Przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Ziemniaki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Odciśnij nadmiar wody i dopraw do smaku ziemniaczany farsz.

Cebulę i boczek drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Dodaj cebulę i boczek do ziemniaków, wymieszaj z jajkiem i mąką.

Tak przygotowany farsz przełóż do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

babka ziemniaczana z boczkiem
Babka ziemniaczana z boczkiem
Koszt przygotowania dania
21.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
124 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
100

Babka ziemniaczana z boczkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babce ziemniaczanej z boczkiem

Z kuchni całego świata, mamy tendencje do skupiania się na tych najpopularniejszych, jak kuchnia włoska, francuska czy śródziemnomorska. Zapominamy jednak o tych mniejszych, ale równie ciekawych przypadkach, jak kuchnia wschodnioeuropejska, której świetnym przykładem jest kuchnia litewska. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem.

Niezwykle popularna babka ziemniaczana z boczkiem to niezwykle sycące i pyszne danie.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci tylko: ziemniaki, cebula, boczek, jajko i odrobina mąki. Dodatkowo podstawowe przyprawy takie jak sól, pieprz, czerwona papryka wędzona/ostra.

Zatem, jak zrobić babkę ziemniaczaną z boczkiem?

Przygotowanie tego dania jest raczej proste, a po niecałej godzinie domowa i pyszna babka gotowa.

W pierwszej kolejności obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, odstaw na chwilę i odciśnij z nadmiaru wody. W tym czasie drobno pokrój cebulę i boczek. Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij składniki na patelni, a następnie dodaj je do ziemniaczanego farszu. W tym momencie dodaj też jajko i odrobinę mąki i wymieszaj całość tak, aby składniki połączyły się. Nie zapominaj o przyprawach.

Całą naszą masę przekładamy do natłuszczonego szkła żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do dwustu stopni piekarnika na około 45-50 minut. Po tym czasie będzie zdecydowanie dobra. Po wyjęciu otrzymujemy idealnie upieczoną babkę ziemniaczaną. Trzeba przyznać, że ze składników łatwo dostępnych, można zrobić coś naprawdę ciekawego i niecodziennego. Babka pysznie smakuje podawana z kwaśną śmietaną lub z ciemnym litewskim chlebem. Niezwykle kaloryczne danie z łatwością zaspokaja wielki apetyt i podbija kubki smakowe ludzi lubujących się w kuchni wschodnioeuropejskiej. Jak wspomniałam wcześniej, przepis jest w istocie łatwy i absolutnie niewymyślny. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, koniecznie wykorzystaj go i zaserwuj pyszny posiłek dla całej rodziny. Będzie to idealny pomysł na kolację lub na obiad. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze babki ziemniaczanej z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
124.81 kcal
124.81 kcal
Białko
3.77 g
3.77 g

Węglowodany w babce ziemniaczanej z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
15.23 g
15.23 g
Węglowodany przyswajalne
13.49 g
13.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.74 g
1.74 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
5.55 g
5.55 g
Tłuszcze nasycone
2.05 g
2.05 g
Tłuszcze nienasycone
3.49 g
3.49 g
Tłuszcze jednonasycone
2.51 g
2.51 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.98 g
0.98 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
16.07 mg
16.07 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babkę ziemniaczaną z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.28 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.41 mg
1.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.50 µg (mcg)
15.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babkę ziemniaczaną z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
98.04 mg
98.04 mg
Potas
373.77 mg
373.77 mg
Wapń
12.67 mg
12.67 mg
Fosfor
72.38 mg
72.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.01 mg
21.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.81 mg
0.81 mg
Cynk
0.42 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki ziemniaczanej z boczkiem 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce ziemniaczanej z boczkiem

Lista alergenów dla babki ziemniaczanej z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania babki ziemniaczanej z boczkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
2000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
8.00
Za 2000 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Boczek wieprzowy bez kości
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na babkę ziemniaczaną z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób