Przepis na tarta z gruszkami i serem pleśniowym krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, stolnica, forma do tarty 27 cm

Zimne masło pokrój w kostkę.

Umieść na stolnicy mąkę, dodaj sól, 1 jajko i masło.

Zagnieć szybko gładkie ciasto.

Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.

Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pokrój boczek wędzony w paski.

Rozgrzej patelnię i podsmaż cebulę i boczek.

Do miski wbij 6 jajek, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj.

Dodaj do śmietany boczek i cebulę, wymieszaj.

Gruszki umyj dokładnie i obierz ze skórki.

Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w większą kostkę.

Dodaj gruszki do masy śmietanowej.

Ciasto rozwałkuj cienko i wyklej nim formę do tarty.

Wlej masę jajeczną, a na jej wierzch ułóż kawałki sera pleśniowego.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Tarte wystudź lekko i pokrój na porcje.

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym podana na ściereczce kuchennej w kratkę.
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Koszt przygotowania dania
48.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
797 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
66

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie z gruszkami i serem pleśniowym

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybka do zrobienia tarta może zostać podana także podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na tarte z gruszkami i serem pleśniowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, gruszki, ser pleśniowy, cebula, boczek wędzony, śmietana kremówka, jajka, sól, pieprz.

Jak zrobić tarte z gruszkami i serem pleśniowym? Zimne masło pokrój w kostkę. Umieść na stolnicy mąkę, dodaj sól, jajko i masło. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut. Obierz cebule z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój boczek wędzony w paski. Rozgrzej patelnię i podsmaż cebulę i boczek. Do miski wbij jajka, wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj. Dodaj do śmietany boczek i cebulę, wymieszaj. Gruszki umyj dokładnie i obierz ze skórki. Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w większą kostkę. Dodaj gruszki do masy śmietanowej. Ciasto rozwałkuj cienko i wyklej nim formę do tarty. Wlej masę jajeczną, a na jej wierzch ułóż kawałki sera pleśniowego. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Tarte wystudź lekko i pokrój na porcje.

Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości z chowu bez antybiotyków. Wybierając boczek, staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa.

Podsumowując pyszna tarta podana na słono sprawdzi się podana na wiele różnych okazji. Tarte można przygotować także z kurczakiem lub polędwiczką wieprzową. Łatwa do zrobienia tarta jest gotowa do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Tarta smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Tarte z gruszkami i serem pleśniowym można przygotować także w wersji na słodko.

Wartości odżywcze tarty z gruszkami i serem pleśniowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
289.82 kcal
797.01 kcal
Białko
9.64 g
26.50 g

Węglowodany w tarcie z gruszkami i serem pleśniowym

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
14.69 g
40.41 g
Węglowodany przyswajalne
14.07 g
38.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.63 g
1.73 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
21.55 g
59.27 g
Tłuszcze nasycone
14.96 g
41.15 g
Tłuszcze nienasycone
6.59 g
18.12 g

Witaminy w przepisie na tarta z gruszkami i serem pleśniowym

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina B6
0.12 mg
0.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.19 mg
6.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
33.28 µg (mcg)
91.53 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta z gruszkami i serem pleśniowym

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
285.81 mg
785.98 mg
Potas
144.43 mg
397.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
55.93 mg
153.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
122.20 mg
336.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
14.10 mg
38.79 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.21 mg
3.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.89 mg
2.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z gruszkami i serem pleśniowym 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z gruszkami i serem pleśniowym

Lista alergenów dla tarty z gruszkami i serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser pleśniowy niebieski
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty z gruszkami i serem pleśniowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Gruszka
400 g
2 duże sztuki
1.20
Za 180.0 g
Liczba opakowań 3
2.67
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Ser pleśniowy niebieski
200 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Koszt składników
62.10
Jak oceniasz przepis na tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób