Golonka w słoiku

Opublikowano: 18.10.2023 r., 0:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Golonka w słoiku poddawana procesowi pasteryzacji w piekarniku.
Golonka w słoiku
Golonka w słoiku to doskonała propozycja na domowe wędliny. Warto podać ją jako dodatek do kanapek. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszną golonkę.
Przygotowanie 60 min
Czas tyndalizacji 130 min
422 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Golonka wieprzowa (2000 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, ziele angielskie, kolendra nasiona mielone, sól do peklowania
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska, słoik 500 ml, ściereczka, moździerz

Przepis na golonkę w słoiku krok po kroku

Golonkę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, zdejmij z miej skórę, oraz usuń kość. Mięso pokrój na kawałki o wielkości około 3 cm.

Golonkę przełóż do miski, dodaj do niej 36 gram soli do peklowania i odstaw do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie w moździerzu rozgnieć 2 gramy ziela angielskiego.

Do małej miseczki odważ 5 gram pieprzu mielonego oraz 2 gramy kolendry. Do miseczki dodaj również utarte ziele angielskie.

Do miski z golonką dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wyrabiaj mięso, aż będzie kleiste.

Mięso ułóż ściśle do wyparzonych słoików, pozostawiając około 3 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.

Do każdego słoika wlej po 2 łyżki stołowe przegotowanej, zimnej wody i zakręć słoiczki.

Słoiki pasteryzuj trzykrotnie. Pierwszą pasteryzację przeprowadź przez godzinę od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki odstaw na dobę.

Po dobie słoiki pasteryzuj przez 40 minut od momentu zagotowania się wody i odstaw je na kolejną dobę. Po tym czasie słoiki pasteryzuj przez 30 minut, słoiki pozostaw do wystudzenia i przechowuj je w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Golonka w słoikach jest dobra do spożycia po tygodniu, gdy przejdzie dokładnie przyprawami.

Jak oceniasz przepis na golonkę w słoiku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat golonki w słoiku

Golonka w słoiku to doskonała propozycja na wędlinę do kanapek, którą można przygotować w domu. Wędlinę z golonki warto podać z dodatkiem pieczywa razowego oraz ze świeżymi warzywami. Jako dodatek do golonki można podać również przetwory, np. ogórki konserwowe. Przepis na golonkę w słoiku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania wędliny z golonki potrzebne będą następujące produkty: golonka wieprzowa, czosnek, pieprz, ziele angielskie, kolendra mielona oraz sól do peklowania.

A jak zrobić golonkę w słoiku? Golonkę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, zdejmij z miej skórę, oraz usuń kość. Mięso pokrój na kawałki o wielkości około 3 cm. Golonkę przełóż do miski, dodaj do niej 36 gram soli do peklowania i odstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie w moździerzu rozgnieć 2 gramy ziela angielskiego. Do małej miseczki odważ 5 gram pieprzu mielonego oraz 2 gramy kolendry. Do miseczki dodaj również utarte ziele angielskie. Do miski z golonką dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wyrabiaj mięso, aż będzie kleiste. Mięso ułóż ściśle do wyparzonych słoików, pozostawiając około 3 cm wolnej przestrzeni od góry słoika. Do każdego słoika wlej po 2 łyżki stołowe przegotowanej, zimnej wody i zakręć słoiczki. Słoiki pasteryzuj trzykrotnie. Pierwszą pasteryzację przeprowadź przez godzinę od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki odstaw na dobę. Po dobie słoiki pasteryzuj przez 40 minut od momentu zagotowania się wody i odstaw je na kolejną dobę. Po tym czasie słoiki pasteryzuj przez 30 minut, słoiki pozostaw do wystudzenia i przechowuj je w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Golonka w słoikach jest dobra do spożycia po tygodniu, gdy przejdzie dokładnie przyprawami.

Podsumowując wiesz już, jak się robi golonkę w słoikach. Domowa, zawekowana wędlina do słoika może być przechowywana przez około pół roku. Najlepsza wędlina jest dobra do spożycia dopiero po 7 dniach od momentu ostatniej pasteryzacji. Produkty niezbędne do przygotowania golonki w słoikach dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w golonce w słoiku

Lista alergenów dla golonki w słoiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na golonkę w słoiku

Wartości odżywcze golonki w słoiku

na 100g gotowej potrawy

Golonka w słoiku to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek. Golonkę w słoiku warto podać z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
211.38
422.75
Białko (g)
25.47
50.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.33
0.66
Węglowodany przyswajalne (g)
0.31
0.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.39
22.78
Tłuszcze nasycone (g)
11.39
22.78
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.01
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
131.68
263.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina C (mg)
0.31
0.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
142.74
285.49
Wapń (mg)
19.61
39.23
Żelazo (mg)
1.59
3.18
Szacunkowy indeks glikemiczny golonki w słoiku 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania golonki w słoiku

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
2000 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
44.00
Za 2000 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
47.00