Nasze domowe odpowiedniki popularnych fast foodów - już nigdy nie wrócisz do maka czy KFC!

Burger i frytki domowej roboty
Burger domowy - najlepszy na małego głoda, fot. Foodpics
ikona podziel się
Opublikowano: 02.02.2024 r., 17:00 | Autor: Magda Panek
Żywność typu fast-food chętnie spożywana jest, gdy nie mamy dużo czasu na gotowanie. Fast-foody często są wysokokaloryczne, zawierają sporo tłuszczów oraz węglowodanów. Ubogie są natomiast w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Do najbardziej popularnych restauracji szybkiej obsługi możemy zaliczyć McDonald’s oraz KFC. Koniecznie poznaj kilka propozycji na domowe, bardziej odżywcze fast-foody, które nie odbiegają smakiem od tych serwowanych w restauracjach.

Smażone ziemniaczki

Pewnie nie raz zamawiałeś/aś w McDonald’s lub KFC posiłek w zestawie - do każdego z nich serwowane są pyszne frytki. W McDonald’s pojawiły się frytki z batatów, które bez problemu możesz przygotować również w domu. Wystarczą pokrojone ziemniaki lub bataty, dobrze rozgrzany tłuszcz i chwila smażenia.

Domowe frytki możesz podać jako dodatek do innego fast-fooda (aby poczuć się jak w prawdziwej restauracji szybkiej obsługi). Możesz podać je również jako samodzielne danie z dodatkiem soli oraz sosów (np. z ketchupem, sosem tysiąca wysp, itp.).

Kurczak w panierce - klasyka KFC

Kolejną propozycją na domowy fast-food jest kurczak panierowany. Do jego wykonania najlepiej wybrać mięso z piersi kurczaka, jednak równie dobrze sprawdzą się inne części mięsa drobiowego. Potrawa smażona jest na głębokim oleju, dlatego warto odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu. Aby urozmaicić i wzbogacić danie w składniki mineralne oraz witaminy, warto podać je z dodatkiem surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw.

Kurczak jak z KFC

Kurczak jak z KFC to świetna propozycja na zrobienie domowego fast fooda w domu. Ma chrupiącą panierkę, soczyste mięso i aromatyczne przyprawy.
W skrócie
Czas przygotowania
40 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
187 g
Chrupiący kurczak z panierką

Lista składników do przygotowania kurczaka jak z kfc

  • Udko kurczaka bez skóry 1000 g
  • Mleko 3,2% 125 ml
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka pszenna typ 500 235 g
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 15 g
  • Olej rzepakowy 1000 ml (do smażenia)

Przygotowanie kurczaka jak z kfc krok po kroku

Umyte i osuszone mięso pokrój w większe kawałki.

Jajko, mleko i 70 g mąki zmiksuj z przyprawami (2/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, łyżeczka curry, łyżeczka papryki słodkiej i szczypta papryki ostrej).

Mięso wrzuć do ciasta i dokładnie obtocz.

Do pojemnika z pokrywką wsyp 165 g mąki, skrobię oraz 1/3 łyżeczki curry, oraz papryki słodkiej. Wymieszaj.

Do mąki włóż parę kawałków mięsa, zamknij pojemnik i energicznie wstrząśnij, by mięso pokryło się mąką.

W głębokim garnku rozgrzej olej.

Na gorący olej wykładaj po 3-4 kawałki mięsa (nie za dużo, żeby mogły się spokojnie usmażyć). Smaż mięso na średnim ogniu przez około 15-20 minut (czas smażenia zależy od wielkości kawałków mięsa).

Gdy mięso będzie usmażone, wykładaj mięso łyżką cedzakową. Warto układać je na ręczniku papierowym, jeśli chcesz się pozbyć nadmiaru tłuszczu.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Domowe nuggety jak z McDonalda

Domowe nuggetsy niczym z McDonald’s. Mięso panierowane jest w płatkach kukurydzianych, dlatego jest bardzo chrupiące. To idealne połączenie sprawia, że możemy na chwilę przenieść się do ulubionej restauracji wielu Polaków. Domowe nuggetsy upieczesz w piekarniku - będą one mniej tłuste niż te smażone na głębokim oleju.

Kotlet w bułce - wciąż zachwyca

Burgery możesz przygotować na wiele różnych sposobów - możesz podać je z kotletem wołowym lub z panierowaną piersią z kurczaka. Możesz wykorzystać do jego przygotowania sałatę, ogórki kiszone lub konserwowe, pomidory, cebulę białą lub czerwoną. Dodatkowo możesz wzbogacić je o ser żółty lub serki panierowane w jajku i bułce tartej. Burgery możesz podać również z dodatkiem cebuli prażonej.

Tortilla kryjąca wiele niespodzianek

Wrapy to kolejna propozycja na popularne fast-foody, które bez obawy przygotowujesz w domu. W tortillę możesz zawinąć praktycznie wszystko - jednak  domowej wersji fast-foodów warto postawić na panierowane mięso z piersi kurczaka, dużo warzyw oraz niskokaloryczny sos (np. ketchup czy musztardę).

Wrap doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno - dlatego możesz zabrać go jako lunch do pracy lub przygotować na obiad dla całej rodziny. Potrawa świetnie sprawdzi się, aby przemycić do diety większą ilość warzyw. Aby poczuć się jak w McDonald’s czy KFC, wrap możesz podać z dodatkiem frytek oraz coli.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto