dużo składników mineralnych oraz witamin, więc jest to odżywczy posiłek. Super na obiad!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto