Chaczapuri imeruli
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Mleko 3,2% (300 ml)
- Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Drożdże świeże (60 g)
- Ser Feta (200 g)
- Jajko (8 szt.)
- Ser żółty (200 g)
- Mascarpone (200 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (30 g)
- Masło (30 g)
Przepis na chaczapuri imeruli krok po kroku
W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki.
Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zaczyn, roztopione masło i szczyptę soli.
Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i łatwo będzie odklejać się od dłoni.
Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Zetrzyj ser żółty na tarce.
Pokrusz fetę.
Ciasto podziel na 4 porcje, rozwałkuj ciasto cienko.
Na ciasto wyłóż ser żółty oraz mascarpone.
Złóż brzegi, aby powstał rant, zwiń brzegi.
Chaczapuri ma mieć kształt łezki.
Umieść je na blasze i piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut.
5 minut przed końcem pieczenia wbij jajko i dodaj pokruszoną fetę.
Gotowe chaczapuri wyciągnij z piekarnika.
Posiekaj szczypiorek i udekoruj wierzch wypieku.
Więcej informacji na temat chaczapuri imeruli
Chaczapuri imeruli to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla Twojej rodziny. Chaczapuri to placki z ciasta drożdżowego faszerowane dodatkami i zapiekane w piecu. Tradycyjne gruzińskie chaczapuri imeruli przygotowuje się z dodatkiem sera i jajek. Przepis na chaczapuri imeruli jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia posiłku potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, jajka, ser żółty, mascarpone, feta, sól, pieprz, szczypior.
Jak zrobić chaczapuri imeruli? Przygotuj zaczyn drożdżowy. W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zaczyn, roztopione masło i sól. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i łatwo będzie odklejać się od dłoni. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Zetrzyj ser żółty na tarce. Pokrusz fetę. Ciasto podziel na 4 porcje, rozwałkuj ciasto cienko. Na ciasto wyłóż ser żółty oraz mascarpone. Złóż brzegi, aby powstał rant, zwiń brzegi. Chaczapuri ma mieć kształt łezki. Umieść je na blasze i piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia wbij jajko i dodaj pokruszoną fetę. Gotowe chaczapuri wyciągnij z piekarnika. Posiekaj szczypiorek i udekoruj wierzch wypieku.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie.
Podsumowując pyszne danie gruzińskie można podać na obiad lub śniadanie. Faszerowane smaczne ciasto przygotować można także z innymi dodatkami. To, jaki ser wybrać zależy od twoich preferencji smakowych. Można użyć także sera pleśniowego lub koziego. Domowe chaczapuri są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej maksymalnie jeden dzień.
Alergeny w chaczapuri imeruli
Lista alergenów dla chaczapuri imeruli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Ser Feta
- Ser żółty
- mascarpone
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze chaczapuri imeruli
Chaczapuri imeruli to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Chaczapuri zawiera dużą ilość węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
-
mąka pszenna,
mleko,
cukier,
ser feta,
jajka,
ser żółty,
mascarpone,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.