Kalarepa na 5 sposobów, czyli przepisy o których nie miałeś pojęcia

Kalarepa to bardzo wartościowe warzywo, bogate w witaminy
Kalarepa świetnie smakuje na surowo, ale równie świetnie nadaje się do przygotowania zup, placków czy frytek, fot. elisafina
ikona podziel się
Opublikowano: 29.02.2024 r., 19:03 | Autor: Ewa Cierpiał
Kalarepa to niezwykle smaczne i wartościowe warzywo, które warto na stałe włączyć do menu w swojej kuchni. Choć najczęściej kojarzy się z surówką, to można ją przyrządzić na 7 różnych sposobów!
Z tego artykułu dowiesz się:
  1. Surówka
  2. Zupa
  3. Placki
  4. Frytki
  5. Kiszonki

Surówka

Zaczniemy od surówki, bo to jednak w takim wydaniu kalarepa jest najbardziej rozpoznawana. Jej słodki nieco kapuściany smak idealnie sprawdza się w surówkach z dodatkiem marchewki i jabłka. Jedna porcja takiej pysznej surówki to źródło wielu ważnych dla zdrowia witamin.

Zupa

Kalarepa również wspaniale nadaje się do przyrządzenia z niej pysznej, rozgrzewającej zupy krem z dodatkiem chilli. Taka zupa rozgrzeje nie tylko żołądek, ale i serce, bo na pewno zapałasz do niej gorącą miłością i na stałe zagości w twojej kuchni! Możesz podać ją z grzankami, serem feta, małymi kulkami mozzarelli czy nasionami dyni.

Placki

Pierwsze danie za nami, ale to nie koniec smacznych sposób na podanie kalarepy, bo możesz z niej przyrządzić również przepyszne placuszki. Do takich placków nie potrzebujesz żadnego dodatku, ponieważ są przepyszne same w sobie. Świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych.

Frytki

Kalarepa również świetnie sprawdza się jako frytki! Nie potrzebujesz frytkownicy ani tony oleju – wystarczy odrobina oliwy i piekarnik, w którym je upieczesz. Będą świetne jako dodatek do drugiego dania, np. kotletów mięsnych lub warzywnych. Podane z dodatkiem ketchupu wszystkim przypadną do gustu.

Kiszonki

Kalarepę możesz również ukisić. Wystarczy 5 dni w pysznej zalewie z czosnkiem i chrzanem, by cieszyć się ostrym, kiszonym smakiem kalarepy. Choć sama w sobie jest zdrowym i wartościowym warzywem, to po ukiszeniu zyskuje kolejne niezwykłe wartości odżywcze, które cudownie wpływają na cały twój organizm.

ikona podziel się Przekaż dalej
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto