Kultowe dania PRL - czy znasz je wszystkie? Nr 4 zrób koniecznie na obiad!

Kluski na parze i kotlet mielony
Kultowe dania PRL- kluski na parze podane z kotletem mielonym, fot. Rafa
ikona podziel się
Opublikowano: 31.01.2024 r., 13:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Okres PRL-u czyli Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej wymagał wielu poświęceń i roztropności. Nie dotyczyło to tylko wszechobecnej cenzury, ale również wielu trudności w zdobyciu produktów spożywczych. To spowodowało, że powstało wówczas wiele kultowych do tej pory dań, które łączyły w sobie tanie i łatwo dostępne produkty, a mimo to były niezwykle smaczne i pożywne. Poznaj 6 prawdziwych obiadowych klasyków tamtych lat.

Rumsztyk

Rumsztyk z cebulką to danie przygotowane tylko z dwóch składników: mięsa wieprzowego i cebuli. Ten niezwykle miękki kotlecik powstaje poprzez bardzo dokładne posiekanie łopatki wieprzowej. To powoduje, że mięso jest niezwykle soczyste. Dodatek smażonej cebulki wzbogaca całe danie o słodką nutę. Nic dziwnego, że ten przepis jest nieśmiertelny do dziś.

Bryzol

Bryzol wieprzowy to nieco bardziej zaawansowana wersja wcześniej wspomnianego rumsztyku. Tutaj do posiekanego mięsa dodaje się również jajko i przyprawy, a usmażony kotlecik układa się na również podsmażonej cebuli. Niby taka niewielka różnica, a robi naprawdę odmienne wrażenie całego dania. Koniecznie wypróbuj obie wersje i sprawdź, która bardziej ci odpowiada.

Kotlet rzymski

Kotlet rzymski, czyli smażony w panierce kawałek żółtego sera to również ten rodzaj obiadu, który był tani i nasycał na długo. Dodatkowo wysoka kaloryczność tego dania zmniejszała ryzyko niedożywienia, dlatego chętnie był on serwowany na obiady.

Babka ziemniaczana

Kolejny hit tamtych lat to oczywiście babka ziemniaczana. Pyszne ziemniaczane ciasto przygotowane z tartych, surowych ziemniaków, cebuli i boczku był niemalże daniem jednogarnkowym. Gotowe ciasto wystarczyło tylko upiec w piekarniku. W tych czasach nic nie mogło się zmarnować, dlatego wystudzoną babkę spożywano później na kolacje lub śniadania.

Ozorki

Jednym z najtańszych rodzajów mięsa były oczywiście podroby. Choć teraz trudno znaleźć ich koneserów wśród młodych ludzi, to w czasach PRL-u był to bardzo doceniany rodzaj białka w diecie. Doceniano również w nich bogactwo witamin i składników odżywczych, np. witaminy A, wspomagającą procesy widzenia. Dodatek sosu chrzanowego do ozorków wzmacniał ich smak i nadawał niezapomnianego aromatu.

Ozorki w sosie chrzanowym

Ozory z sosie chrzanowym to tradycyjne danie kuchni polskiej. Ozory świetnie komponują się z buraczkami lub kiszonkami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pysze danie z podrobów.
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
4
Wielkość
jednej porcji
375 g
Tradycyjne danie kuchni polskiej

Lista składników do przygotowania ozorków w sosie chrzanowym

  • ozory wieprzowe 800 g
  • Marchewka 150 g (obrana i pokrojona w mniejsze kawałki)
  • Seler korzeniowy 150 g (obrany i pokrojony w mniejsze kawałki)
  • Pietruszka 150 g (obrana i pokrojona w mniejsze kawałki)
  • Mąka pszenna typ 500 30 g
  • Masło 30 g
  • Śmietanka kremowa 30% 125 g (pół szklanki)
  • Chrzan 50 g (tarty)
  • Musztarda 20 g
  • Czosnek 10 g (2 ząbki)

Przygotowanie ozorków w sosie chrzanowym krok po kroku

Ozorki oczyść i dokładnie umyj.

W garnku zagotuj 2 l wody, dodaj do niej marchew, seler, pietruszkę, dwa ziela angielskie, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, rozgniecione ząbki czosnku oraz ozorki.

Ozorki gotuj przez około 90 minut (do momentu, aż będą miękkie).

Na patelni zarumień mąkę, następnie dodaj do niej masło i energicznie mieszaj.

Na patelnię dodaj szklankę bulionu z gotowania ozorków, składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie na patelnię dodaje musztardę oraz śmietanę i wymieszaj.

Połączone składniki z patelni zdejmij z ognia, dodaj chrzan i energicznie wymieszaj.

Ozorki wyjmij z wywar i pokrój na plastry.

Gotowe ozorki podawaj z sosem chrzanowym i ulubionymi dodatkami (np. gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym).

Parowce

Danie, które ma swoich fanów, szczególnie wśród dzieci po dziś dzień? Oczywiście pampuchy lub inaczej – kluski na parze. W wersji słodkiej lub wytrawnej były często podawane na obiad. Składniki na ich przygotowanie były łatwiej dostępne. A wystarczyło już tylko dodać ulubione owoce ze śmietanką lub mięsny sos, żeby powstał przepyszny, sycący obiadek.

Kluski na parze

Pyszne i miękkie kluski na parze będą szczególnie smaczne z dodatkiem słodkiej śmietanki i świeżych owoców np. leśnych. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do mięs duszonych.
W skrócie
Czas przygotowania
90 min
Poziom
trudności
średni
Ilość porcji
w przepisie
14
Wielkość
jednej porcji
65 g
Parowane kluski na białym tle

Lista składników do przygotowania klusek na parze

  • drożdże świeże 35 g
  • Mąka pszenna typ 500 540 g
  • Mleko 3,2% 250 ml
  • Cukier 20 g
  • Jajko 2 szt.
  • Masło 30 g

Przygotowanie klusek na parze krok po kroku

Mleko, jajka i masło wyciągnij wcześniej z lodówki.

W większym naczyniu zrób rozczyn: dodaj pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i pół szklanki mleka podgrzanego do około 40 stopni.

Rozczyn dokładnie wymieszaj, tak by był jednolity i zostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 15 minut.

Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, dodaj szczyptę soli i jajka. Następnie wlej pozostałe pół szklanki mleka i dodaj bardzo miękkie masło.

Wlej do miski rozczyn.

Wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką.

Następnie wyrabiaj dłońmi lub mikserem, aż stanie się jednolite i elastyczne.

Miskę przykryj ściereczką bawełnianą i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Przełóż ciasto na posypany mąką blat i podziel na 14 części.

Każdą część uformuj dłońmi na równą kulę.

Przygotowane pyzy przykryj ściereczką i zostaw na kolejne 15 minut.

Pyzy przełóż do naczynia do gotowania na parze.

Gotuj na parze przez 15 minut.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto