Gdy w lodówce zostały same żółtka - przepisy z wykorzystaniem żółtek #niemarnuję

Desery z kremem i musem
Jeśli masz za dużą ilość żółtek po innych przepisach, nie marnuj i wykorzystaj je do czegoś, fot. Olga
ikona podziel się
Opublikowano: 25.02.2024 r., 17:10 | Autor: Paulina Lipińska
Robiłaś/eś ostatnio jakieś wypieki i pozostały ci żółtka, z którymi nie masz co zrobić? Są takie przepisy, do których potrzeba tylko żółtek. Nie marnuj i zrób coś pysznego, co pozwoli ci żyć zasadami no waste. Przygotujesz w ten sposób różnego typu fantastyczne desery – koniecznie skorzystaj i zrób coś pysznego.

Deser z Hiszpanii?

Krem kataloński to właśnie hiszpański przysmak. Robiony jest z mleka, żółtek, śmietanki i cukru. Jest trochę podobny do creme brûlée - wierzch deseru przypala się palnikiem. By zrobić krem kataloński, konieczne jest posiadanie takiego gazowego palnika.

Krem kataloński to deser, który nie sprawdzi się między innymi dla tych, którzy mają chorą trzustkę. Jest to przepis tłusty, a chora trzustka nie może być obciążona.

Deser w stylu francuskim?

Creme brûlée to równie smaczny i prosty deser, co krem kataloński. Jest to słodycz nieco bardziej tłusta, ponieważ tutaj wykorzystuje się tylko śmietankę, bez mleka. Tak jak w przypadku kremu katalońskiego, tutaj też niezbędny jest palnik gazowy. Ma on na celu skarmelizowanie cukru na wierzchu deseru.

Creme brûlée to fajny deser, nie tylko na specjalne okazje. Może zrobić go każdy, byle tylko mieć czym opalić wierzch.

Deser w pucharku z żelatyną?

By zrobić krem bawarki, nie potrzeba już wcześniej wspomnianego palnika. Ten deser jest już inny. Jest to pyszny słodki przysmak, który świetnie komponuje się ze świeżymi owocami. Może być on podawany każdemu - dzieciom i dorosłym.

Krem bawarski to idealny przepis na użycie dużej ilości żółtek - tutaj potrzeba ich aż 10. Masz tyle? To działamy.

Kruche ciasteczka na Tłusty Czwartek?

Faworki zrób nie tylko raz w roku w ten dzień. Są świetną, słodką przekąską dla całej rodziny. Pyszne, kruche i proste do zrobienia - faworki zawsze są dobrym rozwiązaniem. To właśnie między innymi dzięki żółtkom, kruche faworki są tak chrupiące.

Faworki ucieszą też dziecko, jeśli zaangażujesz je do pomocy w "skręcaniu" ciasteczek. To dobry sposób na wspólnie spędzony czas.

Pączki na deser?

Pączki z serkiem homogenizowanym są świetne. Przepyszne, miękkie i o ciekawym smaku. Nie czekaj na Tłusty Czwartek, tylko zrób pączki w wolnej chwili. Wykorzystaj żółtka i nie martw się, że coś się marnuje.

Pączki są dobre tuż po usmażeniu, ale też i na drugi dzień. Jeśli masz dzieci, daj je im do szkoły na drugie śniadanie. Sam/a weź je też do pracy lub zjedz podczas zabieganego dnia. Smacznego!

Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym

Lepszego przepisu na pączusie nie było. Są tak puszyste i tak rozpływające się w ustach, że jedzenie ich to czysta rozkosz. Sprawdź jak znakomite są i zrób pączusie na weekendowy deser.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
70 g
Pączki z serkiem homogenizowanym

Lista składników do przygotowania drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym

  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 300 g
  • drożdże świeże 25 g
  • Serek homogenizowany waniliowy 150 g
  • Żółtko jajka 4 szt.
  • Cukier 55 g
  • Cukier wanilinowy 4 g
  • Masło 50 g
  • Smalec 500 g

Przygotowanie drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym krok po kroku

Przygotuj zaczyn. Drożdże rozkrusz i dodaj łyżkę cukru. Wymieszaj aż powstanie płyn.

Rozpuść masło i następnie ostudź je.

Resztę cukru oraz cukier waniliowy zmiksuj w dużej misce na gładką masę razem z żółtkami.

Do żółtek z cukrem dodaj mąkę. Wlej serek, drożdże, odrobinę soli. Zacznij wyrabiać ciasto. Gdy masa będzie jednolita dodaj masło i znowu zagnieć. Ciasto powinno być sprężyste. Odstaw ciasto na 1,5 godziny w ciepłe miejsce by wyrosło. Przykryj je ściereczką.

Stolnicę podsyp mąką. Wyłóż podrośnięte ciasto i wałkiem rozwałkuj na grubość 1,5 centymetra.

Za pomocą kubka wykrój kółka.

Ułóż wykrojone kółka w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kolejne 50 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Smalec rozgrzej. Smaż kilka pączków z obu stron po 3 minuty. Nie może być zbyt duży ogień, bo ciasto może być surowe.

Usmażone pączki ułóż na talerzu na ręczniku papierowym.

Posyp przestudzone pączki cukrem pudrem.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto