Przepis na chaczapuri krok po kroku
- Mąka pszenna typ 550 250 g 1 szklanka
- Drożdże suche 5 g
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
- Ser gouda 100 g
- Serek ricotta 100 g
- Ser Feta 100 g pół kostki
- Jajko 2 szt.
- Cukier 5 g 1 łyżeczka
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli, cukier, drożdże i 150 ml ciepłej wody. Dodaj oliwę i wszystko razem wymieszaj. Ciasto odstaw na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyrób dokładnie rękami i podziel je na 2 części. Odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
W miseczce zmieszaj ze sobą ser feta i ricottę. By powstała jedna masa.
Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach do osobnej miseczki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duże i płaski okręgi. Na każdy kawałek wysyp tarty ser. Brzegi ciasta podwiń do góry, a końce dokładnie zakręć. Na środek każdego chaczapuri wyłóż mieszankę serów i dopraw solą i pieprzem.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim chaczapuri. Piecz całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Po tym czasie wyciągnij chaczapuri na chwilę i do każdego wbij na wierzch jajko.
Piecz całość jeszcze przez 7 minut.
-
Strogonow
-
Chili con carne
-
Placek po węgiersku
-
Papryka faszerowana
-
Gulasz wołowy
-
Spaghetti bolognese
-
Leczo z cukinii
-
Kurczak curry
-
Frytki z batatów
-
Pizza z patelni
-
Gazpacho
-
Pierś z kaczki
-
Musaka
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Szakszuka klasyczna
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Łazanki z kapustą
-
Kolacje dla dwojga

(liczba kalorii)
Chaczapuri - cechy przepisu
Więcej o chaczapuri
Chaczapuri to gruziński przysmak, który jest znany wszystkim miłośnikom tej kuchni. Jest niezwykle sycący, a przy tym pełen smaku. Chociaż wydaje się dość skomplikowany, wcale taki nie jest. Można go przygotować w kilka chwil. Jest przygotowywany na bazie z ciasta drożdżowego, dzięki czemu stanowi wspaniałą alternatywę dla pizzy. W tej wersji zawiera mnóstwo sera i pyszne jajko.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chaczapuri, które nie będzie zbyt skomplikowane, a jego smak będzie wyjątkowo pyszny, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niego naprawdę pyszne danie, które jest pełne smaku, a przy tym wcale nie trzeba specjalnych umiejętności, by je przygotować. To danie idealne dla wszystkich miłośników kulinarnych nowinek, które wspaniale smakują i urozmaicają codzienne menu.
Przepis na chaczapuri jest niezwykle łatwy i pozwala na przygotowanie tej przekąski w naprawdę szybkim czasie. Jeśli chce się jeszcze bardziej przyspieszyć cały proces można ciasto przygotować odrobinę wcześniej, by spokojnie sobie rosło. Z tego przepisu wychodzą bardzo duże porcje, dlatego można spokojnie podzielić ciasto na mniejsze kawałki.
Gruzińskie chaczapuri jest daniem pysznym i sycącym, a przy tym bardzo popularnym. To w wersji z jajkiem jest najbardziej znanym, jednak istnieją również inne wersje chaczapuri. Jednak wersja w kształcie łódeczek jest tą, którą zwykle można spotkać w restauracjach. Nic dziwnego w tym daniu łączy się wszystko to, co najlepsze, pyszne białe sery, gouda, drożdżowe ciasto i pieczone jajko. Jajko można trzymać w piekarniku aż do uzyskania preferowanej konsystencji. Świetnie smakuje, gdy białko jest całkowicie ścięte, a żółtko rozlewa się na roztopiony ser.
To danie robi się z mąki pszennej. Można użyć też typowej mąki do pizzy czy mąki pełnoziarnistej, która zwiększy ilość błonnika w całym daniu.
Ta potrawa zawiera w sobie wiele różnych składników. Robi się ją z serem, ciastem drożdżowym i jajkiem. Do tego dania warto wybierać dobrej jakości białe sery. Świetnie sprawdzi ser feta z dodatkiem sera ricotta. Sery zapiekane na cieście wspaniale smakują. To danie najlepiej jeść prosto z piekarnika, gdyż wtedy jest najbardziej smaczne i aromatyczne.
Wartości odżywcze chaczapuri
Energia i białka
(345g)
Węglowodany w chaczapuri
(345g)
Tłuszcze
(345g)
Witaminy w przepisie na chaczapuri
(345g)
Składniki mineralne w przepisie na chaczapuri
(345g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chaczapuri
Lista alergenów dla chaczapuri przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- serek ricotta
- Ser Feta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko