Opublikowano: 17.03.2024 r., 16:46
|
Autor:
Paulina Lipińska
Soczewica to roślina strączkowa. Występuje w postaci niewielkich nasion. Można kupić zieloną i czerwoną soczewicę. Nigdy jej nie jadłaś/eś? Powinnaś/eś spróbować! Ruszamy na pomoc i przedstawiamy super propozycje na smaczne potrawy, w których znajduje się soczewica.
Zupa krem z soczewicy jest genialna. Smakuje wyśmienicie i robi się ją bardzo prosto. Poza tym, dodatki sprawiają, że danie jest idealne nie tylko na co dzień. Z powodzeniem podasz ją nawet podczas jakiejś uroczystości. Całość świetnie się prezentuje, zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku.
Taka zupa jest bogatym źródłem białka, w tym także roślinnego. Dodatkowo, zawiera dużą ilość błonnika.
Niestety strączki czasami mogą wywoływać bóle brzucha, wzdęcia i inne problemy.
Pierogi z soczewicą i pieczarkami to świetne, wegetariańskie danie. Są smaczne, a dodatkowo stanowią cenne źródło białka. Proteiny pochodzą z soczewicy właśnie. Dzięki temu taka potrawa jest sycąca. Dodatkowo, w soczewicy jest również dużo witamin, minerałów oraz błonnika.
Pierogi z soczewicą i pieczarkami to super opcja dla wszystkich, którzy chcą jeść mniej mięsa. Są bardzo dobre na obiad i na kolację. Ugotowane, odsmażane - jak kto woli.
Wegetariańskie kotlety są bardzo fajnym zamiennikiem mięsnych kotletów. Te są zrobione tylko z soczewicy i marchewki, a do tego dodaje się jajko, bułkę tartą i przyprawy. Zrób takie kotlety, jeśli też chcesz ograniczyć ilość zjadanego mięsa.
Dlaczego ograniczanie mięsa jest ważne? Nadmiar mięsa, zwłaszcza czerwonego i tłustego, sprzyja powstawaniu chorób serca. Włączenie strączków na jego miejsce zapewnia lepsze wartości odżywcze.
To samo zdrowie! Jest tu soczewica, pomidor, cebula, papryka, a to wszystko z dodatkiem niezwykle zdrowej oliwy z oliwek. Taka potrawa jest świetna na diecie - jesteś po niej najedzona/y, a do tego dostarczasz cenne składniki odżywcze.
Sałatka z soczewicy to doskonały sposób na zdrową kolację, śniadanie lub przekąskę. Sprawdzi się także nawet jeśli weźmiesz ją do pracy na drugie śniadanie.
Takie naleśniki można jeść! Na bogato. Ich farsz to soczewica, ryż, cebula, suszone pomidory, fasolka szparagowa i kukurydza. Całość jest dodatkowo zapiekana z serem żółtym. Po takiej potrawie nie poczujesz głodu przez długi czas.
To kolejna propozycja na danie bez mięsa, w którym jest ogromna ilość białka roślinnego. W dodatku wszystko ma bardzo dużo składników mineralnych oraz witamin, więc jest to odżywczy posiłek. Super na obiad!