Golonka na 5 sposobów, czyli pomysł na męskie spotkanie

Pieczona golonka na talerzu
Golonka pieczona na talerzu, fot. robert6666
ikona podziel się
Opublikowano: 12.04.2024 r., 16:46 | Autor: Paulina Zambrzycka
W męskich spotkaniach ważnym elementem jest dobre jedzenie. Nie ma nic lepszego niż tradycyjna polska golonka. Ta królowa mięsnych dań kusi aromatem i soczystością. Od lat towarzyszy męskim spotkaniom, do dziś będąc nieodłącznym elementem kultury kulinarnej. Przygotowanie doskonałej golonki to prawdziwa sztuka, która wymaga czasu, cierpliwości i umiejętności. Sprawdź 5 przepisów na pyszną golonkę.

Soczysta golonka z piekarnika

Jeśli chcesz oczarować gości, spróbuj przyrządzić smaczną, soczystą golonkę z piekarnika. Pieczona golonka z indyka ma niesamowity, maślany smak. Chrupiąca skórka i miękkie mięso zachwyci wszystkich mężczyzn przy stole.

Przepis na soczystą golonkę wymaga marynowania. Należy zrobić je dzień przed spotkaniem. Golonka świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i bukietem surówek.

Piwna golonka, krok po kroku

Golonka w piwie to znakomity pomysł na męskie spotkanie. Potrawa jest kaloryczna, więc świetnie sprawdzi się na obiad. Mięso upiec można w jasnym lub ciemnym piwie. Jeśli wybierzesz drugą opcję, golonka będzie mieć wyrazisty smak.

Golonka powinna wyjść soczysta i miękka. Można przechowywać ją w lodówce przez 2 dni, o ile szybko nie zniknie ze stołu. Danie znakomicie smakuje z kopytkami i gotowanymi warzywami.

Pożywna golonka z kapustą

Jeśli chcesz zachwycić swoich gości, zrób pyszną golonkę w kapuście. Przepis jest prosty, więc nawet amator nie powinien mieć z nim problemu. To znakomita potrawa na męskie spotkanie.

Golonka w kiszonej kapuście będzie idealna do spożycia zaraz po przygotowaniu. W lodówce można trzymać ją maksymalnie do 3 dni. Potrawa smakuje wybornie z pieczonymi ziemniaczkami lub domowymi kopytkami.

Danie z żeliwnego kociołka

Potrawa najlepiej sprawdzi się na obiad. Przygotowanie golonki z kociołka jest czasochłonne, więc trzeba poświęcić na to sporo czasu. Jednak warto chwilę przy niej postać, ponieważ mięso na pewno wszystkich zachwyci.

Mięso należy najpierw ugotować w bulionie, aby zrobiło się miękkie. Należy też dobrze zamarynować golonkę, aby stała się smaczna i aromatyczna. To alternatywna wersja golonki pieczonej w piekarniku.

Idealna na kanapkę i nie tylko

Golonkę można też zrobić w formie wędliny na kanapki, np. w słoiku. Świetnie smakuje z domową, chrupką pajdą chleba. Przepis na golonkę w słoiku jest łatwy i nie wymaga skomplikowanej wiedzy kulinarnej.

Produkty potrzebne do przygotowania golonki znajdziesz w większości marketów spożywczych. Do spożycia najlepsza będzie po tygodniu od dnia ostatniej pasteryzacji. Zawekowana golonka w szkle może być przechowywana nawet do 6 miesięcy.

Golonka w słoiku

Golonka w słoiku to doskonała propozycja na domowe wędliny. Warto podać ją jako dodatek do kanapek. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną golonkę.
W skrócie
Czas przygotowania
60 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
200 g
Golonka w słoiku bez konserwantów

Lista składników do przygotowania golonki w słoiku

  • golonka wieprzowa 2000 g
  • Czosnek 20 g (4 ząbki)

Przygotowanie golonki w słoiku krok po kroku

Golonkę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, zdejmij z miej skórę, oraz usuń kość. Mięso pokrój na kawałki o wielkości około 3 cm.

Golonkę przełóż do miski, dodaj do niej 36 gram soli do peklowania i odstaw do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie w moździerzu rozgnieć 2 gramy ziela angielskiego.

Do małej miseczki odważ 5 gram pieprzu mielonego oraz 2 gramy kolendry. Do miseczki dodaj również utarte ziele angielskie.

Do miski z golonką dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wyrabiaj mięso, aż będzie kleiste.

Mięso ułóż ściśle do wyparzonych słoików, pozostawiając około 3 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.

Do każdego słoika wlej po 2 łyżki stołowe przegotowanej, zimnej wody i zakręć słoiczki.

Słoiki pasteryzuj trzykrotnie. Pierwszą pasteryzację przeprowadź przez godzinę od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki odstaw na dobę.

Po dobie słoiki pasteryzuj przez 40 minut od momentu zagotowania się wody i odstaw je na kolejną dobę. Po tym czasie słoiki pasteryzuj przez 30 minut, słoiki pozostaw do wystudzenia i przechowuj je w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Golonka w słoikach jest dobra do spożycia po tygodniu, gdy przejdzie dokładnie przyprawami.

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Zobacz podobne artykuły

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto