Nie bez powodu mówi się, by jeść czosnek, jak tylko coś cię zacznie rozkładać. Jednak czosnek warto mieć w menu nie tylko w okresie chorobowym. Jest on bardzo cenioną rośliną, której zawdzięcza się dużo dobrego wpływu na zdrowie. Zobacz, jakie korzyści przynosi regularne jedzenie czosnku. Z tekstu dowiesz się także, jakie są przeciwwskazania do jego spożywania.
Wsparcie odporności i wpływ na serce oraz krążenie
Czosnek zawdzięcza swoje silne działanie bakteriobójcze zawartości allicyny, czyli związku o działaniu antyseptycznym. Spożywanie czosnku zapobiega rozwojowi baterii Gram-ujemnych oraz Gram-dodatnich. Allicyna likwiduje jedynie szkodliwe bakterie, a nie również te korzystne (jak to jest w przypadku standardowych antybiotyków, które kupuje się w aptece). Ponadto ma też działanie przeciwzapalne.
Czosnek dzięki allicynie działa pozytywnie na krążenie krwi. Zmniejsza poziom "złego" cholesterolu LDL. To sprawia, że obniża się ryzyko powstania zatorów, miażdżycy i innych problemów dotyczących układu krążenia (które niejednokrotnie mają tragiczne skutki).
Obniżenie poziomu glukozy oraz odstraszanie pasożytów
Jeżeli chorujesz na cukrzycę bądź na insulinooporność, powinieneś wiedzieć, że czosnek obniża poziom glukozy we krwi. To bardzo ważna wiadomość, ponieważ jedzenie czosnku może pomóc w walce z zaburzeniami dotyczącymi gospodarki węglowodanowej.
Kolejnym, wartym uwagi faktem jest to, że dzięki spożywaniu czosnku chronimy nasze ciało przed szkodliwymi mikroorganizmami. Fitoncydy, które znajdują się w czosnku, mają za zadanie hamowanie rozmnażania się pasożytów. Czosnek więc może zabijać tasiemce, glizdy czy owsiki.
Odchudzasz się i dbasz o cerę? Jedz czosnek!
Czy wiesz, że kiedy czosnek się rozkłada, zaczyna spalać tkankę tłuszczową? Zwiększa się przemiana materii, zbyt duża ilość wody zostaje wydalona, a trawienie się poprawia. Właśnie dlatego warto jest go dodać do diety odchudzającej. Naturalne metody zawsze są dobre (te, które twój organizm akceptuje).
Gdy zmagasz się z problemem trądziku, nie rezygnuj z czosnku. Sprzyja on zdrowej cerze, ponieważ zawiera cenne związki, takie jak witaminy z grupy B czy flawonoidy.
Akcesoria do czosnku - sprawdź ceny
Chore stawy, nowotwory i trawienie
Czosnkowi przypisuje się właściwości odbudowywania tkanki stawowej i chrzęstnej. Dodatkowo, gdy go jesz, następuje zmniejszona utrata tkanki kostnej. Jeśli cierpisz na bóle stawów, zjadanie czosnku wpływa korzystnie na ich stan. Chroni też przed chorobą zwyrodnieniową stawów. To ważne, zwłaszcza dla starszych osób.
Czosnek odpowiada za działanie przeciwnowotworowe - usuwanie wolnych rodników, a nawet więcej - hamowanie ich namnażanie. To zasługa substancji takich jak między innymi s-allilocysteina czy selen i siarka.
Jedzenie czosnku wpływa na pobudzenie soków trawiennych. Co za tym idzie, zwiększa się wchłanianie żelaza i ogólnie poprawia trawienie.
Jednak są przeciwwskazania
Czosnek, choć ma wspaniałe, wszechstronne działanie, nie jest zalecany każdemu. Zrezygnować z niego powinny osoby, które cierpią na wszelkiego rodzaju stany zapalne żołądka, zapalenie trzustki, wrzody dwunastnicy i żołądka. Niestety w takich przypadkach może nastąpić podrażnienie śluzówki oraz pogorszenie stanu zdrowia.
Także niezalecane jest spożywanie czosnku przez osoby z niedociśnieniem - ponieważ czosnek obniża wartości ciśnienia tętniczego krwi.
Czosnek - jedz na zdrowie!
Czosnek warto jeść. Pamiętaj jednak, by spożywać go z zachowaniem ostrożności. Jeżeli po spożyciu czosnku widzisz, że ci szkodzi, powodując nieprzyjemne dolegliwości, oznacza to, że nie jest dla ciebie. W takim wypadku lepiej jest go nie spożywać.
Jedzenie czosnku na pusty żołądek może podrażniać i powodować bóle żołądka, przełyku, jelit. Bardzo intensywny czosnek może powodować zgagę nawet u zdrowych osób.
Gdy zjesz czosnek przed spaniem, możesz mieć problemy z zaśnięciem. Nasila on też działanie moczopędne.
Po prostu obserwuj swój organizm i bądź rozsądny. Pamiętaj, że na efekty zdrowotne czasami trzeba poczekać.
Żródła:
Shabani E., Sayemiri K., Mohhammadpour The effect of garlic on lipid profile and glucose parameters in dianetic patients: a systematic review and meta-analysis. Prim Care Diabetes 2019; 13(1): 28-42.