Elegancja-Francja, czyli savoir-vivre przy stole. Które z tych zachowań królują w twoim domu?
Opublikowano: 20.04.2024 r., 18:48
|
Autor: Ewa Cierpiał
Savoir-vivre to z języka francuskiego można przetłumaczyć jako „wiedzieć, jak żyć”. Jest to więc nic innego, jak dobre maniery, które powinny nam towarzyszyć podczas różnych sytuacji, np. spotkań, komunikacji czy też spożywania posiłków. Znając zasady savoir-vivre i stosując się do nich, możemy uniknąć wielu sytuacji, które w konsekwencji mogą przynieść nam wstyd. Przekonaj się, że dobre maniery przy stole nie są wcale tak straszne i trudne.
Spożywanie posiłków w towarzystwie rodziny i przyjaciół jest nieodłącznym elementem ważnych wydarzeń w naszym życiu. Przez chrzciny, komunie, wesela, po święta, urodziny czy imieniny – w każdej tej sytuacji najczęściej wszyscy spotykamy się przy jednym stole. I choć często jesteśmy w gronie najbliższych, którzy znają nas najlepiej, to i tak warto przestrzegać kilku zasad dobrego wychowania.
Zaczynając od początku posiłku, dużym nietaktem, jest rozpoczęcie spożywania posiłku bez obecności gospodarza. Choć na pewno usłyszycie „jedzcie, nie czekajcie, ja jeszcze tylko przyniosę …” to warto poczekać na gospodarza całego przyjęcia. Takim zachowaniem okażecie szacunek do jego pracy i po prostu jego osoby. Gospodarz w tym miejscu musi dołożyć starań, aby dania były zaserwowane w jak najbardziej zbliżonym czasie. Dzięki temu goście nie będą musieli czekać i wszyscy wspólnie będziecie mogli cieszyć się smacznym jedzeniem i swoim towarzystwem, a przecież temu mają służyć takie spotkania.
Jeśli serwowane dania są na półmiskach, to najpierw powinniśmy podać półmisek innym, a dopiero później nałożyć jedzenie na swój talerz. Podobne zachowanie dotyczy nalewanie napojów – wody, wina, soków. Najpierw napełniamy kieliszki lub szklanki swoim towarzyszom, a dopiero na samym końcu sobie. W ten sposób okażemy dużą gościnność.
A co zrobić z dłońmi, podczas gdy nie trzymamy w nich sztućców lub szklanki czy kieliszka? Na pewno nie należy kłaść łokci na stole, szczególnie jeśli towarzysze nadal jedzą posiłek. Możesz trzymać dłonie na kolanach, pod stołem lub opierać nadgarstki na brzegu stołu tak by dłonie były widoczne, a łokcie swobodnie zwisały w dół.
W restauracji
Będąc w restauracji, możecie spotkać ułożone na wcześniej ustawionej zastawie serwety. Służą one temu, by po rozłożeniu położyć je na swoich kolanach, co ma uchronić np. przed oblaniem zupą spodni czy spódnicy. Choć może być to kuszące, to nie rób z nich tzw. śliniaka – to tylko utrudni spożywanie posiłków.
Tutaj również czekamy, aż wszyscy nasi towarzysze dostaną posiłek, aby zacząć jeść. I o to, akurat powinna zadbać restauracja, której obowiązkiem jest równoczesne dostarczenie do stolika posiłków dla wszystkich.
W restauracjach ułożenie sztućców ma często ogromne znaczenie dla kelnerów, którzy dzięki temu wiedzą, czy już zakończyliście posiłek, czy jest to po prostu chwilowa przerwa w jedzeniu. Jeśli ułożycie widelec i nóż w taki sposób, że będą się one łączyć lub przecinać nieco powyżej środka talerza to będzie to oznaczało chwilę przerwy podczas jedzenia. Jeśli natomiast ułożycie nóż i widelec obok siebie na talerzu, to będzie to znak, że skończyliście posiłek i kelner może już posprzątać wasz talerz. Taka komunikacja może ułatwić, a nawet przyspieszyć podawanie kolejnych posiłków.
Warto również pamiętać, że użyte przez nas sztućce nie powinny dotknąć nigdy więcej stołu. Dlatego podczas przerwy lub kończenia posiłku nie układaj sztućców w taki sposób, aby dotykały one stołu.
Dobrze postrzegane zachowanie
Choć telefony są obecnie nieodłącznym elementem naszego życia, to nie powinny one towarzyszyć nam podczas spożywania posiłków z osobami towarzyszącymi. W tym momencie ich miejsce jest w kieszeni lub torebce, a nie na stole. Wtedy też nie powinniśmy odpisywać, odbierać połączeń czy scrollować social-mediów. Przecież podczas takich wyjść czy spotkań waszym celem jest spędzenie wspólnie czasu na rozmowie i dobrym jedzeniu, a telefon nie zając. Jeśli jednak dostaniesz niezwykle pilny telefon, który koniecznie musisz odebrać, to przeproś współbiesiadników i oddal się od stołu w celu przeprowadzenia rozmowy. Dzięki temu unikniesz krępującej dla wszystkich sytuacji, związanej z np. zbyt głośnym ustawieniem głośnika w telefonie.
Pijąc napoje ze szklanek, filiżanek czy kieliszków patrz tylko w środek lub na koniec używanego naczynia. Błądzenie wzrokiem po suficie czy towarzyszach może łatwo doprowadzić do sytuacji, w której po prostu oblejesz się spożywanym trunkiem.
Siedząc przy stole z innymi osobami, nie powinno się również poprawiać włosów czy makijażu, a także głośno ziewać czy przeciągać. O siorbaniu lub mlaskaniu pewnie nie muszę przypominać, ale również może być to niezwykle drażniące i krępujące dla towarzyszących ci osób. No, chyba że jesteś w Chinach, ale to temat na kolejny artykuł.
Podsumowanie
Zasady dobrego zachowania to nie tylko wzór tego, jak powinniśmy się zachowywać. Mogą one również pomóc nam uchronić się przed krępującymi dla nas lub dla innych sytuacjami jak ubrudzenie, czy rozlanie podanych nam smakołyków.
Wiele osób jest również wrażliwa na pewne dźwięki, stąd tak ważne jest nauczenie się jedzenia z zamkniętymi ustami, aby uniknąć nieprzyjemnych odgłosów.
I choć pewnie nikt otwarcie nie zwróci wam uwagi, że robicie coś nie tak, to poznanie takich podstawowych zasad pomoże odnaleźć wam się w każdej sytuacji – od jedzenia w fast-foodzie po restauracje nagrodzone gwiazdkami Michelin.