Creme brûlée

Opublikowano: 21.05.2021 r., 9:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Creme brulee podany w małym naczynku. Udekorowany jest owocem maliny, boróki oraz listkami mięty.
Creme brûlée
Creme brûlée to bardzo smaczne danie wywodzące się z kuchni francuskiej. Warto wykorzystać nasz przepis w swojej kuchni. Idealnie sprawdzi się jako przekąska na spotkania rodzinne.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
759 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Maliny (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
mięta świeża, laska wanilii
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blaszka do pieczenia, sitko, okrągła foremka do creme brulee, palnik do creme brûlée

Przepis na creme brûlée krok po kroku

W garnku na małym ogniu zagotuj śmietankę z dodatkiem 80 gram cukru i ziarenek wyłuskanych z laski wanilii. Gdy śmietanka zacznie się gotować zdejmij ją z ognia i pozostaw do wystudzenia.

Żółtka ubij mikserem przez pół minuty. Następnie dodawaj do nich jeszcze ciepłą śmietanę po jednej łyżeczce. Krem ciągle miksuj na małych obrotach miksera (powinna powstać gładka i błyszcząca masa).

Piekarnik nagrzej do 100 stopni C.

Specjalne foremki do zapiekania wypełnij masą przelewając ją przez sitko. Foremki z masą ustaw na blaszce do pieczenia.

Tak przygotowany krem brulee wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut.

Po tym czasie krem wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia, najlepiej na całą noc wstaw ostudzone foremki do lodówki.

Po schłodzeniu deser posyp odrobiną cukru i opal go specjalnym palnikiem do creme brulee.

Deser udekoruj świeżymi malinami i listkami mięty.

Jak oceniasz przepis na creme brûlée
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat creme brûlée

Francuski creme brulee to doskonała propozycja na wyśmienity deser na ciepło. Jest to doskonała propozycja na smaczny deser z mleka dla osób na diecie wegetariańskiej. W dalszej części dowiesz się jak zrobić creme brulee. Przepis na creme brulee jest bardzo prosty, dlatego do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, jednak przyda się Tobie odpowiedni sprzęt (zarówno do wypieku porcjowanego kremu oraz stopienia cukru na chrupiącą skorupkę deseru). Do jego wykonania potrzebne będą Tobie następujące produkty spożywcze: śmietanka kremowa 36%, zółtko jaja, cukier, maliny, laska wanilii oraz mięta.

A więc jak zrobić krem brulee? Zgotuj śmietankę z cukrem i laską wanilii, zdejmij ją z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Następnie ubijaj jajka z dodatkiem jeszcze ciepłej śmietanki. Uzyskaną masę przelej do specjalnych foremek i zapiekaj ją w nagrzanym piekarniku. Upieczony krem pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem przygotuj cukrową skorupkę przy pomocy specjalnego palnika. Następnie danie udekoruj świeżymi malinami i listkami mięty.

Deser creme brûlée jest dość kaloryczną potrawą. Jednak obecność świeżych malin znacząco dodaje mu charakteru i wzbogaca deser o składniki mineralne i witaminy. Maliny są produktem niskokalorycznym o dużej wartości odżywczej, dlatego chętnie włączane są do diety przez wiele osób. W malinach znajdziemy np. witaminę C, które wpływa na poprawę odporności naszego organizmu. Dostarczanie odpowiedniej ilości tej witaminy jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności (przeważnie jest to okres jesienno-zimowy).

Podsumowując łatwy przepis na creme brulee świetnie sprawdzi się jako smaczny deser. Jest zaskakująco smaczny, dlatego warto wykorzystać ten przepis, aby zaskoczyć gości. Niestety do jego wykonania niezbędny jest specjalny sprzęt kuchenny, dlatego mimo prostoty wykonania, nie każdy będzie mógł bez wcześniejszego zakupu foremek i palnika do creme brulee wykonać deser w domu. Obecność owoców znacząco podnosi wartość odżywczą deseru.

Alergeny w creme brûlée

Lista alergenów dla creme brûlée przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze creme brûlée

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
276.13
759.36
Białko (g)
3.42
9.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
15.51
42.66
Węglowodany przyswajalne (g)
14.10
38.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.41
3.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
23.20
63.81
Tłuszcze nasycone (g)
21.03
57.83
Szacunkowy indeks glikemiczny creme brûlée 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania creme brûlée

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Maliny
200 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Koszt składników
32.50