Opublikowano: 16.04.2024 r., 18:47
|
Autor:
Paulina Lipińska
Jedną z najbardziej popularnych i łatwych do przygotowania przekąsek są zapiekanki z pieczywa. To idealny fast food, który możemy przygotować w domu. Sprawdzą się zarówno na szybki obiad, kolację, a także jako przekąska na imprezie lub spotkaniu ze znajomymi. Wystarczy kilka prostych składników i kreatywność, by stworzyć pyszne i sycące danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale także szybkim czasem przygotowania.
Te zapieksy są najprostsze, najszybsze i zawierają najmniej składników. Możesz zrobić te zapiekanki praktycznie w każdej chwili, bo składniki przeważnie większość ludzi ma w domu. W tej wersji znajduje się salami, które jest doskonałe w takim połączeniu. Niestety jest to wysokokaloryczna i tłusta wędlina, więc nie jest to najlepszy sposób na lekki posiłek.
Jeżeli nie masz akurat w domu salami, możesz wybrać każdą inną wędlinę. Jeżeli chcesz mieć niskokaloryczny posiłek, świetnie sprawdzi się wędlina drobiowa. Ma ona także bardzo dużą ilość białka, więc to także dobry sposób na zapewnienie większej sytości, zwłaszcza na diecie odchudzającej.
Zapieksa bez mięsa jest równie pyszna. Zwłaszcza kiedy jest z pieczarkami i ciągnącym się serem. Taka zapiekanka to super pomysł na pyszne śniadanie albo kolację. Jest banalnie prosta, a jej przygotowanie to kwestia kilku minut.
Zapiekanka na bagietce z podsmażanymi na maśle pieczarkami oraz cebulą to danie, które wszyscy lubią. Takie połączenie sprawdzi się nie tylko w domu podczas zwykłego posiłku. Równie dobrze nada się podczas imprezy. Nie ważne, czy to impreza dla dzieci, czy dla starszych - każda okazja będzie odpowiednia na podanie takich zapiekanek.
Kolejna propozycja na podanie zapiekanek bez mięsa - z pieczarkami, serem żółtym i cebulą. Ten przepis różni się nieco od poprzedniej propozycji. Jest trochę bardziej odżywczy. Zrobienie zapieksów z chleba tostowego z pełnego ziarna gwarantuje większą ilość błonnika, który z kolei daje większą sytość.
Kolejny powód, dla którego ta propozycja jest bardziej wartościowa, to użycie oliwy z oliwek, zamiast masła.
Składniki użyte w przepisie na zapiekankę są proste i łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Wystarczy bagietka francuska, ser gouda, ketchup, pieczarki, cebula, szynka wieprzowa, pomidory w puszce, przecier pomidorowy bez soli, czosnek oraz olej rzepakowy. Do przypraw należy sól, pieprz, oregano i czosnek granulowany.
To danie nie tylko pyszne, ale również zdrowe. Zawarty w nim ser dostarcza białka, a warzywa dodają niezbędnych witamin i minerałów. Zapiekanka z pewnością zaspokoi głód nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami to pyszne i sycące danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni domowej. Aby przygotować zapiekanki, będziesz potrzebować kilku składników, takich jak cebula, olej rzepakowy, masło, mięso mielone wieprzowe, papryka, brokuł, kukurydza konserwowa, grahamka, ser żółty oraz cebula prażona. Z przypraw najlepsza jest sól, pieprz, bazylia oraz ostra papryka.
Przepis na zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami jest bardzo prosty w przygotowaniu. Cały proces nie jest również zbyt długi. Danie jest łatwe do wykonania, więc nawet początkujący kucharze poradzą sobie z nim bez problemu. Zapiekanki świetnie sprawdzą się na obiad, są także odpowiednie dla osób prowadzących dietę zbilansowaną.
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami są pełnowartościowym daniem, bogatym w błonnik i białko. Dodają energii na resztę dnia i dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Składniki:
- ciabatta - 1 sztuka
- oliwa z oliwek - 20 g
- rukola - 25 g
- szynka parmeńska - 50 g
- pomidor - 100 g
- burrata - 125 g
- sól, pieprz, bazylia - do smaku
Wykonanie:
Ciabattę przekrój na pół. Polej ją oliwą, nałóż rukolę, szynkę parmeńską, plastry pomidora oraz ser burrata.
Wstaw zapiekanki do piekarnika i piecz 15 minut w 220 st C.
Zapiekanki po podpieczeniu dopraw do smaku.
Smacznego!