Chaczapuri z kurczakiem

Opublikowano: 11.04.2023 r., 17:37 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chaczapuri z kurczakiem podane na drewnianej desce.
Chaczapuri z kurczakiem
Chaczapuri z kurczakiem jest ciekawą odmianą najpopularniejszego gruzińskiego dania. Jest odżywcze, ale również proste w przygotowaniu, udowadnia to ten przepis.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 20 min
853 kcal
Kcal w porcji
367 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (800 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ser cheddar (70 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Sól (5 g)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Cukier (5 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
Sprzęt kuchenny
piekarnik, wałek

Przepis na chaczapuri z kurczakiem krok po kroku

Szklankę wody podgrzej, by była ciepła, ale nie gorąca. Połącz z drożdżami i cukrem. Odstaw na 15 minut.

Dodaj mąkę, sól i oliwę (1 łyżkę). Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami elastyczne ciasto. Odstaw na 50 minut do wyrośnięcia.

W czasie wyrastania na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Podsmaż posiekaną cebulę.

Na patelnię dodaj mielone mięso. Przypraw solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Podsmażaj do przyrumienienia.

Do mięsa dodaj starty ser i dokładnie wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i rozpłaszcz na stolnicy podsypanej mąką. Na każdy placek nałóż farsz, złóż na pół i delikatnie rozwałkuj.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz ok. 20 minut.

Jak oceniasz przepis na chaczapuri z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat chaczapuri z kurczakiem

Chaczapuri z kurczakiem jest ciekawą odmianą najpopularniejszego gruzińskiego dania. Jest odżywcze, ale również proste w przygotowaniu, udowadnia to ten przepis.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chaczapuri z kurczakiem, by było pyszne i szybkie, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Choć tradycyjnie robi się je na bazie twarogu, można nieco urozmaicić jego nadzienie. W tym wypadku farsz robi się z mięsem i serem żółtym. Danie to pochodzi z rejonu Kaukazu, gdzie niezwykle popularne jest serowarstwo, dlatego dodatek sera do popularnych dań nie jest niczym dziwnym. Chaczapuri jest na tyle sycące, że spokojnie zaspokoi duży głód. Jest to coś w rodzaju dobrze wszystkim znanej pizzy tyle, że z nadzieniem.

Przepis na chaczapuri z kurczakiem stanowi doskonały pomysł na smaczny obiad, czy kolację. Choć niektórzy jedzą je również na śniadanie. To tradycyjne danie kuchni gruzińskiej. Do tej pory kuchnia gruzińska nie była raczej zbyt popularna w Polsce. Jednak coraz częściej znaleźć można restauracje, serwujące te dania, które czynią ją bardziej przystępną i popularną. Warto sięgnąć po przepisy na tradycyjne dania i przekonać się jak wspaniale mogą smakować. Zwłaszcza że do większości nie potrzeba wyszukanych i drogich produktów spożywczych. Podobnie jest z chaczapuri. Choć jest proste, to właśnie ten minimalizm zachwyca najbardziej. Na pewno zaskoczy się połączenie placka z dużą ilością sera. Możesz wzbogacić je również o dodatek jajka, który sprawia, że całość jest jeszcze bardziej odżywcza. Występuje w licznych różniących się od siebie odmianach. Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika. Ciężko jest znaleźć jeden tradycyjny przepis na chaczapuri. To dlatego, że w każdym domu gospodyni wykonuje je nieco inaczej. Jedno jednak jest pewne, w chaczapuri nie może braknąć mąki i sera. Choć zwykle stawia się na twaróg, to w tym wypadku najlepiej wybrać ser żółty, który znacznie lepiej łączy się z mięsem i nieco wzbogaca jego delikatny smak. Możesz zdecydowanie sięgnąć po żółty ser, który ma dość mocny i charakterystyczny smak. Dzięki temu danie nie będzie nudne i smutne.

Alergeny w chaczapuri z kurczakiem

Lista alergenów dla chaczapuri z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa mielonego

Wartości odżywcze chaczapuri z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która ma dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(367g)
Energia (kcal)
232.56
853.51
Białko (g)
15.30
56.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(367g)
Węglowodany (g)
23.63
86.71
Węglowodany przyswajalne (g)
23.38
85.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(367g)
Tłuszcz (g)
8.63
31.65
Tłuszcze nasycone (g)
3.63
13.33
Tłuszcze nienasycone (g)
4.99
18.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(367g)
Witamina B6 (mg)
0.32
1.18
Tiamina (mg)
0.41
1.50
Ryboflawina (mg)
0.31
1.13
Niacyna (mg)
5.26
19.29
Foliany (µg (mcg))
58.77
215.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(367g)
Sód (mg)
197.17
723.62
Potas (mg)
341.81
1254.44
Wapń (mg)
44.84
164.57
Fosfor (mg)
162.07
594.80
Magnez (mg)
24.70
90.63
Żelazo (mg)
2.19
8.05
Cynk (mg)
1.36
4.97
Miedź (mg)
0.10
0.38
Mangan (mg)
0.24
0.89
Brak danych dla: cebula, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chaczapuri z kurczakiem 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chaczapuri z kurczakiem

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
800 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 800 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser cheddar
70 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.03
Za 70 g
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
49.50