Przepis na tartę wielkanocna krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, rondelek

3 jajka ugotuj na twardo w małym rondelku. Następnie ostudź i obierz.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nią ciasto francuskie.

Na ciasto wyłóż metalowe obciążniki i podpiecz całość przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Kiełbasę pokrój w plasterki i przełóż ją na podpieczony spód.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj do kiełbasy.

Jajka pokrój na mniejsze cząstki i ułóż na podpieczonym spodzie.

W miseczce zmieszaj pozostałe jajka, śmietanę, chrzan i musztardę. Przypraw i dokładnie zamieszaj. Sos wylej na tartę.

Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Tarta wielkanocna ułożona w naczyniu żaroodpornym.
tarta wielkanocna
Koszt przygotowania dania
24.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
791 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
28

Tarta wielkanocna - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie wielkanocnej

Tarta wielkanocna to świetny pomysł na naprawdę pyszne danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale także pięknie się prezentuje. To, co dla fanów białej kiełbasy. Jest smaczna, prosta, a przy okazji bardzo aromatyczna. Choć jej nazwa może sugerować coś innego, sprawdzi się nie tylko od święta, ale również na zupełnie codzienne posiłki.

Przepis na tartę wielkanocną to coś specjalnie dla fanów mięsnych dań, bo to właśnie ono jest tutaj głównym składnikiem. Dzięki temu tarta jest bardzo smaczna, ale również sycąca. Już mały kawałek wystarcza, by nasycić się na kilka godzin. Jej przygotowanie zabiera tylko kilka chwil i nie potrzeba do jej przygotowania żadnych specjalnych sprzętów z wyjątkiem piekarnika. Czas zapiekania również nie jest zbyt długi ze względu na użycie małej ilości produktów. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, kiedy wszystkie składniki są jeszcze ciepłe. Ze względu na naprawdę dużą ilość przypraw nie potrzebuje żadnego dodatkowego sosu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wielkanocną tartę, która będzie smaczna, prosta, a przy okazji bardzo szybka w przygotowaniu, to ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Jego głównym składnikiem jest kiełbasa. Wielkanoc to czas, kiedy najczęściej używa się białej, dlatego i w tym daniu jej nie brakuje. Najlepiej wybrać taką, o jak najprostszym składzie, dzięki czemu całość będzie znacznie zdrowsza. Biała kiełbasa zwykle jest dość mocno przyprawiona, dlatego do tego dania nie trzeba dodawać zbyt wielu przypraw. Świetnie sprawdzi się za to majeranek, który idealnie komponuje się z mięsem. W tej tarcie nie mogło zabraknąć również jajek. W tym daniu wspaniale sprawdzą się te ugotowane na twardo, dlatego można dodać do tarty te, które były ugotowane na święta, jednak nie zostały zjedzone.

Ta świąteczna tarta to pyszna potrawa, która wspaniale sprawdza się na co dzień. To dobra opcja również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, gdyż tworzy ją naprawdę prosty przepis, który można odtworzyć we własnej kuchni w kilka chwil. To świetny pomysł na prosty posiłek z białą kiełbasą.

Wartości odżywcze tarty wielkanocnej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(341g)
Energia (kalorie)
232.03 kcal
791.22 kcal
Białko
9.16 g
31.23 g

Węglowodany w tarcie wielkanocnej

Na 100g
Na porcję
(341g)
Węglowodany
10.02 g
34.18 g
Węglowodany przyswajalne
9.53 g
32.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.49 g
1.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(341g)
Tłuszcz
17.12 g
58.39 g
Tłuszcze nasycone
7.06 g
24.06 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
10.01 g
34.12 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
7.84 g
26.73 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.17 g
7.39 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
125.55 mg
428.13 mg

Witaminy w przepisie na tartę wielkanocna

Na 100g
Na porcję
(341g)
Witamina A
70.36 µg (mcg)
239.92 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.39 mg
Witamina B12
0.58 µg (mcg)
1.98 µg (mcg)
Witamina C
0.91 mg
3.09 mg
Witamina D
0.94 µg (mcg)
3.22 µg (mcg)
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E
0.67 mg
2.30 mg
Retinol
69.86 µg (mcg)
238.21 µg (mcg)
Tiamina
0.16 mg
0.54 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.84 mg
Niacyna
2.27 mg
7.75 mg
Foliany
30.24 µg (mcg)
103.10 µg (mcg)
Beta karoten
5.13 µg (mcg)
17.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tartę wielkanocna

Na 100g
Na porcję
(341g)
Sód
240.67 mg
820.69 mg
Potas
164.51 mg
560.99 mg
Wapń
52.67 mg
179.62 mg
Fosfor
120.99 mg
412.59 mg
Magnez
15.76 mg
53.76 mg
Żelazo
1.26 mg
4.31 mg
Cynk
1.19 mg
4.06 mg
Miedź
0.06 mg
0.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty wielkanocnej 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie wielkanocnej

Lista alergenów dla tarty wielkanocnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania tarty wielkanocnej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
230 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 230 g
Biała kiełbasa
350 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 350 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Chrzan
10 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 10 g
Śmietana 12%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
37.90
Jak oceniasz przepis na tartę wielkanocna
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób