Chaczapuri imeruli

Opublikowano: 19.05.2022 r., 8:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gruziński placek serowy imeruli
Chaczapuri imeruli
Chaczapuri imeruli to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Chaczapuri to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej. Przygotowuje się je z różnymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
1039 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
  • Mleko 3,2% (300 ml)
  • Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Drożdże świeże (60 g)
  • Ser Feta (200 g)
  • Jajko (8 szt.)
  • Ser żółty (200 g)
  • Mascarpone (200 g)
  • Szczypiorek - 1 pęczek (30 g)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na chaczapuri imeruli krok po kroku

W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki.

Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zaczyn, roztopione masło i szczyptę soli.

Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i łatwo będzie odklejać się od dłoni.

Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

Zetrzyj ser żółty na tarce.

Pokrusz fetę.

Ciasto podziel na 4 porcje, rozwałkuj ciasto cienko.

Na ciasto wyłóż ser żółty oraz mascarpone.

Złóż brzegi, aby powstał rant, zwiń brzegi.

Chaczapuri ma mieć kształt łezki.

Umieść je na blasze i piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut.

5 minut przed końcem pieczenia wbij jajko i dodaj pokruszoną fetę.

Gotowe chaczapuri wyciągnij z piekarnika.

Posiekaj szczypiorek i udekoruj wierzch wypieku.

Jak oceniasz przepis na chaczapuri imeruli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat chaczapuri imeruli

Chaczapuri imeruli to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla Twojej rodziny. Chaczapuri to placki z ciasta drożdżowego faszerowane dodatkami i zapiekane w piecu. Tradycyjne gruzińskie chaczapuri imeruli przygotowuje się z dodatkiem sera i jajek. Przepis na chaczapuri imeruli jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia posiłku potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, mleko, jajka, ser żółty, mascarpone, feta, sól, pieprz, szczypior.

Jak zrobić chaczapuri imeruli? Przygotuj zaczyn drożdżowy. W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zaczyn, roztopione masło i sól. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i łatwo będzie odklejać się od dłoni. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Zetrzyj ser żółty na tarce. Pokrusz fetę. Ciasto podziel na 4 porcje, rozwałkuj ciasto cienko. Na ciasto wyłóż ser żółty oraz mascarpone. Złóż brzegi, aby powstał rant, zwiń brzegi. Chaczapuri ma mieć kształt łezki. Umieść je na blasze i piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia wbij jajko i dodaj pokruszoną fetę. Gotowe chaczapuri wyciągnij z piekarnika. Posiekaj szczypiorek i udekoruj wierzch wypieku.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie.

Podsumowując pyszne danie gruzińskie można podać na obiad lub śniadanie. Faszerowane smaczne ciasto przygotować można także z innymi dodatkami. To, jaki ser wybrać zależy od twoich preferencji smakowych. Można użyć także sera pleśniowego lub koziego. Domowe chaczapuri są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej maksymalnie jeden dzień.

Alergeny w chaczapuri imeruli

Lista alergenów dla chaczapuri imeruli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser Feta
    • Ser żółty
    • mascarpone
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chaczapuri imeruli

na 100g gotowej potrawy

Chaczapuri imeruli to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Chaczapuri zawiera dużą ilość węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
259.89
1039.58
Białko (g)
11.58
46.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
24.64
98.55
Węglowodany przyswajalne (g)
24.37
97.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
1.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
12.68
50.70
Tłuszcze nasycone (g)
9.67
38.68
Tłuszcze nienasycone (g)
3.01
12.02
Cholesterol (mg)
113.75
454.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.52
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.84
3.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
1.45
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.39
1.56
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.38
9.52
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
80.68
322.72
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
227.91
911.64
Potas (mg)
126.43
505.72
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
164.01
656.06
Fosfor (mg)
187.10
748.40
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.93
83.71
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.16
8.66
Cynk (mg)
1.58
6.32
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.33
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chaczapuri imeruli 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chaczapuri imeruli

Koszt składników
54.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Drożdże świeże
60 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
54.90