Choć ten produkt od kilku lat nie znika z półek sklepowych i często pojawia się w dietach prozdrowotnych, to często wzbudza niechęć wśród konsumentów, ze względu na zawartość tłuszczu. Warto jednak pamiętać, że w przypadku awokado mówimy tu o tłuszczach roślinnych, czyli bardzo polecanych dla naszego zdrowia. Dodatkowo w awokado mamy błonnik, który wspiera obniżanie poziomu cholesterolu LDL (tego „złego”) w naszym organizmie. Najbardziej popularny jest w formie past lub jako dodatek do sałatek. My polecamy je w paście z dodatkiem jajka – jest naprawdę przepyszna.
Tłuste i zdrowe - czyli ważne dla zdrowia produkty, których często unikamy ze względu na kalorie
Awokado
Orzechy włoskie
To kolejny produkt, przed którym wzbrania się wielu (szczególnie odchudzających się) konsumentów. Zła passa orzechów włoskich wynika przede wszystkim z ich wysokiej kaloryczności. Jednak ten produkt to prawdziwa bomba wartości odżywczych! Zawierają wiele cennych i niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania kwasów tłuszczowych, które wspierają naszą odporność, chronią nas przed chorobami serca i mają pozytywny wpływ na całe nasze funkcjonowanie.
Ryby
Choć wszyscy doskonale wiedzą, że ryby powinny być stałym elementem w naszej diecie, to i tak wiele osób ich unika. Szczególnie tych tłustych ryb jak łosoś, śledź czy makrela. A to właśnie w rybach zawarte są kwasy omega-3 - EPA i DHA, które przyczyniają się do prawidłowego widzenia, lepszej pracy mózgu i serca. Niedobór tych kwasów tłuszczowych w diecie może powodować rozwój stanów zapalnych, które mogą przekształcić się w niebezpieczne dla zdrowia choroby.
Siemię lniane, nasiona chia
Takie niepozorne nasionka w dużej ilości mogą być bardzo kaloryczne. Jednak ich dodatek do diety w postaci 1 – 2 łyżeczki dziennie nie wpłynie aż tak bardzo na kaloryczność, ale będzie nieocenionym wsparciem dla naszego organizmu. Tu również znajdują się kwasy omega-3, ale w nieco innej, choć równie ważnej, postaci. W przypadku wszystkich produktów ilość ma znaczenie i nawet niewielki dodatek robi ogromną robotę!
Oliwa i oleje
Tutaj mamy dwie strony medalu, ponieważ wiele osób uważa, że już usmażenie na roślinnym tłuszczu np. kotleta sprawi, że będzie on zdrowszy. Niestety nie jest to prawda, ponieważ w wysokiej temperaturze wiele cennych składników z oliwy czy oleju się utleni i będzie dla nas bezwartościowych.
Jeśli jednak mówimy tutaj o dodatku oleju i oliwy na zimno np. do sałatek, past kanapkowych czy obiadu, to już jest to inna para kaloszy! I to ta znacznie lepsza, ładniejsza i bezpieczniejsza. Dodatek tłuszczy roślinnych na zimno do dań w ilości 1 - 2 łyżki spowoduje, że potrawa zyskuje wiele cennych kwasów tłuszczowych, które jak już wiecie, mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wiadomo, że co za dużo to niezdrowo w każdym przypadku. Jednak niewielka ilość zdrowych, ale tłustych produktów ma ogromne znaczenie w tym, abyśmy żyli długo i szczęśliwie, bez chorób.
Zobacz podobne newsy
-
Jesteś w trakcie redukcji masy ciała? Sprawdź, co warto suplementować, by zniwelować niedobory i przyspiszyć odchudzanie
-
Wystarczy jedna łyżeczka dziennie - efekty zaskakują
-
Jak będziemy się odchudzać? Najlepsze i najgorsze trendy w dietach 2024
-
Te ZDROWE produkty mogą zepsuć efekty diety! Sprawdź, czy ich używasz!
-
Czy modne oczyszczanie organizmu ma sens?
-
Pół godzinki dla słoninki, czyli czy poobiednia drzemka to dobry pomysł?
-
Światowy Dzień Pistacji - uczcij ten dzień jak należy!
-
Dieta przy nadciśnieniu - sprawdź, co można, a czego nie powinno się jeść
-
Przepisy propłodnościowe - idealne podczas planowania powiększenia rodziny
-
Co zrobić, gdy mamy za niski poziom witaminy D?