- Mięso mielone wieprzowe 500 g
- Jajko 1 szt.
- Cebula 100 g
- Czosnek 10 g
Przepis na kebab na patyku krok po kroku
Do miski wyłóż mielone mięso i wymieszaj z jajkiem. Dodaj przyprawy: łyżkę słodkiej papryki, 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, łyżeczkę soli i pieprzu.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do miski z mięsem. Wszystko razem wymieszaj.
Patyczki do szaszłyków posmaruj olejem, a następnie oblep je przygotowaną mięsną masą. Grilluj na patelni grillowej do zarumienienia. Kiedy białko dobrze się zetnie, możesz obracać kebaby, aby się nie przypaliły.
Kebaby podawaj z ulubionym sosem.

-
Burgery
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Pielmieni
-
Burger drwala
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Lahmacun na drożdżach
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Rigatoni
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Danie z mięsa mielonego
Informacje dietetyczne - kebab na patyku
Wartości odżywcze kebaba na patyku
Ta opcja zawiera sporo kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kebabie na patyku
Lista alergenów dla kebaba na patyku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Więcej informacji na temat kebaba na patyku
Kebab na patyku to doskonała opcja, która świetnie sprawdza się na obiad, ale również na imprezę. Taki kebab jest smaczny, zdrowy i szybki w przygotowaniu.
Przepis na kebab na patyku to szybkie rozwiązanie na kolację, czy domowy obiad. Zwykle podaje się je z grilla, jednak można również przygotować na patelni grillowej. Jeśli nie wiesz czym przyprawić mięso, by było smaczne, to ten przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Wystarczy tylko kilka chwil, by móc cieszyć się naprawdę fantastycznym mięsem. W przepisie użyto mięsa wołowego, gdyż to najczęściej wybierany rodzaj mięsa w polskich kuchniach, jednak można zamienić je na inny. Sprawdzi się zarówno wołowina, jak i drób. Jeśli jesteś na diecie i dbasz o małą ilość kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych sięgnij raczej po kurczaka lub indyka. To mięsa lekkie i dietetyczne. Jeśli brakuje Ci żelaza, idealnie sprawdzi się wołowina. W zależności od mięsa dobór przypraw może być różny, jednak te użyte w recepturze zwykle są bardzo uniwersalne. Niezwykle ważne jest użycie kminu rzymskiego, który całej potrawie nadaje wyjątkowego aromatu i smaku. Jeśli jednak nie lubisz tej przyprawy, możesz użyć gałki muszkatołowej, mielonej kolendry i ulubionych ziół, np. tymianku, oregano, czy bazylii.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kebab na patyku, by był smaczny i szybki, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Całość robi się z mięsa mielonego. Kebaby na patyku przypominają nieco szaszłyki, jednak ich przygotowanie jest nieco inne. To dlatego, że nie dodaje się do mięsa warzyw, a kebab formuje się z mięsa zmielonego, a nie pokrojonego na kawałki. Jeśli chcesz, możesz do masy mięsnej dodać ulubionych warzywa. Sprawdzi się na przykład pokrojona na kawałki papryka, czy cukinia. Pamiętaj jednak, by pokroić je naprawdę drobno, tak by nie wypadały z masy, ani nadmiernie jej nie obciążały. Te kebaby to idealna opcja dla osób, które kochają fast foody, jednak chcą jeść w domu, nieco zdrowe potrawy. Ta jest delikatna, zwłaszcza gdy wymienimy mięso wieprzowe na drobiowe.
Szacunkowy koszt przygotowania kebaba na patyku
Data aktualizacji przepisu: 08.11.2023