Opublikowano: 02.02.2024 r., 17:00
|
Autor:
Magda Panek
Żywność typu fast-food chętnie spożywana jest, gdy nie mamy dużo czasu na gotowanie. Fast-foody często są wysokokaloryczne, zawierają sporo tłuszczów oraz węglowodanów. Ubogie są natomiast w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Do najbardziej popularnych restauracji szybkiej obsługi możemy zaliczyć McDonald’s oraz KFC. Koniecznie poznaj kilka propozycji na domowe, bardziej odżywcze fast-foody, które nie odbiegają smakiem od tych serwowanych w restauracjach.
Pewnie nie raz zamawiałeś/aś w McDonald’s lub KFC posiłek w zestawie - do każdego z nich serwowane są pyszne frytki. W McDonald’s pojawiły się frytki z batatów, które bez problemu możesz przygotować również w domu. Wystarczą pokrojone ziemniaki lub bataty, dobrze rozgrzany tłuszcz i chwila smażenia.
Domowe frytki możesz podać jako dodatek do innego fast-fooda (aby poczuć się jak w prawdziwej restauracji szybkiej obsługi). Możesz podać je również jako samodzielne danie z dodatkiem soli oraz sosów (np. z ketchupem, sosem tysiąca wysp, itp.).
Kolejną propozycją na domowy fast-food jest kurczak panierowany. Do jego wykonania najlepiej wybrać mięso z piersi kurczaka, jednak równie dobrze sprawdzą się inne części mięsa drobiowego. Potrawa smażona jest na głębokim oleju, dlatego warto odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu. Aby urozmaicić i wzbogacić danie w składniki mineralne oraz witaminy, warto podać je z dodatkiem surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw.
Domowe nuggetsy niczym z McDonald’s. Mięso panierowane jest w płatkach kukurydzianych, dlatego jest bardzo chrupiące. To idealne połączenie sprawia, że możemy na chwilę przenieść się do ulubionej restauracji wielu Polaków. Domowe nuggetsy upieczesz w piekarniku - będą one mniej tłuste niż te smażone na głębokim oleju.
Burgery możesz przygotować na wiele różnych sposobów - możesz podać je z kotletem wołowym lub z panierowaną piersią z kurczaka. Możesz wykorzystać do jego przygotowania sałatę, ogórki kiszone lub konserwowe, pomidory, cebulę białą lub czerwoną. Dodatkowo możesz wzbogacić je o ser żółty lub serki panierowane w jajku i bułce tartej. Burgery możesz podać również z dodatkiem cebuli prażonej.
Wrapy to kolejna propozycja na popularne fast-foody, które bez obawy przygotowujesz w domu. W tortillę możesz zawinąć praktycznie wszystko - jednak domowej wersji fast-foodów warto postawić na panierowane mięso z piersi kurczaka, dużo warzyw oraz niskokaloryczny sos (np. ketchup czy musztardę).
Wrap doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno - dlatego możesz zabrać go jako lunch do pracy lub przygotować na obiad dla całej rodziny. Potrawa świetnie sprawdzi się, aby przemycić do diety większą ilość warzyw. Aby poczuć się jak w McDonald’s czy KFC, wrap możesz podać z dodatkiem frytek oraz coli.