Dla wielu z nas lody są jednym z ulubionych smaków dzieciństwa - potrafią natychmiast poprawić humor nawet w najgorsze dni. Któż z nas nie uwielbia tej gładkiej, aksamitnej konsystencji i mnogości różnorodnych smaków? Jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego, a jednocześnie chcesz poczuć ulgę w upalne dni, sprawdź pięć wyjątkowych przepisów na lodowe desery i na chwilę przenieś się do innego, słodkiego świata.
Wśród mnogości dostępnych przepisów na deser, istnieją te, które zdobywają nasze serca swoją prostotą, zdrowotnością i niepowtarzalnym smakiem. Lody bananowe, których przepis pochodzi od Joanny Płazy, stanowią doskonały przykład na to, że tworzenie smakowitych potraw wcale nie musi być skomplikowane czy czasochłonne.
Dla miłośników słodkości lody bananowe to prawdziwe odkrycie. Ich aksamitna konsystencja, intensywny owocowy smak oraz prostota przygotowania zaskakują. Składniki, które są niezbędne do przygotowania tego deseru to banany (390 g) i jogurt naturalny 2% (60 g). Jak łatwo zauważyć, lista składników jest krótka, co jednak w żaden sposób nie umniejsza walorów smakowych potrawy. Wręcz przeciwnie, minimalizm w doborze składników pozwala na pełne wydobycie smaku i aromatu bananów, które są głównym bohaterem deseru.
Przygotowanie deseru jest przyjemne i proste. Banany należy obrać, pokroić w plasterki i mrozić przez około 10-12 godzin. Po tym czasie banany należy przełożyć do blendera, dodać jogurt i zmiksować na gładko. Wszystko to sprawia, że lody bananowe są doskonałym wyborem dla osób ceniących sobie prostotę i oryginalność w kuchni.
Warto zwrócić uwagę, że lody bananowe, dzięki minimalnej liczbie składników, pozwalają na eksperymentowanie z dodatkami. Niewielka ilość składników podstawowych sprawia, że łatwo można dopasować smak deseru do własnych preferencji, dodając do niego na przykład różnego rodzaju owoce, czekoladę, orzechy czy posypki.
Lody bananowe są dowodem na to, że zdrowa i smaczna kuchnia nie musi być skomplikowana. Zachęcamy wszystkich do wypróbowania tego orzeźwiającego, lekkiego i przepysznego przepisu od Joanny Płazy.
Tort lodowy to pełen elegancji deser, który z pewnością przyciągnie uwagę każdego łasucha. Dla łatwiejszego przygotowania autorka przepisu podzieliła go na kilka kluczowych kategorii: składniki, przyprawy, sprzęt kuchenny oraz instrukcję przygotowania.
Na początek - składniki. Receptura na tort lodowy Joanny Karyś nie jest zbyt skomplikowana. Najważniejszym elementem są produkty, które są dostępne w większości domowych spiżarni. Będziemy potrzebować śmietanki kremowej o zawartości 36% tłuszczu, mleka skondensowanego, malin, masła, herbatników, migdałów oraz posypki czekoladowej. Zarówno maliny, jak i migdały nadadzą deserowi unikalny smak.
Co do przypraw, autorka przepisu zaleca jedną - olejek migdałowy. Właśnie dzięki niemu tort lodowy nabierze niepowtarzalnego aromatu, który zdecydowanie wyróżni go spośród innych deserów.
Chociaż składniki i przyprawy są niezwykle ważne, kluczowym czynnikiem sukcesu jest odpowiedni sprzęt kuchenny. Do przygotowania deseru będzie potrzebny mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 20 cm, sitko oraz kolejna miska.
Trudno oprzeć się pokusie i nie spróbować przygotowania tortu lodowego. Przepis Joanny Karyś sprawi, że będzie można cieszyć się niesamowitym deserem w krótkim czasie.
Letnia aura zachęca do spożycia czegoś orzeźwiającego. Nic tak nie odświeża i nie przynosi ulgi od upału, jak porcja świeżo przygotowanych lodów. Tajskie lody, które prezentuje Magda Panek, to powiew egzotyki w samym środku sezonu truskawkowego. Nie jest to przepis trudny, jednak należy liczyć się z tym, że przygotowanie lodów jest dość czasochłonne.
