Zaczniemy od surówki, bo to jednak w takim wydaniu kalarepa jest najbardziej rozpoznawana. Jej słodki nieco kapuściany smak idealnie sprawdza się w surówkach z dodatkiem marchewki i jabłka. Jedna porcja takiej pysznej surówki to źródło wielu ważnych dla zdrowia witamin.
Kalarepa na 5 sposobów, czyli przepisy o których nie miałeś pojęcia
Surówka
Zupa
Kalarepa również wspaniale nadaje się do przyrządzenia z niej pysznej, rozgrzewającej zupy krem z dodatkiem chilli. Taka zupa rozgrzeje nie tylko żołądek, ale i serce, bo na pewno zapałasz do niej gorącą miłością i na stałe zagości w twojej kuchni! Możesz podać ją z grzankami, serem feta, małymi kulkami mozzarelli czy nasionami dyni.
Placki
Pierwsze danie za nami, ale to nie koniec smacznych sposób na podanie kalarepy, bo możesz z niej przyrządzić również przepyszne placuszki. Do takich placków nie potrzebujesz żadnego dodatku, ponieważ są przepyszne same w sobie. Świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych.
Frytki
Kalarepa również świetnie sprawdza się jako frytki! Nie potrzebujesz frytkownicy ani tony oleju – wystarczy odrobina oliwy i piekarnik, w którym je upieczesz. Będą świetne jako dodatek do drugiego dania, np. kotletów mięsnych lub warzywnych. Podane z dodatkiem ketchupu wszystkim przypadną do gustu.
Kiszonki
Kalarepę możesz również ukisić. Wystarczy 5 dni w pysznej zalewie z czosnkiem i chrzanem, by cieszyć się ostrym, kiszonym smakiem kalarepy. Choć sama w sobie jest zdrowym i wartościowym warzywem, to po ukiszeniu zyskuje kolejne niezwykłe wartości odżywcze, które cudownie wpływają na cały twój organizm.