Popcorn - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w popcornie oraz jakie alergie mogą powodować.
Popcorn - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
popcorn 58 45
poprorn karmelowy 85 63
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego popcornu

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) indeks glikemiczny wynosi 58, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak popcorn karmelowy indeks glikemiczny wynosi 85, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z popcornem
Kukurydza, Kukurydza konserwowa

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla popcornu

popcorn (prażona kukurydza w ziarnach) Popcorn karmelowy
Kategoria produktu Pozostałe produkty Pozostałe produkty
Alergie* b/d b/d
Dieta wegańska Tak Tak
Dieta wegetariańska Tak Tak
Indeks glikemiczny 58
(średni)
85
(wysoki)

Przepisy z popcornem

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto