Makaron z ciecierzycy - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny | Ładunek glikemiczny | |
makaron z ciecierzycy | 29 | 12 |
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Wskaźnik indeksu glikemicznego makaronu z ciecierzycy
Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).
Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:
- niski indeks glikemiczny - do 55
- średni indeks glikemiczny - 56-69
- wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
- W przypadku produktu takiego jak makaron z ciecierzycy indeks glikemiczny wynosi 29, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
Makaron ryżowy,
Makarony,
Makaron sojowy,
Makaron pełnoziarnisty razowy,
Makaron durum,
Makaron gryczany,
Makaron z soczewicy,
Makaron orkiszowy,
Makaron kukurydziany,
Makaron z zielonego groszku,
Makaron soba
Dowiedz się również:
- jakie są wartości odżywcze makaronu z ciecierzycy?
Tabela informacyjna dla makaronu z ciecierzycy
makaron z ciecierzycy | |
Kategoria produktu | Pozostałe produkty |
Alergie* | b/d |
Dieta wegańska | Tak |
Dieta wegetariańska | Tak |
Indeks glikemiczny |
29 (niski) |