Chaczapuri ze szpinakiem

Opublikowano: 20.03.2023 r., 11:32 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chaczapuri ze szpinakiem na brązowym talerzu
Chaczapuri ze szpinakiem
Chaczapuri ze szpinakiem to dobre danie kuchni gruzińskiej, które świetnie sprawdzi się na kolację lub śniadanie. Najlepsze jest zaraz po upieczeniu, ale spokojnie może być również daniem na zimno.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 30 min
772 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Mleko 3,2% (200 ml)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Sól (5 g)
  • Cukier (5 g)
  • Oliwa z oliwek (40 ml)
  • Ser Feta (150 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Szpinak (400 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, wałek

Przepis na chaczapuri ze szpinakiem krok po kroku

Do miski wlej ciepłe mleko. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Gdy zaczyn podrośnie, dodaj pozostałą mąkę, 150 ml wody, sól i oliwę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Jeśli przygotowujesz ciasto w innej ilości to odpowiednio zmniejsz lub zwiększ ilość wody.

Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

W tym czasie przygotuj farsz: szpinak umyj i osusz.

Na patelni podgrzej łyżeczkę oliwy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnkiem i podsmażaj 30 sekund.

Dodaj szpinak i podsmażaj, aż straci objętość. Dopraw solą i pieprzem.

W misce wymieszaj pokruszoną fetę ze szpinakiem.

Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części. Każdą część delikatnie rozwałkuj. Uformuj w łódeczki, zawijając lekko brzegi do środka.

Zetrzyj żółty ser na tarce i posyp dno "łódeczek". Na wierzchu ułóż grubą warstwę przygotowanego farszu.

Chaczapuri piecz przez ok. 15 minut w 180 st. C.

Po tym czasie wyciągnij je z piekarnika. Wbij na każde chaczapuri jajko.

Piecz jeszcze 5-10 minut, tak by żółtko było jeszcze płynne.

Podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na chaczapuri ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat chaczapuri ze szpinakiem

Chaczapuri ze szpinakiem to dobre danie kuchni gruzińskiej, które świetnie sprawdzi się na kolację lub śniadanie. Najlepsze jest zaraz po upieczeniu, ale spokojnie może być również daniem na zimno.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić chaczapuri ze szpinakiem to już prezentuje nasz sprawdzony przepis. Pierwszym krokiem jest wykonanie ciasta. Do miski wlej ciepłe mleko. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podrośnie, dodaj pozostałą mąkę, 150 ml wody, sól i oliwę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotuj farsz: szpinak umyj i osusz. Na patelni podgrzej łyżeczkę oliwy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnkiem i podsmażaj 30 sekund. Dodaj szpinak i podsmażaj, aż straci objętość. Dopraw solą i pieprzem. W misce wymieszaj pokruszoną fetę ze szpinakiem. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części. Każdą część delikatnie rozwałkuj. Uformuj w łódeczki, zawijając lekko brzegi do środka. Zetrzyj żółty ser na tarce i posyp dno "łódeczek". Na wierzchu ułóż grubą warstwę przygotowanego farszu. Chaczapuri piecz przez ok. 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie wyciągnij je z piekarnika. Wbij na każde chaczapuri jajko. Piecz jeszcze 5-10 minut, tak by żółtko było jeszcze płynne. Podawaj na ciepło.

Jeśli chcesz, by brzegi ciasta były błyszczące, posmaruj je przed pieczeniem białkiem jaja.

Istotą Chaczapuri jest to, by żółtko pozostało płynne, ponieważ to danie je się w taki sposób, że odrywane kawałki bułki maczamy w płynnym żółtku.

Tradycyjne chaczapuri adżarskie to sycące danie z serem i jajkiem, które jest tak pyszne, że stanowi podstawowe danie w gruzińskich restauracjach. Kształt tego dania nie jest przypadkowy. Odnosi się on do położenia Gruzji nad Morzem Czarnym, dlatego też ten gruziński placek ma kształt rybackiej łodzi. Jajko, a szczególnie żółtko ma symbolizować słońce, a ser- fale obmywające brzeg. Prawie każdy region Gruzji ma swój indywidualny przepis na Chaczapuri.

Co ważne, Chaczapuri, to danie, które według Gruzinów jest zwierciadłem duszy i nastrój kucharza ma wpływ na efekt dania. Dlatego mam nadzieję, że nasz przepis na Chaczapuri ze szpinakiem wykonacie z uśmiechem i ten pomysł na danie przyprawi Was o prawdziwą radość.

Alergeny w chaczapuri ze szpinakiem

Lista alergenów dla chaczapuri ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Ser Feta
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chaczapuri ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Śniadania na ciepło to świetny pomysł podczas jesiennych i zimowych poranków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
220.64
772.25
Białko (g)
10.91
38.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
23.45
82.08
Węglowodany przyswajalne (g)
22.83
79.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
2.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
9.44
33.03
Tłuszcze nasycone (g)
5.26
18.41
Tłuszcze nienasycone (g)
4.18
14.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.52
12.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
2.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
68.99
241.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
161.00
563.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
1.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.44
22.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
1.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.53
1.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
53.27
186.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
1.21
Ryboflawina (mg)
0.37
1.29
Niacyna (mg)
2.34
8.17
Foliany (µg (mcg))
108.35
379.21
Beta karoten (µg (mcg))
1292.75
4524.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
344.74
1206.60
Potas (mg)
226.75
793.62
Wapń (mg)
172.27
602.94
Fosfor (mg)
179.66
628.82
Magnez (mg)
36.82
128.86
Żelazo (mg)
2.58
9.02
Cynk (mg)
1.47
5.15
Miedź (mg)
0.10
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny chaczapuri ze szpinakiem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chaczapuri ze szpinakiem

Koszt składników
71.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Szpinak
400 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
71.40