Rumsztyk z cebulką to danie przygotowane tylko z dwóch składników: mięsa wieprzowego i cebuli. Ten niezwykle miękki kotlecik powstaje poprzez bardzo dokładne posiekanie łopatki wieprzowej. To powoduje, że mięso jest niezwykle soczyste. Dodatek smażonej cebulki wzbogaca całe danie o słodką nutę. Nic dziwnego, że ten przepis jest nieśmiertelny do dziś.
Kultowe dania PRL - czy znasz je wszystkie? Nr 4 zrób koniecznie na obiad!
Rumsztyk
Bryzol
Bryzol wieprzowy to nieco bardziej zaawansowana wersja wcześniej wspomnianego rumsztyku. Tutaj do posiekanego mięsa dodaje się również jajko i przyprawy, a usmażony kotlecik układa się na również podsmażonej cebuli. Niby taka niewielka różnica, a robi naprawdę odmienne wrażenie całego dania. Koniecznie wypróbuj obie wersje i sprawdź, która bardziej ci odpowiada.
Kotlet rzymski
Kotlet rzymski, czyli smażony w panierce kawałek żółtego sera to również ten rodzaj obiadu, który był tani i nasycał na długo. Dodatkowo wysoka kaloryczność tego dania zmniejszała ryzyko niedożywienia, dlatego chętnie był on serwowany na obiady.
Babka ziemniaczana
Kolejny hit tamtych lat to oczywiście babka ziemniaczana. Pyszne ziemniaczane ciasto przygotowane z tartych, surowych ziemniaków, cebuli i boczku był niemalże daniem jednogarnkowym. Gotowe ciasto wystarczyło tylko upiec w piekarniku. W tych czasach nic nie mogło się zmarnować, dlatego wystudzoną babkę spożywano później na kolacje lub śniadania.
Ozorki
Jednym z najtańszych rodzajów mięsa były oczywiście podroby. Choć teraz trudno znaleźć ich koneserów wśród młodych ludzi, to w czasach PRL-u był to bardzo doceniany rodzaj białka w diecie. Doceniano również w nich bogactwo witamin i składników odżywczych, np. witaminy A, wspomagającą procesy widzenia. Dodatek sosu chrzanowego do ozorków wzmacniał ich smak i nadawał niezapomnianego aromatu.
Parowce
Danie, które ma swoich fanów, szczególnie wśród dzieci po dziś dzień? Oczywiście pampuchy lub inaczej – kluski na parze. W wersji słodkiej lub wytrawnej były często podawane na obiad. Składniki na ich przygotowanie były łatwiej dostępne. A wystarczyło już tylko dodać ulubione owoce ze śmietanką lub mięsny sos, żeby powstał przepyszny, sycący obiadek.
Zobacz podobne newsy
-
5 przepisów na obiad w 10 minut - niemożliwe? A jednak!
-
5 sprawdzonych pomysłów na szybki obiad z piersi kurczaka
-
Deser z niczego, czyli kultowe słodkości PRL. Przy numerze 6 łezka kręci się w oku
-
Prywatka w czasach PRL miała swoje standardowe przekąski. Znasz je wszystkie?
-
Zamiast bułki dodałam do kotletów mielonych ten składnik - otrzymałam soczyste mięso na obiad