W Sardynii mieszka rodzina, która pobiła rekord długowieczności. Trafili oni do Księgi Guinnessa. Najstarsza osoba w tej rodzinie ma 109 lat. Wszyscy mają w swojej diecie pewne konkretne danie, które jest niezwykle ważne. Jaki jest sekret tak długiego życia w zdrowiu? Zdradzamy też przepis na potrawę, która ma zapewniać zdrowe i długie życie.
Niebieskie Strefy są to regiony świata, w których społeczność żyje ponad 100 lat. Są to też miejsca, w których jest najwyższa przewidywana długość życia. Oprócz samego czasu trwania niezwykle istotne jest to, by zapewnić sobie ogrom zdrowia.
Do Niebieskich Stref zalicza się takie miejsca, jak:
Loma Linda (Kalifornia),
Nicoya (Kostaryka),
Sardynia (Włochy),
Ikaria (Grecja),
Okinawa (Japonia).
Jaki jest sekret długowieczności w Niebieskich Strefach?
Dlaczego w tych regionach ludzie żyją więcej niż 100 lat? Życie tych ludzi opiera się o kilka zasad.
Odpowiednia dieta bogata w składniki odżywcze. Królują tam świeże owoce, warzywa, warzywa strączkowe, chude mięso, orzechy, oliwa z oliwek, pełnoziarniste produkty, ryby i owoce morza.
Aktywność fizyczna, zwłaszcza spontaniczna. Ogromnie ważne są spacery i sport uprawiany dla przyjemności.
Medytacje, relaks, czytanie.
Dbanie o ogród.
Życie towarzyskie.
Jako kolejny podpunkt dodamy: ta jedna, sekretna zupa! Dlaczego?
Na włoskiej wyspie we wsi Perdasdefogu mieszka rodzina Melis. W 2012 roku, jak wcześniej wspomniano, została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa. Na rodzinę Melis składa się dziewięcioro braci oraz sióstr. W sumie mają 861 lat - średnio każdy z jej członków żyje 95 lat.
W 2015 roku odeszła osoba z klanu - Consolata Melis - która miała 108 lat. Aktualnie najstarsza osoba ma 109 lat.
W ramach ciekawostki: najstarszą osobą na świecie była Jeanne Calment, która była Francuzką. Żyła w latach 1875-1997 - przeżyła 122 lata i 164 dni. Imponujący wynik!
Jaką zupę należy jeść, żeby zwiększyć szanse na długie życie?
Consolata Melis, gdy miała 105 lat, ujawniła "The Guardian", jaki jest klucz do tak długiego życia. Zawdzięcza to jedzonej codziennie zupie. Jadana była wspólnie z rodzeństwem na lunch.
Co składa się na posiłek stulatków? Gęsta zupa minestrone z nasionami roślin strączkowych. Jest bogata w sezonowe warzywa. Zupa ta podawana jest z chlebem na zakwasie oraz małym kieliszkiem wina czerwonego (nie więcej niż 90 ml).
W zupie mają znajdować się trzy rodzaje nasion roślin strączkowych. Dostarczają białko pochodzenia roślinnego, błonnik, witaminy i minerały. Oprócz tego także przeciwutleniacze i fitozwiązki. Dzięki temu, strączki wspierają pracę całego organizmu. Zaczynając od poprawy mikrobiomu jelit, przez wspomaganie pracy serca po działanie przeciwzapalne.
Badacz, który zajmuje się Niebieskimi Strefami, Dan Buettner, opublikował na swoim Instagramie listę składników zupy, które razem mają silne działanie antyrakowe.
5 pomidorów, najlepiej rzymskich, opcjonalnie 400 g pomidorów krojonych w puszce,
1 i 1/2 szkl. ziemniaków w kostkach
6-8 szkl. wody lub bulionu warzywnego,
1 średnia cebula,
5 łodyg selera naciowego,
5 marchewek,
8 ząbków czosnku,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka oregano,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka czerwonego lub czarnego pieprzu,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Namocz przez noc nasiona strączkowe w jednym garnku dużej ilości wody.
Posiekaj cebulę, selera, marchewkę i czosnek.
Rozgrzej oliwę w dużym garnku o grubym dnie i podsmaż warzywa na średnim gazie, aż cebula stanie się szklista.
Dodaj osączoną fasolę, posiekane pomidory, ziemniaki, oregano i liść laurowy, po czym gotuj, aż fasola będzie miękka, w razie potrzeby uzupełniając wodę i doprawiając do smaku solą.
Jako dodatek warto podać świeżą natkę pietruszki. Super sprawdzi się też wykorzystanie innych składników, które są w domu, na przykład użycie kalafiora, brokuła, cukinii, dyni i tak dalej.
Wyobrażasz sobie jeść codziennie tę samą potrawę?
Dla większości zapewne będzie to niewykonalne. W końcu jedzenie czasami człowiekowi się nudzi. Jak widać, rodzina Melis jedząc taką potrawę każdego dnia, osiągnęła zdrowe, długie życie. Czy warto? Oczywiście.
Zatem, o ile nasiona roślin strączkowych ci nie szkodzą, śmiało korzystaj jak najwięcej. Być może i ty będziesz mogła/mógł cieszyć się tak długo trwającym życiem, które w dodatku jest zdrowe.
Skoro teraz już znasz przepis na zupę długowieczności, możesz ją jeść śmiało codziennie.
Źródła:
Diet and longevity in the Blue Zones: A set-and-forget issue? Maturitas, 2022 Oct:164:31-37, Giovanni Mario Pes, Maria Pina Dore, Fotini Tsofliou, Michel Poulain