Opublikowano: 08.05.2024 r., 13:03
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Ziemniaki to nieodłączny element w polskiej kuchni. Smażone, gotowane i pieczone królują w naszych domach przynajmniej kilka razy w tygodniu. Dla wszystkich fanów ziemniaków zaczyna się prawdziwe święto – pojawiają się młode ziemniaczki, idealne do jedzenia. Czy różnią się one pod względem zdrowotnym do starszych ziemniaków? Przekonaj się sam!
W Polsce ziemniaki spotkamy pod nazwą kartofle, grule, pyry czy bulby. Bulwy to jedyne części jadalne, które bezpieczne są po obróbce termicznej.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym. Choć istnieje wiele mitów, że są tuczące, to zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. Jeden większy, stary ziemniak waży około 90 g i ma tylko 71 kcal.
Młode ziemniaki są mniej kaloryczne. W 100 g znajdziemy tylko 71 kcal, dlatego to dobry moment na włączenie ich do swojej diety, jeśli zależy ci na zmniejszeniu masy ciała. Tym bardziej że młode ziemniaki są mniejsze i jeden waży tylko ok. 50 g, więc wraz z nim dostarczysz ok. 35 kcal.
W młodych ziemniakach znajduje się również mniej węglowodanów. Na 100 g różnica wynosi ok. 2 g węglowodanów, co również sprzyja temu, że mają mniej kilokalorii.
Ziemniaki to bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki). Witamina C jest szczególnie ważna w okresie przeziębień, ponieważ wzmacnia odporność organizmu.
Największą zaletą młodych ziemniaków jest również oszczędność czasu. Ze względu na to, że ich skórka jest delikatna i cienka nie musimy ich obierać, tym samym dostarczając jeszcze więcej błonnika. W starych ziemniakach, szczególnie takich leżących już jakiś czas, obieranie to konieczność. Podczas leżakowania, gdy odparowuje z nich woda, pod skórką zbiera się więcej szkodliwych toksyn jak np. solanina. Dlatego też stare ziemniaki należy bardzo dokładnie i grubo obrać.
Młode ziemniaczki możesz tylko dokładnie umyć i po ugotowaniu cieszyć się ich pysznym smakiem.
Różnica w młodych i starych ziemniakach widoczna jest również podczas ich gotowania. Większość z nas gotując stare ziemniaki zalewa je zimną wodą i wtedy dopiero doprowadza do wrzenia. W przypadku młodych ziemniaków takie zachowanie może bardzo niekorzystnie wpłynąć na ich smak. Dlatego młode ziemniaczki wrzucamy prosto do wrzątku. Istotny jest również czas gotowania. O ile stare ziemniaki potrzebują około 20-25 minut w gotującej się wodzie, tak młodym wystarczy 10-15 minut gotowania.
Choć niektórzy używają tych nazw zamiennie, to okazuje się, że jest to spory błąd. Oba rodzaje ziemniaków należy rozróżniać, ponieważ występują pewne różnice między wczesnymi i młodymi ziemniakami.
Najłatwiej rozróżnić je można przez to, kiedy pojawiają się na targach i w sklepach. Wczesne ziemniaki możemy zakupić już w marcu lub kwietniu. Jednak młode ziemniaki dostępne są dopiero od końca maja.
Wczesne ziemniaki są najczęściej równie małe, ale importuje się je z Grecji lub Cypru. Rozróżnia je również jednolita, gładka skórka, którą należy obrać przed gotowaniem.
Młode ziemniaki wyglądają nieco inaczej. Ich skórka jest cienka i wygląda, jakby się łuszczyła. Bardzo łatwo da się ją oczyścić z użyciem np. gąbki.
W związku z dalekim transportem z odległych krajów warto poczekać do maja, by móc cieszyć się prawdziwymi młodymi ziemniakami prosto z polskich pól. Te ziemniaki będą najsmaczniejsze i bardzo bogate w wartości odżywcze.
Ziemniaki, choć często niedoceniane i demonizowane są naprawdę zdrowymi i wartościowymi produktami. Smak młodych ziemniaków podanych z koperkiem to nieodłączny element każdego wiosennego obiadu. Podane z jajkiem sadzonym i mizerią są nie tylko smaczne, ale również stanowią zdrowy, pełnowartościowy posiłek.
Jeśli lubicie ziemniaki, to starajcie się wybierać takie, które pochodzą z Polski. Dzięki temu macie pewność, że nie musiały przebyć dalekiej drogi, więc jest mniejsze ryzyko dodatku różnych substancji.
Sezon na młode ziemniaczki trwa tylko do lipca, więc warto korzystać z niego garściami. I to małokalorycznymi garściami! Tym bardziej że mają one również mniej kilokalorii i więcej witaminy C.