Przepis na tarta z gruszkami i serem pleśniowym krok po kroku
- Masło 300 g 1,5 kostki
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Gruszka 400 g 2 duże sztuki
- Boczek wędzony bez kości 300 g
- Jajko 7 szt.
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Śmietanka kremowa 30% 500 g 2 szklanki
- Ser pleśniowy niebieski 200 g
Zimne masło pokrój w kostkę.
Umieść na stolnicy mąkę, dodaj sól, 1 jajko i masło.
Zagnieć szybko gładkie ciasto.
Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Pokrój boczek wędzony w paski.
Rozgrzej patelnię i podsmaż cebulę i boczek.
Do miski wbij 6 jajek, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj.
Dodaj do śmietany boczek i cebulę, wymieszaj.
Gruszki umyj dokładnie i obierz ze skórki.
Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w większą kostkę.
Dodaj gruszki do masy śmietanowej.
Ciasto rozwałkuj cienko i wyklej nim formę do tarty.
Wlej masę jajeczną, a na jej wierzch ułóż kawałki sera pleśniowego.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
Tarte wystudź lekko i pokrój na porcje.
Często zadawane pytania
-
Tartaletki z warzywami
-
Tartaletki z gruszkami
-
Tartaletki z owocami
-
Tarta warzywna
-
Tartaletki z pieczarkami
-
Tartaletki wytrawne
-
Tartaletki z mascarpone i owocami
-
Tarta truskawkowa
-
Tartaletki bez pieczenia
-
Tarta z burakami
-
Tartaletki na słono
-
Tarta z kurczakiem i pieczarkami
-
Tartaletki z kremem
-
Tartaletki z ciasta francuskiego na słodko
-
Tartaletki z budyniem
-
Tartaletki wytrawne z kurczakiem
-
Tartaletki cytrynowe z bezą
-
Tartaletki z jabłkami
-
Tartaletki

(liczba kalorii)
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym - cechy przepisu
Więcej o tarcie z gruszkami i serem pleśniowym
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybka do zrobienia tarta może zostać podana także podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na tarte z gruszkami i serem pleśniowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, gruszki, ser pleśniowy, cebula, boczek wędzony, śmietana kremówka, jajka, sól, pieprz.
Jak zrobić tarte z gruszkami i serem pleśniowym? Zimne masło pokrój w kostkę. Umieść na stolnicy mąkę, dodaj sól, jajko i masło. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój boczek wędzony w paski. Rozgrzej patelnię i podsmaż cebulę i boczek. Do miski wbij jajka, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj. Dodaj do śmietany boczek i cebulę, wymieszaj. Gruszki umyj dokładnie i obierz ze skórki. Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w większą kostkę. Dodaj gruszki do masy śmietanowej. Ciasto rozwałkuj cienko i wyklej nim formę do tarty. Wlej masę jajeczną, a na jej wierzch ułóż kawałki sera pleśniowego. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Tarte wystudź lekko i pokrój na porcje.
Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości z chowu bez antybiotyków. Wybierając boczek, staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa.
Podsumowując pyszna tarta podana na słono sprawdzi się podana na wiele różnych okazji. Tarte można przygotować także z kurczakiem lub polędwiczką wieprzową. Łatwa do zrobienia tarta jest gotowa do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Tarta smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Tarte z gruszkami i serem pleśniowym można przygotować także w wersji na słodko.
Wartości odżywcze tarty z gruszkami i serem pleśniowym
Energia i białka
(275g)
Węglowodany w tarcie z gruszkami i serem pleśniowym
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy w przepisie na tarta z gruszkami i serem pleśniowym
(275g)
Składniki mineralne w przepisie na tarta z gruszkami i serem pleśniowym
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tarcie z gruszkami i serem pleśniowym
Lista alergenów dla tarty z gruszkami i serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser pleśniowy niebieski
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko