Sos grzybowy, gulasz, okrasa - z czym podać kluski śląskie?

Kluski śląskie z sosem i kapustą
Kluski śląskie najlepsze są w połączeniu z sosem, fot. Arkadiusz Fajer
ikona podziel się
Opublikowano: 10.04.2024 r., 17:05 | Autor: Paulina Lipińska
Kluski śląskie to małe, ziemniaczane kuleczki, podobne do pyz. Z taką różnicą, że kluski śląskie nie mają nadzienia, w zamian charakteryzują się niewielką dziurką. To super zamiennik ziemniaków, makaronu, ryżu czy wszelkich kasz. Pasują do wielu potraw – od wegetariańskich, po mięsne. Podasz je nie tylko z okrasą czy zwykłym sosem. Zapraszamy po przepisy.
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Sos grzybowy
  2. Gulasz
  3. Sos wegetariański
  4. Zrazy
  5. Sos kurkowy

Sos grzybowy

Nie ma to jak sos ze świeżych, leśnych grzybów. Sos z grzybów to opcja najlepsza dla tych, którzy uwielbiają grzyby leśne. Ponadto ten przepis jest wegetariański, więc będzie super pomysłem na obiad dla każdego, kto nie je mięsa bądź chce ograniczyć jego ilość w diecie.

Grzyby są równie dobrym składnikiem diety i to nie jest prawda, że grzyby nie mają żadnych wartości. Poza tym, takiej potrawy nie podawaj najmłodszym. Leśne grzyby są przeciwwskazane w diecie dzieci, nawet do 12 roku życia.

Gulasz

Dobry gulasz z mięsem to super dodatek do klusek śląskich. Gulasz ze schabu zawiera mięso, warzywa, a to wszystko jest w pomidorowym sosie. Gulasz jak najbardziej świetnie pasuje do ziemniaczanych kulek z dziurką.

Kluski śląskie podane z gulaszem będą dobre nie tylko na zwykły obiad. To także dobra okazja, by zrobić takie danie na spotkaniu w większym gronie rodziny lub na świętach.

Sos wegetariański

Kolejna propozycja na pyszny sos to ten sos do klusek śląskich w formie bezmięsnej. Składa się on z warzyw (marchewki, selera oraz pietruszki) i jest zagęszczany mąką. Sos ten szczególnie dobrze sprawdzi się dla wegetarian, ale nie tylko. To propozycja prosta i szybka do zrobienia.

Przepis ten będzie odpowiedni, jeśli przygotujesz go na przykład w piątek - gdy utrzymujesz post. Dzięki temu, że sos jest na bazie zasmażki z masła i mąki, jest on niesamowicie smaczny.

Zrazy

Zrazy wieprzowe to konkretny, mięsny dodatek do klusek śląskich. To klasyczne, śląskie danie. Brakuje tu tylko modro kapusta i powstaje danie rodem z kuchni śląskiej. Te zrazy robi się ze schabu wieprzowego. Nadziewane są musztardą, ogórkiem oraz cebulą.

Tak przygotowane mięso koniecznie potrzebuje pysznego sosu. Dodatek do klusek śląskich właśnie takich zrazów z sosem to potrawa, którą śmiało można zrobić na każdą okazję.

Sos kurkowy

Kurki - najlepszy składnik pysznego sosu. Do klusek śląskich sos kurkowy pasuje jak ulał. Jeżeli zrobisz kluski śląskie, ten sos kurkowy na pewno uratuje w potrzebie. Przygotowanie sosu jest bardzo proste, a do tego także szybkie.

By zrobić sos kurkowy, potrzebne będzie ci 5 składników. Gdy zaczną się kurki, warto od razu je złapać w sklepie i zrobić ten smaczny sos. Taki obiad będzie fajnym sposobem na wzbogacenie klusek śląskich w kremowy i aksamitny sos.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto