Suszone jabłka - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w suszonych jabłkach oraz jakie alergie mogą powodować.
Suszone jabłka - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
jabłka suszone 43 25
suszone jabłka 43 25
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego suszonych jabłek

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak jabłka suszone indeks glikemiczny wynosi 43, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak suszone jabłka indeks glikemiczny wynosi 43, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z suszonymi jabłkami
Jabłko, Suszone morele, Śliwki suszone, Daktyle suszone, Suszona żurawina, Figi suszone

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla suszonych jabłek

Jabłka suszone suszone jabłka
Kategoria produktu Owoce Owoce
Alergie* b/d b/d
Dieta wegańska Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak
Indeks glikemiczny 43
(niski)
43
(niski)

Przepisy z suszonymi jabłkami

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto