Tarta wielkanocna
- Ciasto francuskie (230 g)
- Biała kiełbasa - parzona (350 g)
- Jajko (7 szt.)
- Cebula (100 g)
- Chrzan (10 g)
- Śmietana 12% (300 g)
- Musztarda (25 g)
Przepis na tartę wielkanocna krok po kroku
3 jajka ugotuj na twardo w małym rondelku. Następnie ostudź i obierz.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nią ciasto francuskie.
Na ciasto wyłóż metalowe obciążniki i podpiecz całość przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Kiełbasę pokrój w plasterki i przełóż ją na podpieczony spód.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do kiełbasy.
Jajka pokrój na mniejsze cząstki i ułóż na podpieczonym spodzie.
W miseczce zmieszaj pozostałe jajka, śmietanę, chrzan i musztardę. Przypraw i dokładnie zamieszaj. Sos wylej na tartę.
Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Więcej informacji na temat tarty wielkanocnej
Tarta wielkanocna to świetny pomysł na naprawdę pyszne danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale także pięknie się prezentuje. To, co dla fanów białej kiełbasy. Jest smaczna, prosta, a przy okazji bardzo aromatyczna. Choć jej nazwa może sugerować coś innego, sprawdzi się nie tylko od święta, ale również na zupełnie codzienne posiłki.
Przepis na tartę wielkanocną to coś specjalnie dla fanów mięsnych dań, bo to właśnie ono jest tutaj głównym składnikiem. Dzięki temu tarta jest bardzo smaczna, ale również sycąca. Już mały kawałek wystarcza, by nasycić się na kilka godzin. Jej przygotowanie zabiera tylko kilka chwil i nie potrzeba do jej przygotowania żadnych specjalnych sprzętów z wyjątkiem piekarnika. Czas zapiekania również nie jest zbyt długi ze względu na użycie małej ilości produktów. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, kiedy wszystkie składniki są jeszcze ciepłe. Ze względu na naprawdę dużą ilość przypraw nie potrzebuje żadnego dodatkowego sosu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wielkanocną tartę, która będzie smaczna, prosta, a przy okazji bardzo szybka w przygotowaniu, to ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Jego głównym składnikiem jest kiełbasa. Wielkanoc to czas, kiedy najczęściej używa się białej, dlatego i w tym daniu jej nie brakuje. Najlepiej wybrać taką, o jak najprostszym składzie, dzięki czemu całość będzie znacznie zdrowsza. Biała kiełbasa zwykle jest dość mocno przyprawiona, dlatego do tego dania nie trzeba dodawać zbyt wielu przypraw. Świetnie sprawdzi się za to majeranek, który idealnie komponuje się z mięsem. W tej tarcie nie mogło zabraknąć również jajek. W tym daniu wspaniale sprawdzą się te ugotowane na twardo, dlatego można dodać do tarty te, które były ugotowane na święta, jednak nie zostały zjedzone.
Ta świąteczna tarta to pyszna potrawa, która wspaniale sprawdza się na co dzień. To dobra opcja również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, gdyż tworzy ją naprawdę prosty przepis, który można odtworzyć we własnej kuchni w kilka chwil. To świetny pomysł na prosty posiłek z białą kiełbasą.
Alergeny w tarcie wielkanocnej
Lista alergenów dla tarty wielkanocnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze tarty wielkanocnej
To zdrowa opcja, jednak ze względu na duży dodatek czerwonego, przetworzonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(341g)
Węglowodany
(341g)
Tłuszcze
(341g)
Witaminy
(341g)
Składniki mineralne
(341g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.