Opublikowano: 19.03.2024 r., 13:13
|
Autor:
Paulina Lipińska
Biała kiełbasa jest ważnym elementem święconki. Nawiązuje znaczeniem do dostatku, zdrowia, płodności i dobrobytu. Najczęściej je się ją razem z zupą, która króluje w dniu Wielkanocy. Jednak możesz to zrobić inaczej. Przekonaj się, że biała kiełbasa może być przyrządzona na pyszne sposoby!
Kilka składników, przyprawy i danie robi się samo. Biała kiełbasa pieczona z cebulą to dobry sposób na wielkanocną, mięsną przystawkę. Całość dobrze smakuje, a przygotowanie to łatwizna. Taka kiełbasa świetnie komponuje się z chrzanem i ćwikłą.
Kiełbasa z cebulą to tradycyjna potrawa, która sprawi, że poczujesz klimat świąt. Dodaj do niej świeże pieczywo i już jedna potrawa na Wielkanoc będzie gotowa.
Pierogi? Z białą kiełbasą? Jak najbardziej! Zrób je na Wielkanoc i podaj jako przystawkę. Na 100% zaskoczysz każdego. Są raczej mało popularne, więc jest to fajna szansa na zaskoczenie gości.
Próbowałaś/eś już takich pierogów? Jeżeli nie, to najlepsza okazja. Na wykonanie trzeba będzie poświęcić trochę czasu. Zawsze możesz je podać na gorąco - z wody albo smażone. Sam/a zdecyduj, jaką wersję wybierasz.
Zupa na śniadanie? Tylko w Wielkanoc. Barszcz biały wielkanocny to pierwsza potrawa, którą zjesz w Niedzielę Wielkanocną. To pyszna zupa, która jest bardzo treściwa. Jest w niej dużo mięsa, w tym boczek i biała kiełbasa, chrzan oraz ziemniaki i marchewka.
W takim barszczu białym jest spora zawartość tłuszczu nasyconego, a jego nadmierna ilość wywiera niekorzystny wpływ na zdrowie. Jednak w święta można sobie pozwolić na porcję pysznej zupy.
Upiecz kiełbasę z dodatkiem cebuli i musztardy, a będziesz mogła/mógł postawić na stół fajne, proste danie z białą kiełbasą. 4 składniki, chwila pracy i gotowe. Przepis jest naprawdę banalny i nie wymaga zbyt wysokich umiejętności kulinarnych.
Biała kiełbasa to bardzo ważny składnik świąt. Tak przygotowana kiełbasa również fajnie pasuje do wyżej wymienionej ćwikły oraz chrzanu. Najlepsza jest na gorąco i tak też ją podawaj.
Przygotuj taką tartę dedykowaną specjalnie na Wielkanoc. Taka tarta to spód z ciasta francuskiego i super dodatki. Znajdziesz tu jajka, chrzan, białą kiełbasę, cebulę, śmietanę i musztardę. Serio, to może być zaskoczenie. Taka potrawa to nowoczesny sposób na ciekawe danie Wielkanocne.
Na pewno każdy, kto spróbuje tarty w takim wydaniu będzie chciał wiedzieć, jak ją zrobiłaś/eś. Podzielisz się tym przepisem?