Przepis na ozorki w sosie chrzanowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Ozorki oczyść i dokładnie umyj.

W garnku zagotuj 2 l wody, dodaj do niej marchew, seler, pietruszkę, dwa ziela angielskie, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, rozgniecione ząbki czosnku oraz ozorki.

Ozorki gotuj przez około 90 minut (do momentu, aż będą miękkie).

Na patelni zarumień mąkę, następnie dodaj do niej masło i energicznie mieszaj.

Na patelnię dodaj szklankę bulionu z gotowania ozorków, składniki dokładnie wymieszaj.

Następnie na patelnię dodaje musztardę oraz śmietanę i wymieszaj.

Połączone składniki z patelni zdejmij z ognia, dodaj chrzan i energicznie wymieszaj.

Ozorki wyjmij z wywar i pokrój na plastry.

Gotowe ozorki podawaj z sosem chrzanowym i ulubionymi dodatkami (np. gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym).

Ozorki w sosie chrzanowym podane w białym, głębokim talerzu.
Ozorki w sosie chrzanowym
Koszt przygotowania dania
24.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
687 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
57

Ozorki w sosie chrzanowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ozorkach w sosie chrzanowym

Ozorki w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na obiad. Najlepsze ozorki doskonale smakują z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz surówek z sezonowych warzyw. Dodatkowo smaczne ozorki można podać z dodatkiem kiszonek. Przepis na ozorki w sosie chrzanowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ozory wieprzowe, marchew, seler, pietruszka, mąka pszenna, masło, śmietanka 30%, chrzan tarty, musztarda, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz pieprz.

Jak zrobić ozorki w sosie chrzanowym? W garnku zagotuj 2 l wody, dodaj do niej marchew, seler, pietruszkę, dwa ziela angielskie, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, rozgniecione ząbki czosnku oraz ozorki. Ozorki gotuj przez około 90 minut (do momentu, aż będą miękkie). Na patelni zarumień mąkę, następnie dodaj do niej masło i energicznie mieszaj. Na patelnię dodaj szklankę bulionu z gotowania ozorków, składniki dokładnie wymieszaj. Następnie na patelnię dodaje musztardę oraz śmietanę i wymieszaj.Połączone składniki z patelni zdejmij z ognia, dodaj chrzan i energicznie wymieszaj. Ozorki wyjmij z wywar i pokrój na plastry. Gotowe ozorki podawaj z sosem chrzanowym i ulubionymi dodatkami (np. gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym).

Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Korzeń chrzanu pospolitego ma wiele właściwości wspomagających nasze zdrowie. Chrzan jest idealnym środkiem na chore zatoki. Należy on do tej samej rodziny co kapusta czy rzodkiewka, jest ceniony za swoje działanie antynowotworowe.

Podsumowując pyszne i szybkie w przygotowaniu ozory wołowe można podać jako obiad z kaszą jęczmienną lub ziemniakami. Ozory są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Ozory świetnie komponują się z dodatkiem tartych buraczków lub kiszonych ogórków.

Wartości odżywcze ozorków w sosie chrzanowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kalorie)
183.31 kcal
687.40 kcal
Białko
9.59 g
35.94 g

Węglowodany w ozorkach w sosie chrzanowym

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany
6.02 g
22.57 g
Węglowodany przyswajalne
4.90 g
18.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.12 g
4.20 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz
13.35 g
50.06 g
Tłuszcze nasycone
7.48 g
28.07 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.82 g
21.83 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
57.59 mg
215.97 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ozorki w sosie chrzanowym

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A
96.27 µg (mcg)
361.01 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
1.50 µg (mcg)
5.64 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
6.42 mg
24.06 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.42 mg
1.57 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
13.29 µg (mcg)
49.83 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.30 mg
1.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
1.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
3.19 mg
11.96 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
16.34 µg (mcg)
61.29 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
823.90 µg (mcg)
3089.63 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ozorki w sosie chrzanowym

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód
104.58 mg
392.19 mg
Potas
242.57 mg
909.63 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
24.26 mg
90.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
130.18 mg
488.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
17.98 mg
67.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.08 mg
7.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.77 mg
6.64 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ozorków w sosie chrzanowym 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ozorkach w sosie chrzanowym

Lista alergenów dla ozorków w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania ozorków w sosie chrzanowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ozory wieprzowe
800 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 3
16.00
Za 800 g
Marchewka
150 g
obrana i pokrojona w mniejsze kawałki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Seler korzeniowy
150 g
obrany i pokrojony w mniejsze kawałki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Pietruszka
150 g
obrana i pokrojona w mniejsze kawałki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Chrzan
50 g
tarty
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 50 g
Musztarda
20 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
49.50
Jak oceniasz przepis na ozorki w sosie chrzanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób