Chcesz mieć dobrą odporność? Usuń z jadłospisu te produkty

Rodzina chroniona przed wirusami.
Jeśli ograniczysz albo całkiem zrezygnujesz z tych produktów, twoja odporność się poprawi, fot. Aliaksandr Marko
ikona podziel się
Opublikowano: 09.02.2024 r., 7:00 | Autor: Paulina Lipińska
O odporność organizmu należy dbać cały czas, nie tylko, gdy zbliża się okres wzmożonych infekcji. Możesz to zrobić na wiele sposobów, między innymi stosować suplementację czy zwiększyć aktywność fizyczną. Podstawą jest jednak prawidłowe odżywianie, które może zwiększyć lub osłabić odporność. Sprawdź, które produkty nie sprzyjają zdrowiu i wpływają na częstsze infekcje.

Dlaczego trzeba dbać o odporność?

Odporność jest to mechanizm obronny, który broni organizm przed patogenami oraz drobnoustrojami, które wywołują choroby i zakażenia. Dzięki prawidłowemu funkcjonowaniu odporności, infekcje są zwalczane lepiej i szybciej.

Obniżona odporność organizmu przekłada się na częste choroby, takie jak: przeziębienie, infekcje intymne, grzybicze, zapalenie układu moczowego, zapalenie dziąseł, afty, alergie, zapalenie zatok, grypa, opryszczka, ospa, półpasiec i tak dalej.

Po czym poznać, że masz słabą odporność? Wystarczy, że na dworze robi się zimniej, a ciebie już boli gardło i masz katar. Często miewasz bóle brzucha, wzdęcia, biegunki albo zaparcia, szybko tracisz na wadze i masz zaburzoną koncentrację.

Jeśli zmagasz się z częstymi infekcjami grzybiczymi, polecamy zapoznać się z zaleceniami w diecie przeciwgrzybiczej.

Produkty niekorzystnie wpływające na odporność

By zahamować częste infekcje, poprawiając tym samym odporność, zaleca się ograniczyć, a nawet wyeliminować produkty spożywcze, które nie są dobre dla zachowania zdrowia.

  1. Smażone, spalone i zwęglone jedzenie - powstają w nich tak zwane końcowe produkty zaawansowanej glikacji (AGE). W nadmiarze AGE są przyczyną uszkodzenia komórek oraz powstawania stanów zapalnych. Zwiększa się ilość infekcji, a także ryzyko poważniejszych chorób, takich jak nowotwory czy choroby kardiologiczne. Należy zmniejszyć ilość takich produktów, jak: smażone, pieczone i grillowane mięso, frytki, produkty smażone na głębokim tłuszczu...
  2. Słodycze - spożycie dużej ilości cukru wpływać może na zaburzenie mikroflory jelitowej, a to przekłada się na zmniejszenie odpowiedzi immunologicznej, obniżając odporność. Co więcej, przez dużą podaż cukru, istnieje ryzyko zachorowania na takie choroby, jak otyłość, choroby serca, cukrzyca oraz insulinooporność. Nie stosując diety cukrzycowej (zwłaszcza, gdy są takie wskazania) można spowodować obniżenie odporności wynikającej z wystąpienia wyżej wymienionych chorób.
  3. Produkty z nieprawidłowym stosunkiem kwasów omega (z nadmiarem omega-6) - zbyt wysoki poziom kwasów omega-6 w diecie skutkuje niepoprawnym działaniem układu odpornościowego. Zaleca się ograniczyć olej rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany oraz sojowy na rzecz łososia, orzechów, nasion, awokado).
  4. Produkty z dużą ilością kwasów tłuszczowych nasyconych, a małą - nienasyconych - dieta o takim stosunku kwasów tłuszczowych wpływa na obniżenie odporności. Ogranicz podaż masła, tłustych mięs, m.in. boczku, podrobów, smalcu...
  5. Sól - nadmiar soli źle wpływa na zdrowie, powodując między innym stany zapalne. Wpływa na mikroflorę w sposób negatywny, zmniejsza odpowiedź przeciwzapalną, a nawet zwiększa produkcję komórek odpornościowych, przyczyniając się tym do powstawania chorób autoimmunologicznych.
  6. Przetworzona żywność, fast foody - powodują stany zapalne, zaburzają mikroflorę jelitową oraz zwiększają przepuszczalność jelit.
  7. Alkohol - źle oddziałuje na bakterie jelitowe (łatwiejsze przedostawanie się drobnoustrojów i patogenów chorobotwórczych do ustroju). Hamuje też zdolność adaptacyjnego układu odpornościowego.
Niezdrowe jedzenie obniża odporność.
Te produkty nie są dobre dla twojej odporności, fot. monticellllo

Dbaj o odporność na codzień

Nie musisz ze wszystkiego rezygnować całkowicie. Warto odstawić przede wszystkim alkohol, ponieważ każda jego ilość jest niszcząca dla zdrowia. Jednak należy pamiętać, że stosownie racjonalnej diety jest kluczem do zachowania odpowiedniej odporności.

Możesz wspomóc organizm w walce z chorobami chociażby ograniczając podać tych wyżej wymienionych produktów. Dzięki temu zadbasz o swój dobrostan i znacznie lepiej będzie ci znieść wszelkiego rodzaju choroby.

Źródła:

  • P. B. L. Pun and M. P. Murphy, “Pathological Significance of Mitochondrial Glycation,” Int. J. Cell Biol., vol. 2012, pp. 1–13, Jun. 2012.
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto