Domowy kebab lepszy niż z baru? Z tymi przepisami to możliwe!

Domowy kebab na talerzu
Domowy kebab będzie najlepszy niż taki kupiony na mieście, przygotowując go samodzielnie nie zawiedzie cię smak i świeżość, fot. karepa
ikona podziel się
Opublikowano: 16.03.2024 r., 13:12 | Autor: Ewa Cierpiał
Mięso z surówką zawinięte w placek lub bułkę, czyli kebab. To danie kuchni tureckiej, które zna i lubi wiele osób. Jednak nie musisz koniecznie zamawiać tego dania, ponieważ w domu możesz przygotować jeszcze lepszą jego wersję. Wystarczy chwila pracy, a przekonasz się, że najlepszy będzie kebab przygotowany w domu.

Surówka

Na samym początku przygotuj surówkę, która idealnie pasuje do kebaba. Potrzebna będzie kapusta pekińska, ogórek, marchewka, papryka czerwona. Sos do surówki przygotuj z majonezu, jogurtu, czosnku i przypraw. Ta surówka jest tak smaczna, że wykonasz ją również do innych dań.

Surówka vol. 2

Jeśli chcesz, by twój domowy kebab nabrał niesamowitego smaku i przepięknego koloru to koniecznie wykonaj surówkę z czerwonej kapusty. Połączenie kapusty i marchewki z dodatkiem sosu na bazie musztardy, miodu i koperku to prawdziwy rarytas, który na długo zapada w pamięć.

Mięso mielone

Głównym atutem każdego kebaba jest smaczne mięso. Wśród fanów tego dania spotkać można osoby, które jedzą kebaba tylko z mięsem, dlatego jest to tak ważny element. W innych krajach zamawiając kebaba w restauracji, dostaniesz właśnie taki, jaki prezentujemy poniżej. Takie mięsko na patyku przygotujesz tylko z 4 składników, a dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że jego smak jest nie do podrobienia.

Mięso w kawałkach

Jeśli chcesz przygotować kebaba z mięsem, które jest w kawałkach zamiast zmielone, to koniecznie przygotuj karkówkę kebabową. Takie mięso dobrze zamarynowane i upieczone w piekarniku jest niezwykle delikatne, miękki i przede wszystkim smaczne. Nigdy więcej nie wrócisz do barowego kebaba.

Falafel

Dla osób, które lubią kebaba w wegetariańskim wydaniu mamy również wspaniały przepis na falafel, który świetnie smakuje otoczony sosem, surówką i plackiem lub bułką. Falafel wychodzi nie zwykle chrupiący na zewnątrz i miękki w środku, a przyprawy nadają mu niezapomniany aromat i smak.

Sos

Obowiązkowym elementem kebaba jest oczywiście sos, który łączy wszystkie składniki w jedną spójną całość i nadaje im dodatkowej wilgotności i smaku. Możesz zrobić np. sos czosnkowy, choć według mnie to słodko-ostry sos rosyjski najlepiej odnajdzie się w tym daniu. Połączenie łagodnego ketchupu z majonezem i kilkoma kroplami tabasco to idealny sos do kebaba!

ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz podobne newsy

Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto