Przepis na sałatkę z gruszką krok po kroku

Składniki
  • mix sałat 100 g 4 garście (z rukolą)
  • Gruszka 135 g 1 gruszka
  • Ser camembert 60 g
  • Orzechy włoskie 60 g 2 garście
  • Oliwa z oliwek 36 ml 3 łyżki
  • Sok z cytryny 6 ml 1 łyżka
  • Miód 12 g 1 łyżeczka
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska, miseczka, patelnia

Mix sałat przełóż do miski.

Dodaj do sałaty pokrojony w trójkąty camembert.

Na patelni delikatnie podpraż orzechy włoskie. Praż do momentu aż zaczną uwalniać swój aromat i posyp nimi sałatę.

Gruszkę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.

W miseczce połącz oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, miodem oraz szczyptą soli i pieprzu.

Sałatkę polewaj sosem przed podaniem.

Sałatka z gruszką podana w białej miseczce, na biało-żółtej ściereczce, obok widelec, szklanka z wodą, na drewnianym stole.
Sałatka z gruszką
Koszt przygotowania dania
11.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
505 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
42

Sałatka z gruszką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z gruszką

Sałatka z gruszką to klasyczne i ponadczasowe połączenie pikantnych sałat, gruszki, orzechów włoskich, sera camembert oraz sosu na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny. Sałatkę możesz podać jako przystawkę przed daniem głównym lub jako imprezową przystawkę. Sprawdzi się również jako lunch lub kolacja.

Przepis na sałatkę z gruszką jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Dzięki temu sałatkę możesz przygotować na wizytę niezapowiedzianych gości, jako szybką przekąskę na spontaniczne spotkanie lub szybką kolację po ciężkim dniu. Sos do sałatki z rukolą i gruszką jest równie szybki i łatwy jak sałatka. Składa się z paru składników a nadaje smak i łączy w jedną całość wszystkie składniki.

Sałatka z rukolą, orzechami i gruszką jest zdrową propozycją zawierającą sporo wartości odżywczych. Spożywając 100 gramów rukoli, która jest podstawą dania, dostarczysz 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, pokrywa 50% zapotrzebowania na witaminę A oraz po 25% na witaminę C oraz foliany. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas i mangan. Jest produktem niskokalorycznym ale przy tym bogatym w błonnik, dzięki temu polecana jest w trakcie procesu odchudzania. Wysoka zawartość witaminy K wspiera układ kostny a w połączeniu z witaminą C uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Wykazuje działanie bakteriobójcze i detoksykujące, wzmacnia odporność, poprawia kondycję włosów i skóry. Orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Gruszka jest niskokaloryczna, jedna, średniej wielkości dostarcza około 60 kcal. Jest bogata w potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, miedź, a także bor i jod. Spożywając gruszkę dostarczysz takie witaminy jak: A, B1, B2, B6, PP i C. Niedojrzała gruszka jest źródłem pektyn, są to składniki błonnika, które mają właściwości żelujące. Z tego powodu pektyny dodawane są do produktów spożywczych, na przykład do dżemu. Wykazują właściwości antynowotworowe, przeciwdziałają rozwojowi insulinooporności, pomagają obniżyć stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, usuwają metale ciężkie z organizmu, są pomocne w leczeniu otyłości, zapobiegają zaparciom oraz odżywiają florę bakteryjną.

Sałatka z rukoli z gruszką i orzechami jest nie tylko smacznym i wyjątkowym daniem, ale również pełnym wartości odżywczych. Sałatkę możesz wykonać z serem pleśniowym zamiast sera camembert. Przepis na taką wersję znajdziesz również na stronie.

Wartości odżywcze sałatki z gruszką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (203g)
Energia (kalorie)
249.24 kcal
505.96 kcal
Białko
5.49 g
11.14 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce z gruszką

Na 100g
Na porcję (203g)
Węglowodany
10.34 g
20.99 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.03 g
16.30 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.31 g
4.69 g
Brak danych dla: ser camembert, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (203g)
Tłuszcz
22.03 g
44.72 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
5.24 g
10.63 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
16.80 g
34.09 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
8.79 g
17.85 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
8.00 g
16.24 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę z gruszką

Na 100g
Na porcję (203g)
Witamina B6
0.13 mg
0.27 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
2.88 mg
5.84 mg
Brak danych dla: ser camembert, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, miód.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.23 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.34 mg
0.70 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
33.22 µg (mcg)
67.45 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
81.26 µg (mcg)
164.96 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, miód.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z gruszką

Na 100g
Na porcję (203g)
Sód
126.90 mg
257.60 mg
Potas
168.01 mg
341.07 mg
Wapń
79.02 mg
160.41 mg
Fosfor
110.75 mg
224.82 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
30.28 mg
61.47 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.70 mg
1.42 mg
Cynk
0.88 mg
1.79 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.27 mg
0.55 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Mangan
0.55 mg
1.13 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z gruszką 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z gruszką

Lista alergenów dla sałatki z gruszką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser camembert
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania sałatki z gruszką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
mix sałat
100 g
4 garście (z rukolą)
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Gruszka
135 g
1 gruszka
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 135 g
Ser camembert
60 g
4.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 60 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garście
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Sok z cytryny
6 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Miód
12 g
1 łyżeczka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 12 g
Liczba porcji:
Razem
55.70
Łączny koszt
11.65
Jak oceniasz przepis na sałatkę z gruszką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób