Pumpernikiel - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny | Ładunek glikemiczny | |
pumpernikiel | 46 | 21 |
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Wskaźnik indeksu glikemicznego pumpernikla
Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).
Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:
- niski indeks glikemiczny - do 55
- średni indeks glikemiczny - 56-69
- wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
- W przypadku produktu takiego jak pumpernikiel indeks glikemiczny wynosi 46, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
Chleb,
Chleb razowy,
Chleb żytni,
Chleb orkiszowy,
Chleb graham,
Chleb tostowy,
Chleb pszenny,
Kajzerka
Dowiedz się również:
- jakie są wartości odżywcze pumpernikla?
Tabela informacyjna dla pumpernikla
Pumpernikiel | |
Kategoria produktu | Produkty zbożowe |
Alergie* | Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne |
Dieta wegańska | Tak |
Dieta wegetariańska | Tak |
Indeks glikemiczny |
46 (niski) |