Popcorn - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Kategoria: Pozostałe produkty
Wartości odżywcze popcornu - tabela
Energia i białka
popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) | Popcorn karmelowy | |
---|---|---|
na 100 g | na 100 g | |
Białko | 9.70 g | 3.80 g |
Fenyloalanina | 0.49 mg | 0.15 mg |
Węglowodany w popcornie
popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) | Popcorn karmelowy | |
---|---|---|
na 100 g | na 100 g | |
Węglowodany | 80.10 g | 79.10 g |
Węglowodany przyswajalne | 77.20 g | 73.90 g |
Błonnik (nieprzyswajalne) | 2.90 g | 5.20 g |
Sacharoza (cukier) | b/d | b/d |
Glukoza | b/d | b/d |
Fruktoza | b/d | b/d |
Skrobia | b/d | b/d |
Laktoza | b/d | b/d |
Tłuszcze
popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) | Popcorn karmelowy | |
---|---|---|
na 100 g | na 100 g | |
Tłuszcz | 3.10 g | 12.80 g |
Tłuszcze nasycone | 0.83 g | 5.44 g |
Tłuszcze nienasycone | 2.27 g | 7.36 g |
Tłuszcze jednonasycone | 0.92 g | 2.88 g |
Tłuszcze wielonasycone | 1.35 g | 4.48 g |
Tłuszcze trans | b/d | 0.00 g |
Cholesterol | 0.00 mg | 0.00 mg |
Witaminy w przepisie na popcorn
popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) | Popcorn karmelowy | |
---|---|---|
na 100 g | na 100 g | |
Witamina A | 4.00 µg (mcg) | 2.00 µg (mcg) |
Witamina B6 | 0.18 mg | 0.03 mg |
Witamina B12 | 0.00 µg (mcg) | 0.01 µg (mcg) |
Witamina C | 0.00 mg | 0.00 mg |
Witamina D | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Witamina E | 0.29 mg | 1.20 mg |
Retinol | 0.00 µg (mcg) | 2.00 µg (mcg) |
Tiamina | 0.08 mg | 0.07 mg |
Ryboflawina | 0.18 mg | 0.01 mg |
Niacyna | 6.01 mg | 2.20 mg |
Foliany | 18.00 µg (mcg) | 5.00 µg (mcg) |
Beta karoten | 33.00 µg (mcg) | 1.00 µg (mcg) |
Składniki mineralne w przepisie na popcorn
popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) | Popcorn karmelowy | |
---|---|---|
na 100 g | na 100 g | |
Sód | 288.00 mg | 206.00 mg |
Potas | 327.00 mg | 109.00 mg |
Wapń | 9.00 mg | 43.00 mg |
Fosfor | 277.00 mg | 83.00 mg |
Magnez | 159.00 mg | 35.00 mg |
Żelazo | 1.87 mg | 1.74 mg |
Cynk | 3.99 mg | 0.58 mg |
Miedź | 0.57 mg | 0.12 mg |
Mangan | 0.99 mg | 0.22 mg |
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167550/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167552/nutrients
Alergie w popcornie
- brak danych
- brak danych
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Produkty powiązane z popcornem
Przepisy z popcornem
-
Popcorn w piekarniku
Popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) i olej rzepakowy to kluczowe składniki do przygotowania pysznego popcornu w piekarniku. Bez potrzeby używania mikrofali, ten przepis sprawi, że uzyskasz chrupiącą i aromatyczną przekąskę, doskonałą na wieczór filmowy czy spotkanie z przyjaciółmi.
10 min łatwy 1 332 kcal -
Kukurydza z mikrofali
Popcorn (90g) to wszystko, czego potrzebujesz, aby w kilka minut cieszyć się chrupiącą przekąską prosto z mikrofali. Idealna opcja na szybki i smaczny przerywnik między codziennymi obowiązkami. Przygotowanie jest banalnie proste, a smak – nie do pobicia!
15 + 10 min łatwy 4 88 kcal -
Sernik z popcornem
Twaróg sernikowy, śmietanka kremowa 30%, cukier puder, oraz prażona kukurydza w ziarnach (popcorn) to kluczowe składniki tego nietypowego sernika. Połączenie tradycyjnego, kremowego smaku sernika z chrupiącym popcornem i słodkim kajmakiem sprawia, że ten deser to prawdziwe kulinarne zaskoczenie, idealne na każdą okazję.
45 min średni 10 620 kcal -
Popcorn w garnku
Popcorn (prażona kukurydza w ziarnach), olej rzepakowy i sól to wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia popcornu w garnku. W prosty sposób zamienisz te składniki w pyszne, chrupiące przekąski idealne na wieczorny seans filmowy. Bez żadnych zbędnych dodatków, tylko klasyczny smak, który nigdy nie wychodzi z mody.
5 + 20 min łatwy 5 363 kcal -
Popcorn karmelowy
Masło, cukier trzcinowy i miód – te trzy składniki łączą się w idealnej harmonii, tworząc złocisty karmel pokrywający każdą chrupką kropelkę popcornu. Przygotowanie tej słodko-słonej przekąski to frajda, a efekt końcowy jest nieziemsko smaczny. Spróbuj tego przepisu i daj się porwać niezwykłemu duetowi cukru i masła!
15 + 20 min łatwy 4 505 kcal