Kebab na patyku

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kebab na patyku podany na drewnianej desce w towarzystwie sosu i nachosów.
Kebab na patyku
Kebab na patyku to doskonała opcja, która świetnie sprawdza się na obiad, ale również na imprezę. Taki kebab jest smaczny, zdrowy i szybki w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Grillowanie 15 min
359 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, duża miska, patyczki do szaszłyków

Przepis na kebab na patyku krok po kroku

Do miski wyłóż mielone mięso i wymieszaj z jajkiem. Dodaj przyprawy: łyżkę słodkiej papryki, 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, łyżeczkę soli i pieprzu.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do miski z mięsem. Wszystko razem wymieszaj.

Patyczki do szaszłyków posmaruj olejem, a następnie oblep je przygotowaną mięsną masą. Grilluj na patelni grillowej do zarumienienia. Kiedy białko dobrze się zetnie, możesz obracać kebaby, aby się nie przypaliły.

Kebaby podawaj z ulubionym sosem.

Jak oceniasz przepis na kebab na patyku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat kebaba na patyku

Kebab na patyku to doskonała opcja, która świetnie sprawdza się na obiad, ale również na imprezę. Taki kebab jest smaczny, zdrowy i szybki w przygotowaniu.

Przepis na kebab na patyku to szybkie rozwiązanie na kolację, czy domowy obiad. Zwykle podaje się je z grilla, jednak można również przygotować na patelni grillowej. Jeśli nie wiesz czym przyprawić mięso, by było smaczne, to ten przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Wystarczy tylko kilka chwil, by móc cieszyć się naprawdę fantastycznym mięsem. W przepisie użyto mięsa wołowego, gdyż to najczęściej wybierany rodzaj mięsa w polskich kuchniach, jednak można zamienić je na inny. Sprawdzi się zarówno wołowina, jak i drób. Jeśli jesteś na diecie i dbasz o małą ilość kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych sięgnij raczej po kurczaka lub indyka. To mięsa lekkie i dietetyczne. Jeśli brakuje Ci żelaza, idealnie sprawdzi się wołowina. W zależności od mięsa dobór przypraw może być różny, jednak te użyte w recepturze zwykle są bardzo uniwersalne. Niezwykle ważne jest użycie kminu rzymskiego, który całej potrawie nadaje wyjątkowego aromatu i smaku. Jeśli jednak nie lubisz tej przyprawy, możesz użyć gałki muszkatołowej, mielonej kolendry i ulubionych ziół, np. tymianku, oregano, czy bazylii.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kebab na patyku, by był smaczny i szybki, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Całość robi się z mięsa mielonego. Kebaby na patyku przypominają nieco szaszłyki, jednak ich przygotowanie jest nieco inne. To dlatego, że nie dodaje się do mięsa warzyw, a kebab formuje się z mięsa zmielonego, a nie pokrojonego na kawałki. Jeśli chcesz, możesz do masy mięsnej dodać ulubionych warzywa. Sprawdzi się na przykład pokrojona na kawałki papryka, czy cukinia. Pamiętaj jednak, by pokroić je naprawdę drobno, tak by nie wypadały z masy, ani nadmiernie jej nie obciążały. Te kebaby to idealna opcja dla osób, które kochają fast foody, jednak chcą jeść w domu, nieco zdrowe potrawy. Ta jest delikatna, zwłaszcza gdy wymienimy mięso wieprzowe na drobiowe.

Alergeny w kebabie na patyku

Lista alergenów dla kebaba na patyku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kebaba na patyku

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
217.83
359.41
Białko (g)
14.01
23.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
1.96
3.24
Węglowodany przyswajalne (g)
1.67
2.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
16.75
27.64
Tłuszcze nasycone (g)
7.75
12.78
Tłuszcze nienasycone (g)
9.00
14.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.40
12.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.60
2.64
Cholesterol (mg)
84.90
140.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
14.74
24.32
Witamina B6 (mg)
0.34
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.60
0.99
Witamina C (mg)
2.11
3.48
Retinol (µg (mcg))
14.74
24.32
Tiamina (mg)
0.56
0.93
Ryboflawina (mg)
0.22
0.37
Niacyna (mg)
3.30
5.44
Foliany (µg (mcg))
10.55
17.41
Beta karoten (µg (mcg))
5.49
9.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
54.71
90.27
Potas (mg)
255.19
421.06
Wapń (mg)
21.34
35.21
Fosfor (mg)
154.62
255.12
Magnez (mg)
17.16
28.31
Żelazo (mg)
0.86
1.42
Cynk (mg)
1.80
2.98
Miedź (mg)
0.05
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny kebaba na patyku 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kebaba na patyku

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
28.00