Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Opublikowano: 29.04.2021 r., 16:52 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym podana na białym talerzu, który stoi na białej serwetce z zielonymi obszyciami, z tyłu talerzyk, całość na jasnym, drewnianym stole
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym
Sprawdź przepis na najsmaczniejszą sałatkę z gruszką i serem pleśniowym. Klasyczne i ponad czasowe połączenie gruszki, orzechów i niebieskiego sera pleśniowego sprawdzi się na wiele okazji.
Przygotowanie 15 min
299 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mix sałat z rukolą (100 g)
  • Gruszka 1 sztuka (130 g)
  • Ser pleśniowy niebieski (75 g)
  • Orzechy włoskie 2 garście (60 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (36 ml)
  • Sok z cytryny 2 łyżki (12 ml)
  • Miód 1 łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska, patelnia

Przepis na sałatkę z gruszką i serem pleśniowym krok po kroku

Do miski przełóż mix sałat.

Gruszkę umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój w plasterki i przełóż do miski.

Na sałatę pokrusz ser.

Orzechy podpraż na patelni aż uwolnią zapach i dodaj do sałaty.

W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, szczyptę soli i pieprzu.

Sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z gruszką i serem pleśniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z gruszką i serem pleśniowym

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym to klasyczne i ponadczasowe połączenie pikantnych sałat, gruszki, orzechów włoskich, niebieskiego sera pleśniowego oraz sosu na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem soku z cytryny i miodu. Sałatkę możesz podać jako przystawkę przed daniem głównym lub jako imprezową przystawkę. Sprawdzi się również jako lunch lub kolacja.

Przepis na sałatkę z gruszką jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Zrobisz ją z miksem sałat, z orzechami włoskimi, serem blue i gruszką. Możesz wykonać ją z rukolą lub z roszponką zamiastępując nimi miks sałat. Sałatkę możesz przygotować na wizytę niezapowiedzianych gości, jako szybką przekąskę na spontaniczne spotkanie lub szybką kolację po ciężkim dniu. Sos do sałatki z rukolą i gruszką jest równie szybki i łatwy jak sałatka. Składa się z paru składników a nadaje smak i łączy w jedną całość wszystkie składniki.

Sałatka z orzechami, serem blue i gruszką jest zdrową propozycją zawierającą sporo wartości odżywczych. Orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Gruszka jest niskokaloryczna, jedna, średniej wielkości dostarcza około 60 kcal. Jest bogata w potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, miedź, a także bor i jod. Spożywając gruszkę dostarczysz takie witaminy jak: A, B1, B2, B6, PP i C. Niedojrzała gruszka jest źródłem pektyn, są to składniki błonnika, które mają właściwości żelujące. Z tego powodu pektyny dodawane są do produktów spożywczych, na przykład do dżemu. Wykazują właściwości antynowotworowe, przeciwdziałają rozwojowi insulinooporności, pomagają obniżyć stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, usuwają metale ciężkie z organizmu, są pomocne w leczeniu otyłości, zapobiegają zaparciom oraz odżywiają florę bakteryjną. Ser pleśniowy jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Zawiera nie tylko sporo wapnia i fosforu, ale również magnezu, sodu i potasu. Spożywając sery pleśniowe z przerostem niebieskiej pleśni dostarczysz witaminę A, D, E i K oraz witaminy z grupy B. Wyjątkowym składnikiem, który zawarty dostarczysz spożywające sery pleśniowe jest tyrozyna. Tyrozyna jest jednym z najważniejszych aminokwasów dla organizmu człowieka, jest związkiem wyjściowym w syntezie dopaminy, która jest przekształcana w adrenalinę i noradrenalinę. Związki te są ważne dla funkcjonowania organizmu ponieważ dopamina odpowiada za uczucie spokoju i wpływa na poziom energii życiowej, a noradrenalina za motywację do działania, a także przyspiesza bicie serca, podwyższa ciśnienie krwi i poprawia koncentrację. O ilość tyrozyny w diecie powinny dbać także osoby z chorobami tarczycy, a także wystawiające skórę na działanie promieni słonecznych i dbające o jej młody wygląd.

Sałatka z rukoli, gruszki i sera pleśniowego jest nie tylko smacznym i wyjątkowym daniem, ale również pełnym wartości odżywczych. Sałatkę możesz wykonać z serem camembert zamiast z serem blue. Przepis na taką wersję znajdziesz również na stronie.

Alergeny w sałatce z gruszką i serem pleśniowym

Lista alergenów dla sałatki z gruszką i serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser pleśniowy niebieski
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze sałatki z gruszką i serem pleśniowym

na 100g gotowej potrawy

Pyszna i zdrowa sałatka, którą bez wyrzutów sumienia można spożywać raz na jakiś czas.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
260.76
299.87
Białko (g)
6.09
7.00
Fenyloalanina (mg)
0.29
0.34
Brak danych dla: sok z cytryny, miód.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
12.36
14.21
Węglowodany przyswajalne (g)
10.23
11.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.13
2.45
Sacharoza (cukier) (g)
0.57
0.65
Brak danych dla: ser pleśniowy niebieski, miód.
czytaj dalej
Glukoza (g)
1.02
1.17
Brak danych dla: ser pleśniowy niebieski, miód.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
2.18
2.50
Brak danych dla: ser pleśniowy niebieski, miód.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser pleśniowy niebieski, miód.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
22.16
25.48
Tłuszcze nasycone (g)
6.07
6.98
Tłuszcze nienasycone (g)
16.09
18.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.58
9.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.51
8.64
Cholesterol (mg)
12.84
14.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
40.05
46.05
Witamina B6 (mg)
0.12
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.24
Witamina C (mg)
3.18
3.66
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.10
Witamina E (mg)
1.32
1.52
Retinol (µg (mcg))
32.88
37.81
Tiamina (mg)
0.06
0.07
Ryboflawina (mg)
0.10
0.12
Niacyna (mg)
0.41
0.47
Foliany (µg (mcg))
28.95
33.29
Beta karoten (µg (mcg))
86.76
99.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
200.19
230.22
Potas (mg)
176.74
203.25
Wapń (mg)
111.21
127.89
Fosfor (mg)
122.24
140.58
Magnez (mg)
29.54
33.97
Żelazo (mg)
0.67
0.77
Cynk (mg)
0.96
1.10
Miedź (mg)
0.26
0.30
Mangan (mg)
0.51
0.59
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z gruszką i serem pleśniowym 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z gruszką i serem pleśniowym

Koszt składników
55.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mix sałat
100 g
z rukolą
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Gruszka
130 g
1 sztuka
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 130 g
Ser pleśniowy niebieski
75 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garście
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Sok z cytryny
12 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 12 ml
Miód
25 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Koszt składników
55.70