Opublikowano: 04.02.2024 r., 9:00
|
Autor:
Paulina Lipińska
Masz niejadka w domu? Nieważne, czy młody, czy starszy – w każdym wieku znajdzie się osoba o mniejszym apetycie. Gotowanie obiadów jest ciężkie w takich przypadkach, ponieważ trudno trafić w gust. Spróbuj jednak tych propozycji na obiad. Większość ludzi je uwielbia. Czy jest tu przepis, który jest szczególnie lubiany u ciebie w domu?
Zupa pomidorowa to podstawa w jadłospisie każdego niejadka. Kojarzy się z dzieciństwem, ponieważ tę zupę na pewno nie raz jadło się jako dziecko. Jest pyszna, prosta i tania. Dodatkowo przygotowuje się ją bardzo szybko.
Jedni lubią zupę pomidorową z makaronem, inni z ryżem. Czy ktoś podaje do zupy pomidorowej coś innego? Może kasza pęczak? Co wybierasz ty?
Chcesz zrobić super drugie danie? Każdy niejadek je uwielbia - kotlety w płatkach kukurydzianych super chrupią, a mięso jest soczyste. Do nich pasują najlepiej frytki, a dla chętnych - dodatkowo mizeria lub sałata ze śmietaną.
Wykorzystanie w przepisie mąki gryczanej sprawia, że jest to przepis odpowiedni przy diecie w celiakii. Zamiast mąki gryczanej można użyć mąki pszennej.
Rosół z kury to podstawa do wielu zup. Jest idealnym sposobem na dodanie smaku różnego rodzaju sosom i potrawom. Ma więc szerokie zastosowanie. Jako zupa sama w sobie, jest po prostu najsmaczniejszy.
Nie ma to jak domowy rosół z kurczaka. Pyszny, wyrazisty i z kluskami - idealna zupa, którą kocha każdy. Prawdziwy, smaczny rosół potrzebuje czasu, aż cały aromat uwolni się do wywaru. Warto na to zaczekać.
Takie kopytka z twarogiem są super daniem dla niejadków. Są delikatne, miękkie i pyszne. W ogóle nie czuć twarogu. Jest to zaletą, jeśli ktoś nie przepada za nabiałem. Dodatkowo, dzięki niemu, w kopytkach znajduje się też białko, co jest bardzo ważne.
Najlepsze kopytka to jakie? Gotowane czy odsmażane? Z cebulką, skwarkami czy może śmietaną? Ile ludzi, tyle smaków. Smacznego!
Spaghetti to danie, które lubią wszyscy. Dla niejadków to dobra propozycja, ponieważ przepadają za nim. Spaghetti jest bardzo proste do zrobienia, a jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut.
Taki obiad należy do tanich propozycji, do których nie potrzeba zbyt wielu składników. Jeśli masz do czynienia z niejadkiem, warzywa lepiej byłoby zetrzeć na tarce. Wtedy nie są wyczuwalne, więc jest większa szansa, że taka osoba zje obiad. Warzywa są ważne, bo nadają dużo smaku. Parmezan bez problemy zastąpisz żółtym serem lub mozzarellą.