Popcorn - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w popcornie oraz jakie alergie mogą powodować.
Popcorn - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Pozostałe produkty

Wartości odżywcze popcornu - tabela

Energia i białka

popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) Popcorn karmelowy
na 100 g na 100 g
Białko 9.70 g 3.80 g
Fenyloalanina 0.49 mg 0.15 mg

Węglowodany w popcornie

popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) Popcorn karmelowy
na 100 g na 100 g
Węglowodany 80.10 g 79.10 g
Węglowodany przyswajalne 77.20 g 73.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 2.90 g 5.20 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d
Glukoza b/d b/d
Fruktoza b/d b/d
Skrobia b/d b/d
Laktoza b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) Popcorn karmelowy
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 3.10 g 12.80 g
Tłuszcze nasycone 0.83 g 5.44 g
Tłuszcze nienasycone 2.27 g 7.36 g
Tłuszcze jednonasycone 0.92 g 2.88 g
Tłuszcze wielonasycone 1.35 g 4.48 g
Tłuszcze trans b/d 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na popcorn

popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) Popcorn karmelowy
na 100 g na 100 g
Witamina A 4.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.18 mg 0.03 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.01 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 0.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.29 mg 1.20 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg)
Tiamina 0.08 mg 0.07 mg
Ryboflawina 0.18 mg 0.01 mg
Niacyna 6.01 mg 2.20 mg
Foliany 18.00 µg (mcg) 5.00 µg (mcg)
Beta karoten 33.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na popcorn

popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) Popcorn karmelowy
na 100 g na 100 g
Sód 288.00 mg 206.00 mg
Potas 327.00 mg 109.00 mg
Wapń 9.00 mg 43.00 mg
Fosfor 277.00 mg 83.00 mg
Magnez 159.00 mg 35.00 mg
Żelazo 1.87 mg 1.74 mg
Cynk 3.99 mg 0.58 mg
Miedź 0.57 mg 0.12 mg
Mangan 0.99 mg 0.22 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167550/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167552/nutrients

Alergie w popcornie

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z popcornem

Przepisy z popcornem

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto