Sałatka z gruszką

Opublikowano: 29.04.2021 r., 17:09 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z gruszką podana w białej miseczce, na biało-żółtej ściereczce, obok widelec, szklanka z wodą, na drewnianym stole.
Sałatka z gruszką
Wypróbuj przepis na najlepszą sałatkę z gruszką. Klasyczne i ponadczasowe połączenie gruszki, orzechów włoskich, sera camembert i sosu na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny.
Przygotowanie 15 min
505 kcal
Kcal w porcji
203 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mix sałat 4 garście (z rukolą) (100 g)
  • Gruszka 1 gruszka (135 g)
  • Ser camembert (60 g)
  • Orzechy włoskie 2 garście (60 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (36 ml)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (6 ml)
  • Miód 1 łyżeczka (12 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska, miseczka, patelnia

Przepis na sałatkę z gruszką krok po kroku

Mix sałat przełóż do miski.

Dodaj do sałaty pokrojony w trójkąty camembert.

Na patelni delikatnie podpraż orzechy włoskie. Praż do momentu aż zaczną uwalniać swój aromat i posyp nimi sałatę.

Gruszkę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.

W miseczce połącz oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, miodem oraz szczyptą soli i pieprzu.

Sałatkę polewaj sosem przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z gruszką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z gruszką

Sałatka z gruszką to klasyczne i ponadczasowe połączenie pikantnych sałat, gruszki, orzechów włoskich, sera camembert oraz sosu na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny. Sałatkę możesz podać jako przystawkę przed daniem głównym lub jako imprezową przystawkę. Sprawdzi się również jako lunch lub kolacja.

Przepis na sałatkę z gruszką jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Dzięki temu sałatkę możesz przygotować na wizytę niezapowiedzianych gości, jako szybką przekąskę na spontaniczne spotkanie lub szybką kolację po ciężkim dniu. Sos do sałatki z rukolą i gruszką jest równie szybki i łatwy jak sałatka. Składa się z paru składników a nadaje smak i łączy w jedną całość wszystkie składniki.

Sałatka z rukolą, orzechami i gruszką jest zdrową propozycją zawierającą sporo wartości odżywczych. Spożywając 100 gramów rukoli, która jest podstawą dania, dostarczysz 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, pokrywa 50% zapotrzebowania na witaminę A oraz po 25% na witaminę C oraz foliany. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas i mangan. Jest produktem niskokalorycznym ale przy tym bogatym w błonnik, dzięki temu polecana jest w trakcie procesu odchudzania. Wysoka zawartość witaminy K wspiera układ kostny a w połączeniu z witaminą C uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Wykazuje działanie bakteriobójcze i detoksykujące, wzmacnia odporność, poprawia kondycję włosów i skóry. Orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Gruszka jest niskokaloryczna, jedna, średniej wielkości dostarcza około 60 kcal. Jest bogata w potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, miedź, a także bor i jod. Spożywając gruszkę dostarczysz takie witaminy jak: A, B1, B2, B6, PP i C. Niedojrzała gruszka jest źródłem pektyn, są to składniki błonnika, które mają właściwości żelujące. Z tego powodu pektyny dodawane są do produktów spożywczych, na przykład do dżemu. Wykazują właściwości antynowotworowe, przeciwdziałają rozwojowi insulinooporności, pomagają obniżyć stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi, usuwają metale ciężkie z organizmu, są pomocne w leczeniu otyłości, zapobiegają zaparciom oraz odżywiają florę bakteryjną.

Sałatka z rukoli z gruszką i orzechami jest nie tylko smacznym i wyjątkowym daniem, ale również pełnym wartości odżywczych. Sałatkę możesz wykonać z serem pleśniowym zamiast sera camembert. Przepis na taką wersję znajdziesz również na stronie.

Alergeny w sałatce z gruszką

Lista alergenów dla sałatki z gruszką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser camembert
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze sałatki z gruszką

na 100g gotowej potrawy

Pyszna i zdrowa sałatka, którą bez wyrzutów sumienia można spożywać raz na jakiś czas.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(203g)
Energia (kcal)
249.24
505.96
Białko (g)
5.49
11.14
Fenyloalanina (mg)
0.27
0.56
Brak danych dla: sok z cytryny, miód.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(203g)
Węglowodany (g)
10.34
20.99
Węglowodany przyswajalne (g)
8.03
16.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.31
4.69
Sacharoza (cukier) (g)
0.61
1.24
Brak danych dla: ser camembert, miód.
czytaj dalej
Glukoza (g)
1.11
2.25
Brak danych dla: ser camembert, miód.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
2.39
4.86
Brak danych dla: ser camembert, miód.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser camembert, miód.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(203g)
Tłuszcz (g)
22.03
44.72
Tłuszcze nasycone (g)
5.24
10.63
Tłuszcze nienasycone (g)
16.80
34.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.79
17.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.00
16.24
Cholesterol (mg)
10.56
21.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(203g)
Witamina A (µg (mcg))
41.94
85.15
Witamina B6 (mg)
0.13
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.39
Witamina C (mg)
2.88
5.84
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.12
Witamina E (mg)
1.44
2.93
Retinol (µg (mcg))
35.35
71.77
Tiamina (mg)
0.07
0.14
Ryboflawina (mg)
0.11
0.23
Niacyna (mg)
0.34
0.70
Foliany (µg (mcg))
33.22
67.45
Beta karoten (µg (mcg))
81.26
164.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(203g)
Sód (mg)
126.90
257.60
Potas (mg)
168.01
341.07
Wapń (mg)
79.02
160.41
Fosfor (mg)
110.75
224.82
Magnez (mg)
30.28
61.47
Żelazo (mg)
0.70
1.42
Cynk (mg)
0.88
1.79
Miedź (mg)
0.27
0.55
Mangan (mg)
0.55
1.13
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z gruszką 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z gruszką

Koszt składników
55.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mix sałat
100 g
4 garście (z rukolą)
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Gruszka
135 g
1 gruszka
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 135 g
Ser camembert
60 g
4.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 60 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garście
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Oliwa z oliwek
36 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 36 ml
Sok z cytryny
6 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Miód
12 g
1 łyżeczka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 12 g
Koszt składników
55.70