Gruszka nie tylko na słodko - wytrawne przepisy

Gruszka w wytrawnej sałatce
Gruszka to owoc, który świetnie smakuje nie tylko w słodkim otoczeniu. Idealnie odnajduje się również wśród wyrazistych serów, fot. grinchh
ikona podziel się
Opublikowano: 16.02.2024 r., 17:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Gruszka to bardzo słodki i smaczny owoc, który świetnie sprawdza się do deserów lub jako przekąska. Jednak czy próbowaliście gruszki w słonym wydaniu? O tak! Takie połączenie słodkiej gruszki i wytrawnych, wyrazistych smaków to prawdziwa eksplozja kulinarnych doznań. Sprawdźcie sami, że nie ma lepszego połączenia!

Z rukolą

Jako pierwsza gruszka w roli głównej z dodatkiem rukoli, orzechów włoskich i octu balsamicznego. Ostry smak octu idealnie przełamuje słodką gruszkę, a orzechy nadają jeszcze więcej chrupkości całej sałatce. To wszystko z dodatkiem świeżej rukoli to prawdziwa bomba wartości odżywczych.

Z pomidorkami i awokado

W tej sałatce królują warzywa, gruszka i ser pleśniowy blue cheese. Smak tego wyrazistego, miękkiego sera idealnie komponuje się ze słodką, twardą gruszką. Taka sałatka będzie świetna na przystawkę podczas imprezy lub spotkań rodzinnych.

Tak prosto i smacznie

Jeśli nie masz pod ręką awokado czy pomidorków koktajlowych to nic straconego. Możesz wykonać równie dobrą sałatkę bez ich dodatku. Tutaj wystarczy tylko mix sałat, gruszka, ser pleśniowy i orzechy włoskie. Tylko tyle i aż tyle.

Z serem camembert

Tym razem sałatka z gruszką i camembertem. Wspominałam już, że gruszka świetnie pasuje do słonych, kremowych serów? Jeśli tak, to prezentuje kolejny dowód na to, że mam rację. W tej sałatce króluje wyrazisty smak prostych i pysznych składników.

Na ciepło

Kolejny przepis to prawdziwy hit. Już nie będzie to sałatka, ale przepyszna tarta. Jeśli marzysz o dobrym cieście, ale jednak nudzą cię słodkie smaki, to tarta z gruszką i serem pleśniowym będzie odpowiedzią na wszystkie twoje marzenia. Kruche ciasto, soczysta gruszka, wyrazisty ser – no czy może być coś lepszego?

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to wspaniała propozycja na obiad dla całej rodziny. Połączenie owoców i sera sprawdzi się dla osób lubiących dodatek owoców do obiadu.
W skrócie
Czas przygotowania
20 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
275 g
Tarta z gruszkami i serem

Lista składników do przygotowania tarty z gruszkami i serem pleśniowym

  • Masło 300 g (1,5 kostki)
  • Mąka pszenna typ 500 400 g (2 szklanki)
  • Gruszka 400 g (2 duże sztuki)
  • Boczek wędzony bez kości 300 g
  • Jajko 7 szt.
  • Cebula 300 g (3 duże sztuki)
  • Śmietanka kremowa 30% 500 g (2 szklanki)
  • Ser pleśniowy niebieski 200 g

Przygotowanie tarty z gruszkami i serem pleśniowym krok po kroku

Zimne masło pokrój w kostkę.

Umieść na stolnicy mąkę, dodaj sól, 1 jajko i masło.

Zagnieć szybko gładkie ciasto.

Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pokrój boczek wędzony w paski.

Rozgrzej patelnię i podsmaż cebulę i boczek.

Do miski wbij 6 jajek, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj.

Dodaj do śmietany boczek i cebulę, wymieszaj.

Gruszki umyj dokładnie i obierz ze skórki.

Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w większą kostkę.

Dodaj gruszki do masy śmietanowej.

Ciasto rozwałkuj cienko i wyklej nim formę do tarty.

Wlej masę jajeczną, a na jej wierzch ułóż kawałki sera pleśniowego.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Tarte wystudź lekko i pokrój na porcje.

Z granatem

Ostatnia sałatka z dodatkowym zaskakującym składnikiem, czyli granatem. Ten nieco kwaśny owoc również świetnie współgra z gruszką, a dodatki jak ricotta czy orzechy włoskie tylko dodatkowo podkreślają smak całej potrawy. Wypróbuj koniecznie.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto