Creme brûlée
- Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Cukier (100 g)
- Maliny (200 g)
Przepis na creme brûlée krok po kroku
W garnku na małym ogniu zagotuj śmietankę z dodatkiem 80 gram cukru i ziarenek wyłuskanych z laski wanilii. Gdy śmietanka zacznie się gotować zdejmij ją z ognia i pozostaw do wystudzenia.
Żółtka ubij mikserem przez pół minuty. Następnie dodawaj do nich jeszcze ciepłą śmietanę po jednej łyżeczce. Krem ciągle miksuj na małych obrotach miksera (powinna powstać gładka i błyszcząca masa).
Piekarnik nagrzej do 100 stopni C.
Specjalne foremki do zapiekania wypełnij masą przelewając ją przez sitko. Foremki z masą ustaw na blaszce do pieczenia.
Tak przygotowany krem brulee wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut.
Po tym czasie krem wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia, najlepiej na całą noc wstaw ostudzone foremki do lodówki.
Po schłodzeniu deser posyp odrobiną cukru i opal go specjalnym palnikiem do creme brulee.
Deser udekoruj świeżymi malinami i listkami mięty.
Więcej informacji na temat creme brûlée
Francuski creme brulee to doskonała propozycja na wyśmienity deser na ciepło. Jest to doskonała propozycja na smaczny deser z mleka dla osób na diecie wegetariańskiej. W dalszej części dowiesz się jak zrobić creme brulee. Przepis na creme brulee jest bardzo prosty, dlatego do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, jednak przyda się Tobie odpowiedni sprzęt (zarówno do wypieku porcjowanego kremu oraz stopienia cukru na chrupiącą skorupkę deseru). Do jego wykonania potrzebne będą Tobie następujące produkty spożywcze: śmietanka kremowa 36%, zółtko jaja, cukier, maliny, laska wanilii oraz mięta.
A więc jak zrobić krem brulee? Zgotuj śmietankę z cukrem i laską wanilii, zdejmij ją z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Następnie ubijaj jajka z dodatkiem jeszcze ciepłej śmietanki. Uzyskaną masę przelej do specjalnych foremek i zapiekaj ją w nagrzanym piekarniku. Upieczony krem pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem przygotuj cukrową skorupkę przy pomocy specjalnego palnika. Następnie danie udekoruj świeżymi malinami i listkami mięty.
Deser creme brûlée jest dość kaloryczną potrawą. Jednak obecność świeżych malin znacząco dodaje mu charakteru i wzbogaca deser o składniki mineralne i witaminy. Maliny są produktem niskokalorycznym o dużej wartości odżywczej, dlatego chętnie włączane są do diety przez wiele osób. W malinach znajdziemy np. witaminę C, które wpływa na poprawę odporności naszego organizmu. Dostarczanie odpowiedniej ilości tej witaminy jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności (przeważnie jest to okres jesienno-zimowy).
Podsumowując łatwy przepis na creme brulee świetnie sprawdzi się jako smaczny deser. Jest zaskakująco smaczny, dlatego warto wykorzystać ten przepis, aby zaskoczyć gości. Niestety do jego wykonania niezbędny jest specjalny sprzęt kuchenny, dlatego mimo prostoty wykonania, nie każdy będzie mógł bez wcześniejszego zakupu foremek i palnika do creme brulee wykonać deser w domu. Obecność owoców znacząco podnosi wartość odżywczą deseru.
Alergeny w creme brûlée
Lista alergenów dla creme brûlée przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze creme brûlée
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.