Przepis na chaczapuri z serem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, wałek, blaszka do pieczenia, sitko, folia spożywcza, miska

Do miski przesiej mąkę pszenną i dodaj odrobinę soli.

Drożdże wymieszaj w szklance ciepłej wody, dodaj cukier i całość wlej do miski z mąką.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj olej oraz śmietanę i składniki połącz.

Stolicę podsyp mąką, wyłóż na nią ciasto i dokładnie je wyrób.

Ciasto podziel na dwie części, ułóż je w dwóch osobnych miseczkach, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto połóż na blat posypany mąką i rozwałkuj na prostokąt.

Brzegi posyp tartym serem gouda i roluj boki ciasta do środka. Następnie końce ciasta zlep, aby nadać mu kształt łódki.

Powstały otwór posyp parmezanem oraz pokrojonym na drobne kawałki serem feta.

Łódeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.

Następnie do każdej łódeczki wybij jajko.

Chaczapuri piecz w piekarniku nagrzanym do 250 st. C przez około 10 minut.

Chaczapuri z serem podane na przezroczystym półmisku.
Chaczapuri z serem
Koszt przygotowania dania
17.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
979 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
74

Chaczapuri z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chaczapuri z serem

Chaczapuri z serem to tradycyjne danie gruzińskie. Domowe chaczapuri to doskonały pomysł na pyszne śniadanie na ciepło. Sprawdzony przepis na chaczapuri z serem jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, śmietana 12%, drożdże, ser gouda, parmezan, ser feta, jajka, cukier, olej rzepakowy oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić chaczapuri z serem? Do miski przesiej mąkę pszenną i dodaj odrobinę soli. Drożdże wymieszaj w szklance ciepłej wody, dodaj cukier i całość wlej do miski z mąką. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj olej oraz śmietanę i składniki połącz. Stolicę podsyp mąką, wyłóż na nią ciasto i dokładnie je wyrób. Ciasto podziel na dwie części, ułóż je w dwóch osobnych miseczkach, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę. Wyrośnięte ciasto połóż na blat posypany mąką i rozwałkuj na prostokąt. Brzegi posyp tartym serem gouda i roluj boki ciasta do środka. Następnie końce ciasta zlep, aby nadać mu kształt łódki. Powstały otwór posyp parmezanem oraz pokrojonym na drobne kawałki serem feta. Łódeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Następnie do każdej łódeczki wybij jajko. Chaczapuri piecz w piekarniku nagrzanym do 250°C przez około 10 minut.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A oraz witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka.

Podsumowując pyszne danie gruzińskie można podać na śniadanie lub kolację. Faszerowane ciasto przygotować można także z innymi dodatkami. To, jaki ser wybrać zależy od twoich preferencji smakowych. Można użyć także sera pleśniowego lub serka mascarpone. Domowe chaczapuri jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu.

Wartości odżywcze chaczapuri z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
326.55 kcal
979.65 kcal
Białko
16.87 g
50.60 g

Węglowodany w chaczapuri z serem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
32.34 g
97.03 g
Węglowodany przyswajalne
31.99 g
95.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
14.35 g
43.06 g
Tłuszcze nasycone
7.69 g
23.07 g
Tłuszcze nienasycone
6.66 g
19.99 g

Witaminy w przepisie na chaczapuri z serem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.14 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.56 mg
1.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.47 mg
1.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.33 mg
9.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
105.07 µg (mcg)
315.22 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chaczapuri z serem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
352.92 mg
1058.77 mg
Potas
128.25 mg
384.76 mg
Wapń
273.45 mg
820.35 mg
Fosfor
269.90 mg
809.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
27.99 mg
83.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.77 mg
8.30 mg
Cynk
1.88 mg
5.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chaczapuri z serem 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chaczapuri z serem

Lista alergenów dla chaczapuri z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Ser gouda
    • Ser parmezan
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania chaczapuri z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Śmietana 12%
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Drożdże suche
8 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
1.71
Za 8 g
Ser gouda
100 g
tarty
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Ser parmezan
50 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Ser Feta
50 g
pokrojony na mniejsze kawałki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
5 g
1 płaska łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
46.40
Jak oceniasz przepis na chaczapuri z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób