Opublikowano: 05.03.2024 r., 13:07
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Zupa pomidorowa, żurek lub barszcz nie smakuje ci tak samo bez zabielenia? W końcu dodatek śmietany nadaje zupie dodatkowego smaku i kremowej konsystencji. Czym oprócz śmietany można zabielić zupę?
Jogurt to najbardziej popularny sposób na zabielenie sosu lub zupy bez śmietany, szczególnie wśród osób, które dbają o swoją masę ciała. Kwaśny jogurt naturalny idealnie zastępuje kwaśną śmietanę. Dzięki temu zupa lub sos są lżejsze i mniej kaloryczne jednocześnie równie smakowite.
Można także użyć jogurtu greckiego, który jest gęstszy i równie smaczny. Ma on tylko 10% tłuszczu, dlatego to świetny pomysł dla osób, które dbają o prawidłową masę ciała.
Pamiętaj, by jogurt najpierw zahartować, dodając 1-2 łyżki gorącej zupy. Dzięki temu masz pewność, że jogurt w zupie się nie zważy.
Kolejny dodatek zamiast śmietany to serek mascarpone. Taki gęsty serek idealnie będzie wyglądał, jeśli lubisz dodawać śmietanę dopiero na talerzu. Ze względu na to, że ma dość ciężką i kremową konsystencję, należy go wcześniej nieco rozcieńczyć mlekiem lub wodą. To sprawi, że łatwiej rozprowadzi się on w zupie.
Podobnie jak mascarpone można użyć serka śmietankowego, najlepiej o smaku naturalnym. Choć jeśli chcesz dodać zupie dodatkowego aromatu, możesz użyć serka ziołowego lub chrzanowego. Pamiętaj, by nieco go rozrzedzić, dzięki temu łatwiej rozprowadzi się on równomiernie, bez ryzyka grudek.
Jeśli lubisz kwaśniejsze zupy, to świetnie sprawdzi się kefir zamiast śmietany. Jego orzeźwiający smak idealnie sprawdzi się np. w zupie pomidorowej, natomiast zupie ogórkowej nada dodatkową nutę świeżości.
W podobny sposób jak śmietana zadziała również maślanka. Jej kremowo-maślana konsystencja i delikatny smak idealnie podkreśli aromat zupy.
W ostateczności możesz również użyć po prostu mleka. Nie zagęści on zupy jak śmietana, ale za to nada jasnego koloru. Jeśli zależy ci jednak na zagęszczeniu np. sosu, to dodaj do mleka 2 łyżki skrobi, dzięki temu płyn będzie gęstszy.
Pamiętaj, że każdy dodatek musisz zahartować gorącym wywarem. Dzięki temu masz pewność, że dodatek się nie zważy, tworząc w wywarze twaróg. Dodatkowo już po dodaniu zamiennika śmietany nie doprowadzaj zupy do wrzenia. Bardzo wysoka temperatura sprawi, że pojawi się nieestetyczny i niesmaczny twarożek w zupie.
Miej na uwadze również, że każdy dodatek nieco inaczej podziała na smak zupy czy sosu. Jogurt czy kefir nadadzą kwaśny smak, natomiast mascarpone i mleko nieco osłodzą całe danie.
Śmietana nie jest konieczna w kuchni, przede wszystkim dlatego, że jest dość tłustym dodatek. Warto więc znać alternatywy, które będą mniej kaloryczne, ale równie smaczne.