Przepis na chaczapuri krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli, cukier, drożdże i 150 ml ciepłej wody. Dodaj oliwę i wszystko razem wymieszaj. Ciasto odstaw na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyrób dokładnie rękami i podziel je na 2 części. Odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

W miseczce zmieszaj ze sobą ser feta i ricottę. By powstała jedna masa.

Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach do osobnej miseczki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duże i płaski okręgi. Na każdy kawałek wysyp tarty ser. Brzegi ciasta podwiń do góry, a końce dokładnie zakręć. Na środek każdego chaczapuri wyłóż mieszankę serów i dopraw solą i pieprzem.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim chaczapuri. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Po tym czasie wyciągnij chaczapuri na chwilę i do każdego wbij na wierzch jajko.

Piecz całość jeszcze przez 7 minut.

Chaczapuri podane na talerzyku z jajkiem.
chaczapuri
Koszt przygotowania dania
16.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1052 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
72

Chaczapuri - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chaczapuri

Chaczapuri to gruziński przysmak, który jest znany wszystkim miłośnikom tej kuchni. Jest niezwykle sycący, a przy tym pełen smaku. Chociaż wydaje się dość skomplikowany, wcale taki nie jest. Można go przygotować w kilka chwil. Jest przygotowywany na bazie z ciasta drożdżowego, dzięki czemu stanowi wspaniałą alternatywę dla pizzy. W tej wersji zawiera mnóstwo sera i pyszne jajko.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chaczapuri, które nie będzie zbyt skomplikowane, a jego smak będzie wyjątkowo pyszny, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niego naprawdę pyszne danie, które jest pełne smaku, a przy tym wcale nie trzeba specjalnych umiejętności, by je przygotować. To danie idealne dla wszystkich miłośników kulinarnych nowinek, które wspaniale smakują i urozmaicają codzienne menu.

Przepis na chaczapuri jest niezwykle łatwy i pozwala na przygotowanie tej przekąski w naprawdę szybkim czasie. Jeśli chce się jeszcze bardziej przyspieszyć cały proces można ciasto przygotować odrobinę wcześniej, by spokojnie sobie rosło. Z tego przepisu wychodzą bardzo duże porcje, dlatego można spokojnie podzielić ciasto na mniejsze kawałki.

Gruzińskie chaczapuri jest daniem pysznym i sycącym, a przy tym bardzo popularnym. To w wersji z jajkiem jest najbardziej znanym, jednak istnieją również inne wersje chaczapuri. Jednak wersja w kształcie łódeczek jest tą, którą zwykle można spotkać w restauracjach. Nic dziwnego w tym daniu łączy się wszystko to, co najlepsze, pyszne białe sery, gouda, drożdżowe ciasto i pieczone jajko. Jajko można trzymać w piekarniku aż do uzyskania preferowanej konsystencji. Świetnie smakuje, gdy białko jest całkowicie ścięte, a żółtko rozlewa się na roztopiony ser.

To danie robi się z mąki pszennej. Można użyć też typowej mąki do pizzy czy mąki pełnoziarnistej, która zwiększy ilość błonnika w całym daniu.

Ta potrawa zawiera w sobie wiele różnych składników. Robi się ją z serem, ciastem drożdżowym i jajkiem. Do tego dania warto wybierać dobrej jakości białe sery. Świetnie sprawdzi ser feta z dodatkiem sera ricotta. Sery zapiekane na cieście wspaniale smakują. To danie najlepiej jeść prosto z piekarnika, gdyż wtedy jest najbardziej smaczne i aromatyczne.

Wartości odżywcze chaczapuri

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kalorie)
305.21 kcal
1052.99 kcal
Białko
14.03 g
48.41 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w chaczapuri

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany
29.03 g
100.15 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
28.84 g
99.49 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz
14.87 g
51.30 g
Tłuszcze nasycone
7.99 g
27.58 g

Witaminy w przepisie na chaczapuri

Na 100g
Na porcję
(345g)
Witamina B6
0.15 mg
0.52 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.45 mg
1.56 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.47 mg
1.62 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
2.81 mg
9.70 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, cukier.
czytaj dalej
Foliany
84.03 µg (mcg)
289.90 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chaczapuri

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód
319.41 mg
1101.98 mg
Potas
131.35 mg
453.16 mg
Wapń
215.71 mg
744.19 mg
Fosfor
228.09 mg
786.92 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, cukier.
czytaj dalej
Magnez
24.81 mg
85.58 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.44 mg
8.43 mg
Cynk
1.68 mg
5.80 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.33 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chaczapuri 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chaczapuri

Lista alergenów dla chaczapuri przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • serek ricotta
    • Ser feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania chaczapuri

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Drożdże suche
5 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Serek ricotta
100 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Ser feta
100 g
pół kostki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Liczba porcji:
Koszt składników
55.20
Jak oceniasz przepis na chaczapuri
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób