Rumsztyk z cebulką

Opublikowano: 15.06.2021 r., 19:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rumsztyk z cebulką smażony na patelni.
Rumsztyk z cebulką
Rumsztyk z cebulką to idealny sposób na smaczny obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle pyszny i aromatyczny, a przy tym sycący, a można go zrobić ekspresowo.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
403 kcal
Kcal w porcji
161 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łopatka wieprzowa (500 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na rumsztyk z cebulką krok po kroku

Mięso wyczyść z wszelkich błonek i bardzo drobno posiekaj. Dodaj sól, pieprz, kminek i gałkę. Wlej 2 łyżki ciepłej wody i wszystko razem wymieszaj. Uformuj z mięsa kotlety.

Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim uformowane kotlety. Smaż po 4 minuty z każdej strony, by były rumiane. Zdejmij je z patelni na talerzyk.

Na tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, by była rumiana i miękka.

Gotową cebulę przełóż na kotlety.

Jak oceniasz przepis na rumsztyk z cebulką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat rumsztyka z cebulką

Rumsztyk z cebulką to pyszne danie, które sprawi, że tradycyjny obiad zamieni się w coś niezwykle smacznego i aromatycznego. To danie, które jest bardzo popularne, ciężko się dziwić, gdyż jego smak jest naprawdę wspaniały i dobrze wyważony. W tym daniu połączone zostało mięso wieprzowe z karmelizowaną cebulką, co tworzy naprawdę wspaniały kulinarny duet. To danie idealne dla wszystkich miłośników mięsa i potraw z jego udziałem.

Rumsztyk wieprzowy z cebulą to idealny kandydat na niedzielny obiad dla całej rodziny. Mięso tak przygotowane jest smaczne i bardzo soczyste. To świetna alternatywa dla zwykłych mielonych kotletów, gdyż mięso nie jest tak drobne, a kotlety są większe i podane z bardzo smaczną cebulką.

Przepis na rumsztyk z cebulką należy do niezwykle prostych receptur. W kilka minut pozwala stworzyć mięsne danie, które wspaniale smakuje i dobrze wygląda, a przy tym jest bardzo sycące. To coś idealnie dla fanów tradycyjnych dań kuchni polskiej. Rumsztyk gości w niej od bardzo dawna i wciąż ma wielu wiernych fanów. Choć jego nazwa może sugerować danie skomplikowane, to wcale tak nie jest. Ten kotlet przygotowuje się w ekspresowym tempie. Docenią to głównie osoby, które są bardzo zapracowane.

To danie z mięsa mielonego stanowi idealne rozwiązanie na pyszny obiad czy kolację. Najważniejszy w jego przygotowaniu jest właściwy wybór mięsa, a także jego odpowiednie doprawienie. To filary, które stanowią o tym, czy kotlet wyjdzie smaczny. Z tym przepisem nie trzeba się o to martwić, gdyż wszystko jest w nim dokładnie wyjaśnione. Dzięki temu można mieć pewność, że kotlet wyjdzie idealny i pełen smaku. Z receptury dowiesz się jak zrobić rumsztyk wieprzowy o doskonałej konsystencji i strukturze, a także świetnie doprawiony, tak że posmakuje nawet największemu krytykowi kulinarnemu. Z przepisu powstaje kotlet idealny, który świetnie komponuje się z ziemniakami z wody i surówką ze świeżych warzyw.

Rumsztyk wieprzowy siekany to przepis na naprawdę smaczny i sycący obiad, który do tego można zrobić naprawdę szybko.

Alergeny w rumsztyku z cebulką

Lista alergenów dla rumsztyka z cebulką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na rumsztyk z cebulką

Wartości odżywcze rumsztyka z cebulką

na 100g gotowej potrawy

Czerwone mięso nie powinno gościć w diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(161g)
Energia (kcal)
250.82
403.82
Białko (g)
13.50
21.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(161g)
Węglowodany (g)
1.45
2.33
Węglowodany przyswajalne (g)
1.18
1.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(161g)
Tłuszcz (g)
20.95
33.72
Tłuszcze nasycone (g)
7.42
11.94
Tłuszcze nienasycone (g)
13.53
21.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.30
18.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.22
3.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(161g)
Witamina A (µg (mcg))
1.55
2.50
Witamina B6 (mg)
0.29
0.47
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
0.92
Witamina C (mg)
1.69
2.72
Witamina D (µg (mcg))
1.32
2.12
Witamina E (mg)
1.16
1.86
Retinol (µg (mcg))
1.55
2.50
Tiamina (mg)
0.60
0.97
Ryboflawina (mg)
0.22
0.36
Niacyna (mg)
2.99
4.81
Foliany (µg (mcg))
6.82
10.98
Beta karoten (µg (mcg))
0.16
0.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(161g)
Sód (mg)
51.15
82.35
Potas (mg)
256.81
413.47
Wapń (mg)
15.26
24.57
Fosfor (mg)
145.58
234.39
Magnez (mg)
15.50
24.96
Żelazo (mg)
0.89
1.43
Cynk (mg)
2.12
3.41
Miedź (mg)
0.07
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny rumsztyka z cebulką 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rumsztyka z cebulką

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
40.00