Składniki, z których przygotujemy lody, są łatwodostępne. Potrzebujemy świeżych truskawek, banana, cukru pudru i cukru waniliowego. Dodatkowo będziemy potrzebować mleka kokosowego oraz soku z limonki.
Tajskie lody Magdy Panek przygotujemy z użyciem zwykłej blaszki do pieczenia. Na początku będziemy musieli schłodzić naszą blaszkę, później zaś przygotować owoce. Następnie truskawki i banana pokrojone w kostkę posypujemy cukrem i rozgniatamy, tworząc owocową masę. Dodajemy skórkę z cytryny, mleko kokosowe i sok z limonki. Gotową masę przelewamy do schłodzonej blaszki i wstawiamy do zamrażarki. Po co najmniej sześciu godzinach, przy pomocy metalowej łopatki tworzymy kształt, jak na popularnych targach w Bangkoku - rolki lodowe.
Choć sama nazwa wskazuje na orientalne korzenie, tajskie lody cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Tajlandia słynie z ulicznych straganów z lodami, gdzie w mgnieniu oka przygotowywane są rolki lodowe. Ten charakterystyczny kształt zawdzięczamy specjalnej technice, którą dzięki przepisowi Magdy Panek możemy odwzorować we własnej kuchni.
Łączenie różnych smaków w niebanalne i oryginalne dania to prawdziwa sztuka, której tajniki zna doskonale Paulina Lipińska, autorka przepisu na lody chałwowe. Inspirowana tradycyjnymi smakami, stworzyła połączenie, które oczaruje kubki smakowe i wprowadzi nutę orientu do domowej kuchni.
Przepis na lody chałwowe, czyli połączenie delikatnej śmietanki, kremowego mascarpone i słodkiej chałwy, jest niesamowicie prosty i szybki do wykonania, a efekt z pewnością zachwyci domowników.
Składniki, które będą potrzebne do przygotowania deseru, to najwyższej jakości śmietanka kremowa o zawartości tłuszczu 30% (250 g), mascarpone (250 g) oraz chałwa (200 g). Pamiętajmy, że dobrej jakości surowce są gwarancją pysznego efektu.
Do przygotowania tego deseru niezbędnych będzie kilka podstawowych przyrządów kuchennych. Wystarczy mikser, blender, duża miska oraz foremki do lodów.
W pierwszym etapie chałwę należy zblendować razem z mascarpone, aż powstanie gładka masa. Następnie śmietankę trzeba ubić za pomocą miksera i dodać do masy chałwowej z mascarpone. Wszystko należy dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą łyżki. Kolejnym krokiem jest degustacja - jeśli masa jest mało słodka, można dodać odrobinę do smaku cukru. W ostatnim etapie przekładamy masę do foremek na lody i wstawiamy je do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Lody chałwowe to prawdziwie królewskie danie, które zaskoczy swoim niepowtarzalnym smakiem i prostotą przygotowania. To również doskonała okazja do odkrycia nowych smaków i połączeń, które zainspirują do dalszych kulinarnych przygód.
Nie ma nic lepszego od orzeźwiających lodów na gorące letnie dni. Dzisiaj przygotujemy prawdziwą bombę smakową - lody arbuzowe. Przepis, który chcemy przedstawić, pochodzi od Magdy Panek.
Deser jest prosty w przygotowaniu, ale wymaga kilku niezbędnych składników. Będziemy potrzebować 1000 g arbuza, 30 g miodu i 40 ml soku z cytryny. Kolejną rzeczą, której będziemy potrzebować, jest blender. Ten sprzęt gwarantuje jednolitość masy i dokładne rozbicie arbuza na drobne cząsteczki. Będziemy również musieli wyposażyć sie w pojemnik i foremki do lodów.
Na samym początku arbuza należy obrać oraz oczyścić z pestek. Następnie musimy go pokroić na drobną kostkę. Kawałki owoców wkładamy do pojemnika, gdzie dołączamy miód i sok z cytryny. Całość dokładnie miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie przechodzimy do kolejnego etapu i przelewamy arbuzową masę do foremek na lody. Teraz czas na najtrudniejszą część – czekanie. Foremki muszą spędzić w zamrażarce kilka godzin, aż masa zastygnie. I gotowe! Nasze lody arbuzowe są gotowe do podania.
Prosty i szybki przepis na orzeźwiające, domowe lody arbuzowe na pewno przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. Są idealne na gorszy dzień!