Opublikowano: 05.04.2024 r., 14:47
|
Autor:
Paulina Lipińska
Deser rodem z Włoch? To tiramisu. To wspaniała słodkość, którą uwielbia wielu z nas. Wiesz, że do tiramisu można dodać bardzo ciekawe dodatki? O niektórych w życiu byś nie pomyślał/a! Sprawdź koniecznie numer 3! Te połączenie może się wydawać dziwne, ale takie tiramisu istnieje naprawdę.
Tiramisu jest to deser, który pochodzi z Włoch. Może być przygotowane w formie deseru w pucharku bądź jako ciasto większego rozmiaru. Tiramisu przygotowuje się z biszkoptów nasączonych kawą espresso przełożonych masą.
Tradycyjnie krem do tiramisu powinien składać się z: mascarpone, jajek (surowych, sparzonych), cukru i amaretto bądź innego alkoholu. Deser wieńczy kakao lub starta czekolada.
Obecnie, wariacji na temat tiramisu jest sporo. Możesz go zrobić nie tylko z espresso, ale też i z kawy rozpuszczalnej. Także warto wzbogacić je w różne dodatki. Sprawdź sam/a, jak pyszne desery w stylu tiramisu możesz przygotować!
Oryginalne tiramisu wzbogacone o truskawki to doskonały deser. Idealny na lato, gdy truskawki kupisz bez problemu, są tańsze, a dodatkowo mają najwięcej smaku. Ten deser super smakuje, a dodatek truskawek fajnie urozmaica tego klasyka.
Tiramisu z truskawkami możesz podać w pucharku albo przygotować w większej misce. Najlepszy jest dobrze schłodzony, więc warto go przygotować chwilę przed planowanym podaniem.
Nie dawaj go dziecku! Jest tu kawa, alkohol i surowe jajka, więc to nie jest dobry deser dla najmłodszych.
Jeśli nie truskawki, to maliny. W tiramisu te owoce jak najbardziej świetnie się sprawdzą. Tiramisu z malinami bardzo prosto się przygotowuje. Tę słodkość najlepiej jest zrobić w lato, gdy te owoce mają najwięcej smaku i aromatu.
Tak jak wcześniejszą propozycję, tę także powinno się zrobić wcześniej. Deser powinno się schłodzić, minimum godzinę należy trzymać go w lodówce. Nie podawaj go także dzieciom - z takich samych względów, jak poprzedni przepis.
Jednakże jeżeli nie chcesz dodawać alkoholu do deseru, możesz go pominąć.
Mamy zaskoczenie! Tiramisu z pomidorami - to naprawdę można połączyć ze sobą. Ten włoski przysmak z dodatkiem pomidorów może być szokujący. Spróbujesz?
Ze względu na to, że w tym przepisie także jest alkohol, można zawsze go pominąć. Dzięki temu, może go zjeść większe grono osób (czyli między innymi wszyscy ci, którzy z jakichś powodów nie mogą spożywać napojów wysokoprocentowych).
Takie tiramisu najlepiej byłoby chłodzić przez nawet 6 godzin. Przygotuj je wcześniej, by zdążyło się dobrze przegryźć.
Czas na ciasto. Oto przepyszne połączenie kawy i kajmaku. To jest genialne! Słodkie, intensywne i po prostu najsmaczniejsze. Próbowałaś/eś już może takiego deseru? To ciasto ma tylko kilka składników i robi się je w łatwy sposób.
W tym przepisie nie ma surowych jajek oraz alkoholu. To super pomysł na fajny deser, który może być idealną słodką przekąską na każdą okazję.
Przygotuj ciasto a'la tiramisu z kajmakiem na niedzielę albo na imprezę - każdy pretekst jest dobry.
Ta propozycja już wymaga pieczenia. Jest to pomysł na ciasto w formie rolady o smaku tiramisu. Do przygotowania deseru należy upiec biszkopt, a także zrobić pyszny krem. Taka rolada powinna odstać trochę w lodówce. Dzięki temu całe ciasto zmięknie i przesiąknie w całości aromatem i smakiem kawy.
Roladę tiramisu super jest zrobić na imprezę. Masz urodziny, albo zbliżają się święta? Rób roladę tiramisu i poczęstuj gości. Pyszna!