Czym zastąpić sól w kuchni? Aż 9 zdrowszych zamienników, o których być może nie znasz
Opublikowano: 27.03.2024 r., 16:52
|
Autor: Magda Panek
Czy wyobrażasz sobie obiad bez smaku? Na pewno nie, dlatego często sięgasz po sól i inne przyprawy. A co jeśli powiem ci, że nadmiar soli w diecie może przyczynić się do wielu problemów zdrowotnych? Rzuć okiem na zamienniki soli, które również nadadzą charakteru wielu potrawom oraz wzbogacą je w różne składniki odżywcze korzystanie wpływające na funkcje organizmu.
Jakie właściwości ma sól i ile można jej dziennie spożywać?
Sól w diecie osoby dorosłej nie powinna przekraczać jednej łyżeczki stołowej dziennie tego produktu - co przekłada się jedynie na 5 gramów. Sól obecna jest w wielu produktach spożywczych, dlatego warto czytać etykiety. Nie eliminuj jej jednak całkowicie z codziennego jadłospisu, stanowi ona bowiem źródło trzech cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych: sodu, chloru oraz jodu.
Chlor to składnik kwasu solnego, który wpływa na prawidłowe trawienie oraz utrzymanie odpowiedniego pH w żołądku. W diecie Polaków często brakuje jodu, jednak zalecane dzienne spożycie soli jodowanej nie pokryje dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny. W celu wzbogacenia diety w produkty bogate w jod warto sięgać po tłuste ryby morskie lub warzywa zielone (np. szpinak, szparagi czy jarmuż).
Od 1996 roku sól przeznaczona do spożycia jest fortyfikowana, to znaczy wzbogacana w inne składniki, których niedobór występuje w diecie. Sól fortyfikuje się jodkiem potasu lub jodanem potasu. Dodatkowo sól może zawierać środek zapobiegający zbrylaniu - najczęściej jest to żelazocyjanek potasu oznaczony jako E536.
Czym można zastąpić sól w trakcie przygotowywania potraw?
Sól w diecie możesz bez obawy zastąpić następującymi produktami spożywczymi:
bazylią, która świetnie wzbogaci dania mięsne i warzywne;
estragonem, który uzupełni dania drobiowe oraz te z wykorzystaniem jaj;
kolendrą, która świetnie sprawdzi się do dań strączkowych oraz rybnych;
tymiankiem, jeśli przygotujesz dania z owoców morza;
lubczykiem, gdy przygotujesz aromatyczne zupy;
szałwią, która świetnie nadaje się do mięs, drobiu oraz ryb;
majerankiem, który wzbogaci zupy oraz dania warzywne;
natką pietruszki, która idealnie pasuje do sałatek oraz sosów;
no i oczywiście czosnkiem, który uzupełni i nada charakteru wielu potrawom.
Ograniczenie spożywania soli na rzecz ziół może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu. Zioła są bowiem doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Część z ziół wykazuje działanie przeciwbakteryjne i wspomaga zmniejszenie stanów zapalnych. Zioła poza łatwą dostępnością w sklepach są bardzo proste w uprawie, dlatego bez obawy możesz uprawiać je na parapecie w doniczkach. Świeże zioła najlepiej dodawać do potraw na sam koniec, ponieważ zachowają one najwięcej aromatów.
Jakie właściwości ma czosnek, którym można zastąpić sól?
Czosnek na pewno jest ci dobrze znany. Nic dziwnego, dodaje się go do większości potraw. Czy wiesz, że posiada on wiele właściwości zdrowotnych? Pewnie tak, ponieważ stanowi składnik domowej mikstury na przeziębienia. Znajdziemy w nim sporo składników odżywczych, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.
Czosnek bogaty jest w składniki biologicznie aktywne, które odpowiadają za jego właściwości. Jednym z tych składników jest związek o nazwie allicyna - dzięki niemu produkt ten wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Dodatkowo czosnek wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Spożywanie czosnku zmniejsza również ryzyko rozwoju wrzodów żołądka powodowanych przez Helicobacter pylori.