Opublikowano: 12.08.2024 r., 12:45
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Każda z pór roku niesie za sobą bogactwo różnorodnych ziół, warzyw, owoców czy grzybów. Większość z nas czerpie wówczas ze świeżych produktów ile się da. Warto jednak pamiętać o możliwościach utrwalenia ulubionych produktów. Suszenie, kiszenie, piklowanie – niemal wszystko może stać się zdrowym i smacznym zapasem na zimę.
To jedna z najstarszych metod zachowywania żywności na dłużej. Ten proces polega na usunięciu z produktu całej wody, poprzez wyparowanie. Dawniej i dzisiaj stosuje się do tego słońce i wiatr, choć można również wykorzystać specjalne suszarki czy po prostu piekarnik.
Wysuszyć można w sumie wszystko:
Jesienią szczególnie popularne są suszone grzyby, które następnie dodawane są do bożonarodzeniowych przepisów. Ususzyć można także owoce takie jak jabłka czy gruszki, które będą stanowiły świetną przekąskę lub dodatek do kompotów, ciast czy owsianek.
Susząc pomidory, możemy własnoręcznie przygotować idealny dodatek do sałatek, makaronów czy nawet zup. Dodatkowe ich zmiksowanie z dodatkiem aromatycznych ziół sprawi, że uzyskasz przepyszną przyprawę, idealną do dań szczególnie kuchni śródziemnomorskiej. Podobnie, jeśli ususzysz marchew, selera, pora, pietruszkę i cebulę możesz samodzielnie zrobić domową uniwersalną przyprawę, która będzie znacznie zdrowsza, bez żadnych ulepszaczy lub nadmiernego dodatku soli.
Suszone zioła to podstawa wszelkich herbat i naparów: mięta, pokrzywa, rumianek, kwiat lipy. Jeśli w doniczkach hodujesz zioła takie jak bazylia, oregano, rozmaryn czy tymianek, to nie musisz martwić się o ich późniejsze kupowanie w formie suszonej. Wystarczy bukiet ziół zawiesić w ciepłym, suchym miejscu a zapełnisz swoje zapasy.
Kiszenie to również starodawna forma przechowywania żywności. Najbardziej popularne kiszone ogórki i kapusta to nieodłączny element polskiego obiadu czy śniadania. Jednak to nie jedyne produkty, które nadają się do ukiszenia.
Ukisić można w sumie wszystkie warzywa i owoce. Choć te ostatnie nie są kojarzone z tą formą przechowywania, to koniecznie sprawdźcie przepis na kiszone cytryny lub arbuza, które są w naszej bazie – będziecie zachwyceni.
Coraz większą popularnością cieszą się kiszone rzodkiewki, cukinia, pomidory, kalafior, buraki, papryka, cebula, grzyby, brukselka, fasolka szparagowa, kabaczek, kalarepa, ziemniaki czy czosnek. Wszystkie przepisy znajdziesz na stronie Fajne Gotowanie. Kiszone produkty mają w sobie dużo dobroczynnych bakterii, które pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego a tym samym na pracę całego organizmu.
O ile kiszenie przebiega z użyciem soli, tak w przypadku piklowania konieczny jest dodatek octu. Tutaj również można marynować przede wszystkim owoce i warzywa, choć pod względem zdrowotnym dużo większą wartością odznaczają się produkty kiszone. Przede wszystkim poprzez proces, który w nich zachodzi. Otóż w kiszonkach przed zepsuciem produktu chroni ilość bakterii powstałych podczas fermentacji, natomiast w piklach to niskie pH chroni produkt. Mimo to warto włączyć produkty piklowane do swojej diety, ponieważ:
- Stymulują układ odpornościowy,
- Poprawiają trawienie,
- Zmniejszają poziom „złego” cholesterolu we krwi.
Najczęściej piklowanym warzywem są ogórki, jednak nie tylko te warzywa świetnie odnajdują się w occie. Również poniższe warzywa będą świetnie smakować:
- Marchew
- Pomidor
- Cebula
- Pieczarki
- Dynia
- Mini kukurydza
- Cukinia
- Papryka
- Kalafior
Konserwowanie żywności od wielu, wielu lat pozwalało naszym przodkom przetrwać trudne i ubogie w jedzenie momenty roku. Warto samemu przygotowywać zapasy na zimę m.in. dla oszczędności. Czasami wystarczy wybrać się tylko na spacer, żeby zapewnić sobie dobre i zdrowe produkty na dłużej.