Chaczapuri megruli

Opublikowano: 16.01.2023 r., 9:39 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chaczapuri megruli
Chaczapuri megruli
Pyszne gruzińskie chaczapuri megruli, czyli drożdżowe placki z owczym serem. To najlepszy, bardzo prosty przepis – zobacz, jak zrobić chaczapuri megruli.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 25 min
527 kcal
Kcal w porcji
142 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Drożdże świeże (7 g)
  • Jogurt bałkański 1,5 łyżki (35 g)
  • Cukier pół łyżeczki (3 g)
  • Olej rzepakowy 2,5 łyżki (20 ml)
  • Ser owczy bundz (250 g)
  • Masło 1,5 łyżki (30 g)
  • Mleko 2% (25 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, miska, patelnia

Przepis na chaczapuri megruli krok po kroku

Zagrzej mleko (ciepłe, nie gorące).

Drożdże skrusz do miski i wymieszaj z cukrem.

Gdy staną się płynne dodaj mleko i wymieszaj. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce (przykryj ściereczką).

Przesiej mąkę do dużej miski.

Wlej olej, jogurt, wsyp szczyptę soli i zaczyn.

Zagrzej wodę - około 75 ml (ciepła, nie gorąca).

Do ciasta wlewaj stopniowo wodę (ilość wody zależy od tego, jak chłonna jest mąka). Zagniataj ciasto.

Jak ciasto będzie jednolite umieść je w misce (na dno wsyp trochę mąki). Przykryj miskę ścierką i pozostaw na 60 minut, by wyrosło (w ciepłe miejsce).

Po tym czasie wyrób krótko ciasto i podziel je na 4 równe części.

Każdy kawałek rozwałkuj na grubość około 1,5 cm (ma być okrągły kształt).

Na środek okręgu włóż 1/4 części sera startego na tarce na dużych oczkach.

Brzegi zlep ze sobą (powstaje sakiewka).

Sakiewkę spłaszcz dłonią.

Rozwałkuj sakiewkę na placek o grubości około 2 cm.

Rozgrzej patelnię.

Rozgrzej piekarnik do 220 st C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Na patelnię bez tłuszczu wyłóż placki i smaż kilka minut do uzyskania chrupiącej skorupki.

Placki ułóż na blaszce i piecz przez 15 minut.

Po upieczeniu posmaruj placki roztopionym masłem z wierzchu i podawaj.

Jak oceniasz przepis na chaczapuri megruli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat chaczapuri megruli

Pyszne gruzińskie chaczapuri megruli, czyli drożdżowe placki z owczym serem. To najlepszy, bardzo prosty przepis – zobacz, jak zrobić chaczapuri megruli. Tradycyjne chaczapuri megruli wygląda podobnie do pizzy. Jest okrągłe, zarumienione i bardzo smaczne. Przepis na chaczapuri megruli zawiera proste składniki. Najlepsze jest z serem owczym, ale możesz je zastąpić innymi serami. Gruzińskie chaczapuri pyszne jest samo w sobie, ale można je podawać z różnymi dobrymi dodatkami – wszystko według gustu.

Chaczapuri megruli są tradycyjnym, gruzińskim, bardzo smacznym daniem. To niewielkie, okrągłe, bardzo dobre placki drożdżowe z serowym nadzieniem. Ten prosty przepis składa się z takich składników jak mąka, drożdże, woda, mleko, jogurt bałkański, sól, olej, ser owczy i masło. Zaleca się, by chacapuri megruli miało stosunek ciasta do farszu odpowiadający 1:1. Jednakże można zmieniać ilość farszu według uznania. Jeżeli uwielbiasz kuchnię gruzińską, chaczapuri megruli to jest posiłek, który musisz spróbować.

Jeśli chodzi o ser owczy (bundz, bunc), jest to bardzo wartościowy produkt. Ma dużą zawartość witaminy D3 oraz witamin z grupy B. Jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza (i innych). Bundz dostarcza białko i tłuszcz.

Jak zrobić chaczapuri megruli? Z takim prostym przepisem zrobisz je szybko i bez żadnego problemu. Najpierw przygotuj zaczyn, a następnie przygotuj składniki ciasta drożdżowego. Zagnieć wszystko (wodę dodawaj stopniowo). Ciasto odstaw, by urosło. Wyrośnięte ciasto podziel na części, rozwałkuj i każdą nadziej serem. Odpowiednio formuj placki. Zamknij ser w cieście, tworząc sakiewkę (poprzez zlepienie brzegów). Następnie sakiewkę zgnieć dłonią i rozwałkuj na okrągły placek. Nie jest on zbyt gruby (około 2 centymetry grubości). Smaż placki na suchej patelni, a następnie upiecz je w piekarniku. Po upieczeniu posmaruj je roztopionym masłem. Smacznego!

Jak zrobisz chaczapuri megruli będzie to dobry pomysł na pyszną przekąskę. Przepis na chaczapuri megruli daje 4 placki, idealne na obiad, kolację czy nawet śniadanie. Najlepsze są na gorąco. Jest smaczne w połączeniu z różnego rodzaju sosami (czosnkowy, ketchup). Możesz podawać je np. do mięsa.

*Tradycyjne chaczapuri megruli robi się z serem owczym i serem korycińskim. Ich smak jest najbardziej podobny do oryginału. Jednak możesz nie mieć do nich dobrego dostępu. Zamiast bundzu do przepisu na chaczapuri megruli dobre będzie też wykorzystanie ser mozzarella wymieszanego 1:1 z serem feta. Te sery są częściej spotykane w sklepie.

Alergeny w chaczapuri megruli

Lista alergenów dla chaczapuri megruli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt bałkański
    • ser owczy
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze chaczapuri megruli

na 100g gotowej potrawy

Przepis dostarcza wszystkie makroskładniki. Jest dosyć wysokokaloryczny. Ser zrobiony jest z mleka owczego, który jest odżywczy i wartościowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(142g)
Energia (kcal)
371.28
527.22
Białko (g)
15.05
21.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(142g)
Węglowodany (g)
27.69
39.32
Węglowodany przyswajalne (g)
27.29
38.75
Brak danych dla: jogurt bałkański.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(142g)
Tłuszcz (g)
22.44
31.86
Tłuszcze nasycone (g)
13.46
19.11
Tłuszcze nienasycone (g)
8.98
12.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(142g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.13
Brak danych dla: jogurt bałkański, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.38
0.54
Brak danych dla: jogurt bałkański, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.43
0.62
Brak danych dla: jogurt bałkański, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.78
3.95
Brak danych dla: jogurt bałkański, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
82.25
116.80
Brak danych dla: jogurt bałkański, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(142g)
Sód (mg)
801.26
1137.79
Potas (mg)
100.10
142.14
Brak danych dla: jogurt bałkański.
czytaj dalej
Wapń (mg)
304.05
431.74
Brak danych dla: jogurt bałkański.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
225.35
319.99
Brak danych dla: jogurt bałkański, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.88
38.17
Brak danych dla: jogurt bałkański, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.23
3.17
Brak danych dla: jogurt bałkański.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.43
2.03
Brak danych dla: jogurt bałkański, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: jogurt bałkański, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chaczapuri megruli 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chaczapuri megruli

Koszt składników
51.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Drożdże świeże
7 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 7 g
Jogurt bałkański
35 g
1,5 łyżki
5.20
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 35 g
Cukier
3 g
pół łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Olej rzepakowy
20 ml
2,5 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Ser owczy
250 g
bundz
25.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 250 g
Masło
30 g
1,5 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Mleko 2%
25 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 ml
Koszt składników
51.20